Πορεία διαμαρτυρίας και στην συνέχεια συναυλία,πραγματοποιούν αύριο Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στα Χανιά οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ),αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης για αλλαγή του μοντέλου διοίκησης και ζητώντας να παραμείνει το αυτοδιοίκητο του Κέντρου.
Η πορεία διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στις 7:00 μμ. με αφετηρία τη Μονάδας Συμβουλευτικής Χανίων ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ (Κ. Σφακιανάκη 13, πλησίον πλατείας 1866) και στις 8:00 μμ. θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τον Μάνο Μαλαξιανάκη μπροστά στη Δημοτική Αγορά.
Σε ανακοίνωση της,η Γραμματεία ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ,αναφέρει:
«Αγωνιζόμαστε για το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, για δωρεάν απεξάρτηση χωρίς διακρίσεις.Η κυβέρνηση χτυπά το ΚΕΘΕΑ και την απεξάρτηση χιλιάδων εξαρτημένων.
Εν μια νυκτί, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, ο οποίος επί 37 χρόνια βρίσκεται στον πυρήνα της υποδειγματικής λειτουργίας του.Η Πράξη υπονομεύει πλήρως το έργο του ΚΕΘΕΑ.
Με αυταρχισμό καταλύει ένα καινοτόμο για την Ελλάδα και δοκιμασμένο στην πράξη οργανωτικό και διοικητικό σχήμα που δίνει φωνή και δικαίωμα αυθεντικής έκφρασης σε όλους όσους αφορά η υπόθεση της απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης: στους συμμετέχοντες στα θεραπευτικά προγράμματα, στους γονείς τους, στους εργαζόμενους και στους εθελοντές.
Αυτοί είναι που αποτελούν τη Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ η οποία εκλέγει τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, θέσεις στις οποίες μέχρι σήμερα έχουν υπηρετήσει δεκάδες εγνωσμένου κύρους προσωπικότητες της ελληνικής κοινωνίας από όλο το πολιτικό φάσμα και διαφορετικά πεδία της δημόσιας ζωής.
Εντελώς αναίτια, με παντελή απουσία τεκμηρίωσης και χωρίς προειδοποίηση και διάλογο, η κυβέρνηση τινάζει στον αέρα την ομαλή λειτουργία του ΚΕΘΕΑ. Υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον και στρέφεται ενάντια σε μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες που μέσα από το ΚΕΘΕΑ βρίσκει τον δρόμο της επανένταξης στην ελληνική κοινωνία».
Ψήφισμα του Τμήματος Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης
Το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης,συμπαρέστεκεται στον αγώνα των εργαζομένων των ΚΕΘΕΑ.Σε ψήφισμα που εξέδωσε η Γ.Σ.του τμήματος και υπογράφεται από τον πρόεδρο του ,Καθηγητή Γιάννη Ζαϊμάκη,αναφέρονται τα εξής:
«Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Κοινωνιολογίας συμπαραστέκεται στον αγώνα που διεξάγουν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), τα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων του, οι απόφοιτοί του και οι οικογένειές τους για τη διαφύλαξη του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα του θεραπευτικού φορέα.
Το ΚΕΘΕΑ αποτελεί έναν αναγνωρισμένο θεσμό στο πεδίο των εξαρτήσεων, που λειτουργεί στη χώρα μας από το 1983 (ίδρυση της θεραπευτικής κοινότητας «Ιθάκη»). Οργανώνει δωρεάν θεραπευτικά προγράμματα για χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, εξαρτημένους από τον τζόγο, το αλκοόλ, το διαδίκτυο. Παρέχει, επίσης, υπηρεσίες στις οικογένειές τους καθώς και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες των πρώην χρηστών, των φυλακισμένων και των αποφυλακισμένων, των μεταναστών και των προσφύγων.
Στα 37 χρόνια λειτουργίας του, το ΚΕΘΕΑ αυτοδιοικείται καθώς ως άμισθα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του εκλέγονται άνθρωποι κύρους και προσφοράς στην Ελληνική κοινωνία, μέσω συμμετοχικών διαδικασιών και της ψήφου των εργαζομένων, των μελών των θεραπευτικών προγραμμάτων και των γονιών τους. Το αυτοδιοίκητο αφενός διασφαλίζει τη δημοκρατική λειτουργία του φορέα, αφετέρου συνάδει με τη θεραπευτική του φιλοσοφία, που θεμελιώνεται στις αρχές της κοινοτικής οργάνωσης και λειτουργίας. Ταυτόχρονα, η κατ΄ έτος δημοσίευση των οικονομικών δεδομένων του Οργανισμού και η υπαγωγή τους σε έλεγχο από ορκωτούς λογιστές διασφαλίζει τη χρηστή λειτουργία του φορέα και τη διαφάνεια των στοιχείων. Ο οργανισμός μέσω της δημοσίευσης ετήσιων απολογισμών πεπραγμένων παρέχει κοινωνική λογοδοσία. Οι δε τακτικές αξιολογήσεις της λειτουργίας του από διεθνείς αξιολογητές, έμπειρους στον τομέα των εξαρτήσεων, αποτελούν τη βάση για τη διαρκή βελτίωση της θεραπευτικής του αποτελεσματικότητας.
Η αλλαγή του μοντέλου διοίκησης, που επιβλήθηκε αιφνιδιαστικά από την κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, έρχεται να ανατρέψει μια επιτυχημένη πρακτική, που εφαρμόζεται στο ΚΕΘΕΑ από την ίδρυσή του, αντικαθιστώντας το αυτοδιοίκητο και την εκλογή των άμισθων μελών της διοίκησης από τη Γενική Συνέλευση των μελών του ΚΕΘΕΑ με τον διορισμό έμμισθου διοικητικού συμβουλίου από την κυβέρνηση. Μια τέτοια αλλαγή έρχεται σε αντίθεση με τη θεραπευτική φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ, που βασίζεται στη κοινοτική λογική, στον εθελοντισμό καθώς και στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης. Θέτει, κατά συνέπεια, σε κίνδυνο τη δημοκρατική του λειτουργία αλλά και το εναλλακτικό μοντέλο θεραπείας που παρέχει, το οποίο βασίζεται στις κοινοτικές διεργασίες και στην κοινωνική ενεργοποίηση με δημοκρατικούς όρους».