Το Κέντρο Νέων και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ρεθύμνης ξεκινά τις δραστηριότητές του φέτος στον ανακαινισμένο χώρο του στη οδό Γερακάρη, βάζοντας στόχο να γίνει ένας πόλος έλξης για τους Ρεθεμνιώτες. Τα προγράμματα επιμόρφωσης που τρέχουν από το μόνιμο προσωπικό του Κέντρου, θα εμπλουτιστούν με επιπλέον δράσεις. Έτσι, εγγραφές θα δέχεται για τα τμήματα:
1. Αγιογραφίας
2. Ψηφιδωτού και Ξυλογλυπτικής
3. Βιβλιοδεσίας
4. Λαούτου
5. Παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα
6. Θεατρικής έκφρασης
7. Φιλαναγνωσίας
8. Tango
9. «Εισαγωγή Φωτογραφία για αρχάριους».
Πληροφορίες και Εγγραφές στις δράσεις του Κέντρου Νέων και Δια Βίου Μάθησης:
Οδός Γερακάρη 24, ώρες 16:00 – 21:00, Τηλ: 28310 51916.
Δευτέρα έως και Παρασκευή ή ηλεκτρονικά στο: kentroneon796@gmail.com
Υπεύθυνη γραμματείας κυρία Αργυρώ Πολάκη (κινητό 6987637498).
Χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου έγιναν γνωστές οι δράσεις του Κέντρου Νέων για την φετινή χρονιά, ενώ σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η αντιδήμαρχος Παιδείας, Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα, προγραμματίζεται να λειτουργήσει για πρώτη φορά φέτος Σχολή Γονέων, ενώ όπως πρόσθεσε ο σκηνοθέτης Μανόλης Ζαχαράκης, σε μια προσπάθεια να ανοίξει τη θεατρική έκφραση και στις μεγαλύτερες ηλικίες, καλεί τα μέλη των ΚΑΠΗ αλλά και όποιον άλλο συμπολίτη, που διανύει την 3η ηλικία, επιθυμεί να συμμετάσχει στην ομάδα του και να εμπλουτίσει με την παρουσία του τη δουλεία που θα παρουσιάσει φέτος.
Επιπρόσθετα, έχει οριστεί ένα πρωινό κάθε εβδομάδας, στο οποίο οι επιμορφωτές του Κέντρου, θα είναι διαθέσιμοι για επισκέψεις στο χώρο και το εργαστήριό τους, ώστε τα σχολεία μας να οργανώνουν εκπαιδευτικές εκδρομές εισαγωγής και εξοικείωσης με τις εν λόγω τέχνες. Σημειωτέων, η σύμβουλος των νηπιαγωγών κυρία Σιμιτζή – Δέλλα σε συνεργασία με τους επιμορφωτές του Κέντρου, ανέλαβε να βοηθήσει ώστε η δράση να προσαρμοστεί ειδικά για τα παιδιά της προσχολικής ηλικία.
Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου η κα Ελευθεριάδου-Γκίκα, μεταξύ αλλων, ανέφερε: «Είναι ένας χώρος πάρα πολύ όμορφος, πολύ αδικημένος θεωρώ και αυτές οι παρεμβάσεις που θα κάνει ο κύριος Τζωρτζινάκης και η Άννα η Γαλερού έχουν να κάνουν με το να αναδείξουμε, πέρα από τη λειτουργικότητά του, και την ομορφιά του αίθριου, γιατί έχει έναν υπέροχο υπαίθριο χώρο, μέσα στην καρδιά της πόλης, που μπορεί να γίνει πόλος έλξης όντως και για δράσεις, αλλά επειδή είναι ανοιχτό το κέντρο, είναι ακόμη κι ένας κήπος να καθίσεις. Δυστυχώς το υπουργείο Παιδείας τα τελευταία πέντε χρόνια δεν στέλνει επιμορφωτές για τέτοιες δια βίου επιμορφώσεις. Όμως, τελικά αναγκαστικά