Θα κομίσουμε «γλαύκα εις τας Αθήνας» αν επαναλάβουμε ότι οι αρμοδιότητες που δόθηκαν στον καθηγητή κ. Αντώνη Μαυράκη ως προϊσταμένου των Μουσικών Συνόλων της πόλης, επέστρεψαν το Ρέθυμνο στις παλιές καλές μέρες που μέσα από τη Φιλαρμονική η μουσική παιδεία βρισκόταν στο φόρτε της.
Μαθητής της Δημοτικής Φιλαρμονικής ο ίδιος πριν ολοκληρώσει τις λαμπρές του μουσικές και άλλες σπουδές πλάι σε κορυφαίους καλλιτέχνες, ο Αντώνης Μαυράκης έδειξε από νωρίς ότι διακατέχεται από την ιερή φλόγα να διαδώσει τη γνώση της μουσικής και να δημιουργήσει φυτώριο νέων καλλιτεχνών.
Ακόμα κι όταν δεν είχε τις σημερινές του αρμοδιότητες, δημιούργησε μια καλλιτεχνική κοσμογονία με τον Μουσικό του Καρπό.
Τώρα όμως ως προϊστάμενος των Μουσικών Συνόλων Δημοτικής Φιλαρμονικής Ωδείου και Χορωδίας Ρεθύμνης, αναδεικνύει τα μουσικά σχήματα εμπλουτίζοντας και την πολιτιστική μας ζωή με εκδηλώσεις ποιότητας.
Απολαύσαμε πρώτα μουσικές εικόνες απ’ άκρου σ’ άκρου της πόλης που έδιωχναν την κατήφεια που έχει καταβάλει όλους μας εξ αιτίων των προβλημάτων του καιρού μας και πρόσφατα με μια συναυλία που έγινε στο μαγευτικό χώρο του Παλαιοντολογικού Μουσείου, ο κ. Αντώνης Μαυράκης μας επεφύλαξε μια ακόμα έκπληξη, κάνοντας μια σπουδαία αναδρομή στα μουσικά δρώμενα του Ρεθύμνου από τις αρχές του περασμένου αιώνα.
Μια ενδιαφέρουσα αναδρομή
Στο διάστημα που επέτρεπε η αλλαγή των μουσικών σχημάτων τα οποία -σημειωτέον- παρουσίασαν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, ο κ. Μαυράκης μας ταξίδεψε νοσταλγικά στο παρελθόν λέγοντας μεταξύ άλλων:
Από τις πρώτες ανάσες της πολιτιστικής ζωής στο Ρέθυμνο μόλις ξαστέρωσε ο ουρανός του από τα νέφη της μακραίωνης δουλείας ήταν η Δημοτική Φιλαρμονική. Ήταν το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας ενεργών συμπολιτών που αποτελούσαν το βασικό πυρήνα του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου.
Αν και οι εποχές ήταν δύσκολες και η οικονομική ζωή ήταν σχεδόν ανύπαρκτη μετά τη δίνη της δουλείας, οι ευπατρίδες Θεόδωρος Τριφύλλης ενθουσιώδης φίλος και προστάτης του συλλόγου και Μανούσος Μαυραντζάκης, έδωσαν τα απαιτούμενα χρήματα το 1889 για την αγορά οργάνων.
Έτσι γεννήθηκε η Δημοτική Φιλαρμονική από φιλόμουσους ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς με αρχιμουσικό τον Ιταλό Νικολίνι.
Η διαδοχή του από τον Μανόλη Γοβατζιδάκη έμπορο ψιλικών και μουσικών οργάνων το Μάιο του 1903 σηματοδοτεί μια νέα εποχή δράσης για το ιστορικό μουσικό σύνολο.
H πρώτη δημόσια εμφάνιση έγινε στις 17 Φεβρουαρίου 1902, στο εξοχικό κέντρο του Μάρκου Κουτσουράκη στον Κουμπέ».
Η Φιλαρμονική εμφανιζόταν δυο φορές την εβδομάδα Πέμπτη και Κυριακή σε διάφορα κέντρα της πόλης.
Στο πραξικόπημα που ξέσπασε στο Ρέθυμνο το 1908 για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα αρχιμουσικός ήταν ο Σωτήριος Ατζού. Μια μορφή που περιγράφει με το δικό του νοσταλγικό ύφος και ο στίχος του Γιώργη Καλομενόπουλου.
Στόχος των διαδηλωτών ήταν να κατεβάσουν τη σημαία της Αυτονομίας και να ανεβάσουν την ελληνική σημαία στη διοίκηση της Χωροφυλακής. Επικεφαλής της διαδήλωσης ήταν η Φιλαρμονική με τον Αρχιμουσικό για να δίνει μεγαλύτερο ενθουσιασμό και θάρρος στους πολίτες. Αλλά δυστυχώς αυτό δεν μπόρεσε να παραβλεφτεί από τους επιχειρούντας να διασφαλίσουν την τάξη.
Αμέσως εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του Ατζού και διετάχθη η διάλυση της μουσικής.
Για να αποφύγει τη σύλληψη ο Ατζού έφυγε άναυλα και μετά παρέλευση χρόνου κλήθηκε νέος μουσικοδιδάσκαλος ο Μάριο Ντιμάγιο Ιταλός που έμενε στα Χανιά. Αυτός παρέμεινε αρκετό καιρό στο Ρέθυμνο.
Μετά την αναχώρηση του Ντεμάγιο ανέλαβε τη Φιλαρμονική ο Αρχιμουσικός Νομικός και μετά από αυτόν ο Γκίνος απόφοιτος της Μουσικής Σχολής Κερκύρας».
Ονειρεμένη συναυλία
Και τι να πρωτοαναφέρουμε για τη συναυλία που ήταν στο πλαίσιο μας νέας φιλοσοφίας, με σκοπό την παροχή ψυχαγωγίας στο κοινό μέσω συναυλιών κι αποτελούσε τον επίλογο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων που είχαν τον ελκυστικό τίτλο Οι μουσικοί παίζουν μουσική!
Σε κείνο τον ειδυλλιακό χώρο απολαύσαμε έργα G. Bizet – S. Joplin – Astor Piazzola – Δ. Σαβόπουλου – Μάνου Χατζιδάκι – Μάνου Λοΐζου – Βασίλη Τσιτσάνη κ.ά. από καλλιτέχνες που τιμούν και καθένας χωριστά την πολιτιστική ζωή του τόπου μας και αποτελούν τέσσερα μουσικά σύνολα που είναι. Το Ριθυ Brass Koυιντέτο Χάλκινων Πνευστών Οργάνων – Το Κουιντέτο Κλαρινέτων – Το Κουιντέτο Ensemble – και την Ορχήστρα της Δημοτικής Φιλαρμονικής.
Μια κοινή προσπάθεια για να γίνει πράξη η φιλοσοφία του βασικού συντελεστή της όλης κίνησης για το ρόλο που διαδραματίζει η μουσική στο συναισθηματισμό, αλλά κυρίως στον εσωτερικό κόσμο και στην ισόρροπη ανάπτυξη ενός παιδιού.
Μια νέα πρόταση μουσικών σπουδών
Σε σχετική μας ερώτηση μετά το τέλος της εκδήλωσης ο κ. Αντώνης Μαυράκης μας είπε:
Αναβαθμίζοντας τη Δημοτική Φιλαρμονική-Δημοτικό Ωδείο και ανοίγοντας νέους ορίζοντες στη μουσική παιδεία της πόλης μας, το Αυτοτελές Γραφείο Πολιτισμού και Μουσικής Παιδείας (Κοινωνική Πολιτική και Μουσική Παιδεία) του Δήμου Ρεθύμνης οργανώνει την παράδοση μαθημάτων μουσικής για όλες τις ηλικίες.
Ποια όργανα θα διδάσκονται;
Τα Μουσικά όργανα που θα διδάσκονται για τη σχολική χρονιά 2016-2017, στη Δημοτική Φιλαρμονικής-Δημοτικό Ωδείο θα είναι:
Έγχορδα: βιολί-κιθάρα-βιολοντσέλο-κοντραμπάσο
Ξύλινα Πνευστά: φλάουτο-κλαρινέτο – σαξόφωνο
Χάλκινα Πνευστά: τρομπέτα-τρομπόνι-αλτικόρνο-ευφώνιο-τούμπα
Κρουστά: ταμπούρο – ντράμς
Πληκτροφόρα: πιάνο – αρμόνιο
Παραδοσιακά Όργανα: λύρα-βιολί-κρητικό λαούτο-μαντολίνο-μπουλγαρί-ταμπουρά-σάζι-τρίχορδο μπουζούκι
Θεωρητικά: Πτυχίο Αρμονίας-Αντίστιξης – Φυγής
Φωνητική: Τάξη Μονωδίας
Μουσικοκινητική: από 3 έως 6 χρονών
Προπαρασκευαστικά Τμήματα Γενικής Μουσικής Παιδείας: από 7 έως 10.