θα στηριχτούμε στον εθελοντισμό και σε προτάσεις που κάναμε σε διάφορες ομάδες να συνεργαστούμε και να χρησιμοποιήσουν το χώρο μας για τη δραστηριότητά τους και ανταποδοτικά να οργανώσουν τμήματα αρχαρίων για εμάς. Επειδή δυστυχώς ανέλαβα ακριβώς τις μέρες που ανοίγανε τα σχολεία και ανοίγουν και αυτές οι εξωσχολικές δραστηριότητες που ανήκει και η διά βίου μάθηση, είμαστε στη διαδικασία συζητήσεων και με πολλές άλλες εναλλακτικές ομάδες και προτάσεις. Είμαστε σε συνεννόηση, λοιπόν, στη συνέχεια να γίνει και ένα πρόγραμμα με ιστορικές περιηγήσεις που έκανε παλιά η Εφορία Αρχαιοτήτων, η κυρία Ειρήνη Γαβριλάκη, και αυτό ενδεχομένως θα ανοίξει, σαν δραστηριότητα την άνοιξη, όπου θα γίνονται ιστορικές περιηγήσεις σε σημεία της πόλης ή και της ευρύτερης δημοτικής περιφέρειας του Ρεθύμνου, με βιωματικό χαρακτήρα που θα έχουν μια χαλαρή μορφή εκδρομής και περιήγησης, που με πολύ ωραίο τρόπο και θα μας βάζει στην ιστορία και ενδεχομένως θα ενδιέφερε και τα σχολεία. Το μεγάλο μας όμως στοίχημα είναι η δημιουργία «Σχολής Γονέων». Απευθυνθήκαμε στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης αλλά και στους Συλλόγους διδασκόντων, σε μια προσπάθεια να συνδιαμορφώσουμε διαδραστικά ένα ενδιαφέρον και χρήσιμο για τους γονείς πρόγραμμα θεμάτων προς συζήτηση. Η Σχολή Γονέων θα ξεκινήσει τις συναντήσεις τον Νοέμβριο, και οι εγγραφές μπορούν να γίνονται όπως και για τις υπόλοιπες δράσεις του Κέντρου, ή μέσω των σχολείων και των συλλόγων γονέων.
Τέλος θα ήθελα να κάνω ένα κάλεσμα στους Ρεθεμνιώτες, να συνδράμουν εθελοντικά στη δημιουργία τμήματος εκμάθησης της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας σε ενήλικες. Είναι μια δράση με ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρα, καθώς αποτελεί επιτακτικό θα έλεγα κοινωνικό αίτημα. Όσοι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί έχουν χρόνο και όρεξη να μας βοηθήσουν, θα ήταν πραγματικά πολύτιμη η συμβολή τους. Ας επικοινωνήσουν με το Κέντρο ή με έμενα και τα μέλη της Ομάδας Διαχείρισης».
Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης, Μανόλης Ζαχαράκης, είπε, «Φέτος γίνεται και πάλι ένα νέο ξεκίνημα. Καθώς το θέατρο στην εποχή μας δεν κατέχει τη θέση που είχε άλλοτε και τα σύγχρονα προβλήματα επικοινωνίας δεν λύνονται με τη διαλεκτική ή την αισθητική, πρωταρχική μας έγνοια είναι η εξερεύνηση της ψυχής».
Ο αγιογράφος Σπύρος Καλαϊτζαντωνάκης, ανέφερε: «Όπως και στις εκκλησίες που αγιογραφώ, αλλά και στα σχολεία όπου έχω κάνει ήδη ενημερωτικά μαθήματα, έτσι και στο Κέντρο Νέων θέλω οι εκπαιδευόμενοι να καταλάβουν τι είναι η αγιογραφία. Εγώ, λοιπόν, γράφω τους αγίους και αυτό θα δείξω και σε όσους εκπαιδευόμενους ενδιαφέρονται για αυτή την τέχνη».
Ο Γιώργος Σπυρλιδάκης, που διδάσκει ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, τόνισε: «Βρίσκομαι σε αυτό τον χώρο από το 1991 ως επιμορφωτής. Απ’ το 1994 το Κέντρο Νέων διατηρεί μία πολύ καλή ομάδα χορευτική, που συμμετέχει σε κοινωνικές εκδηλώσεις τόσο στο Ρέθυμνο όσο και εκτός Ρεθύμνου. Δεχόμαστε παιδιά από ηλικίας εφτά χρονών, από πρώτη δημοτικού· προς τα πάνω δεν υπάρχει όριο, γιατί τώρα δεν είμαστε απλά Κέντρο Νέων, είμαστε και Διά Βίου Εκπαίδευσης άρα δεν έχουμε όριο προς τα πάνω. Έχουμε, λοιπόν, όλες τις ηλικίες. Χαίρομαι που υπάρχει τώρα ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ’ τον δήμο. Πάντα, βέβαια, είχαμε τη μέριμνα του δήμου, δε μας είχε εγκαταλειμμένους, αλλά τώρα βλέπω ότι υπάρχει ένα ενδιαφέρον περισσότερο και αυτό μας χαροποιεί κι εμάς και μας δίνει δύναμη να δουλέψουμε καλύτερα».
Ο Γιώργος Ξενικάκης, υπεύθυνος για τα μαθήματα του ψηφιδωτού και της ξυλογλυπτικής είπε: «Τα δικά μου μαθήματα, μαζί με της Μαρίας της Μοσχονά, λαμβάνουν χώρα στον παλιό μέχρι τώρα στο Κέντρο Λαϊκής Τέχνης, Κριτοβουλίδου, πίσω απ’ το Δημαρχείο. Τα μαθήματά μας ξεκινάνε περίπου τέλη Σεπτέμβρη-αρχές Οκτώβρη».
Η Ελευθερία Μιχάλα, πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ρεθύμνου από την πλευρά της ανέφερε:
«Η λειτουργία του Κέντρου Νέων, των Κέντρων Νέων γενικότερα ήταν μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε με τη Γραμματεία Νέας Γενιάς το 1986-1987. Τότε, λοιπόν, ήταν πόλος έλξης για τη νεολαία και ήταν κάτι πολύ πρωτοποριακό τα χρόνια εκείνα το Κέντρο Νέων. Πέρυσι ομάδα διαχείρισης του Κέντρου Νέων ορίστηκαν τα μέλη της δημοτικής κοινότητας με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κύριο Γιώργο Γεωργαλή και πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας η Ειρήνη Κρεβατσούλη και τότε έγινε μια ανακαίνιση στο κτίριο. Θα γίνουν και άλλες κτιριακές παρεμβάσεις στο κτίριο και θα σας μιλήσει για αυτό το κομμάτι, που το έχουν αναλάβει, το μέλος της δημοτικής κοινότητας η Άννα η Γαλερού, μαζί με τον Γιώργο τον Τζωρτζινάκη».
Η Άννα Γαλερού, μέλος της Δημοτικής Κοινότητας Ρεθύμνου αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που θα γίνουν στο κτίριο και μεταξύ άλλων είπε: «Θα γίνουν κάποιες παρεμβάσεις στο κτίριο, κυρίως στη μεγάλη αίθουσα και στον εξωτερικό χώρο, σεβόμενοι και το χαρακτήρα του κτιρίου και της περιοχής όπου βρίσκεται. Από εμένα και το Γιώργο τον Τζωρτζινάκη, θα κάνουμε στην κεντρική αίθουσα μελέτη ήχου, εξοπλισμού, ανάλογα και τα workshops και τις δράσεις που θα γίνουν, μελέτη κλιματισμού και θέρμανσης του χώρου και φωτισμού -αυτά είναι για την κεντρική αίθουσα- κι ό,τι άλλο έχει μείνει απ’ την περυσινή ανακαίνιση· και στον εξωτερικό χώρο θα γίνει μία διαμόρφωση του πρασίνου και του δαπέδου για αρχή, σκεφτόμαστε, έτσι ώστε να μπορούμε, έχουμε, δηλαδή, κάποιες ιδέες και έξω στην αυλή να κάνουμε κάποιες δράσεις, απ’ την στιγμή που θα φτιαχτεί πιο όμορφα και να μπορούμε να φιλοξενήσουμε εκεί κάποιες δράσεις. Γενικά, να ξαναπώ και για τη μεγάλη αίθουσα, επειδή έχουν γίνει και κάποιες συζητήσεις για μαθήματα που δε φιλοξενούσε μέχρι τώρα το κέντρο, ανάλογα το κάθε μάθημα, να αναλάβουμε και τον εξοπλισμό».