-Τα μαθήματα είναι ατομικά;
Tα μαθήματα στα μουσικά όργανα είναι ατομικά-ομαδικά (οι ημέρες και οι ώρες διεξαγωγής τους καθορίζονται κατόπιν συνεννόησης ανάμεσα στον διδάσκοντα και τον μαθητή), γίνονται 1 ή 2 φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και η διάρκεια κάθε μαθήματος είναι 40 λεπτά 50 λεπτά αντίστοιχα. Τα υποχρεωτικά μαθήματα στα θεωρητικά της μουσικής (θεωρία, σολφέζ, ιστορία της μουσικής κ.λπ.) γίνονται ομαδικά, σε ολιγομελή τμήματα, μία φορά την εβδομάδα και η διάρκεια κάθε μαθήματος είναι 30 λεπτά.
Οι εγγραφές που γίνονται;
-Στον χώρο της Δημοτικής Φιλαρμονικής-Ωδείου (Κουντουριώτη 115) από τις 16:00 μ.μ. έως τις 21:00 μ.μ.
Σημειώστε δε ότι ένα άριστο επιτελείο καθηγητών θα διδάσκει στη Δημοτική Φιλαρμονική – Δημοτικό Ωδείο και θα αποτελείται από μουσικούς που δίνουν ρεσιτάλ – συναυλίες και είναι άρτια εκπαιδευμένοι στη διδασκαλία μουσικών οργάνων.
Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα διάφορα μουσικά σύνολα ως μουσικοί εκτελεστές.
Θα χορηγούνται τίτλοι σπουδών;
-Εννοείται. Οι εξετάσεις για τη χορήγηση πτυχίων και διπλωμάτων διενεργούνται ενώπιων επιτροπής, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς οι τίτλοι σπουδών που χορηγούνται από το Δημοτικό Ωδείο είναι αναγνωρισμένοι από το κράτος.
Τι θα θέλατε να δώσετε σαν μήνυμα σε όσους ενδιαφέρονται;
Αν ενδιαφέρεστε κι εσείς να ασχοληθείτε με τη μουσική, σας προσκαλούμε να έλθετε, προκειμένου να γνωρίσετε τις μουσικές μας δράσεις και να επιλέξετε το μουσικό όργανο που μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και αξιοποίησης των ικανοτήτων και δεξιοτήτων σας.
«Επιτρέψτε μου με την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του Νομικού Προσώπου κ. Γρηγόρη Τσιομπίκα, το διοικητικό συμβούλιο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες για την κατανόηση και την ανταπόκριση στις απαιτήσεις μας, αλλά και για τη βοήθειά τους, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη εκδήλωση.
Ευχαριστώ επίσης το έμψυχο δυναμικό των μουσικών της Δημοτικής Φιλαρμονικής, που απαρτίζεται από καταξιωμένους επαγγελματίες μουσικούς, καθώς επίσης το μεγαλύτερο «ευχαριστώ» ανήκει στους μαθητές μας και στους γονείς τους που μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους. Ευχαριστώ επίσης τον κ. Δενδάκη Μανώλη για όλη αυτή την προσπάθεια στο να αποτυπώσει την όλη προσπάθειά μας!
Θα πρέπει να ομολογήσουμε τη βαθειά ικανοποίηση για την αξιοποίηση των μουσικών συνόλων του Ρεθύμνου από άξιους καλλιτέχνες που υπόσχονται στην πόλη μας πολλές σπουδαίες εκδηλώσεις και δίνουν κίνητρα στα παιδιά μας να μυηθούν στον ονειρώδη κόσμο της μουσικής, που όχι μόνο εξημερώνει τα ήθη αλλά καλλιεργεί στις ψυχές και τα πιο ευγενικά συναισθήματα».