Στην νομική μορφή που θα έχει ο φορέας διαχείρισης και λειτουργίας της Σχολής Ασωμάτων, αλλά και τους όρους της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, κατέληξαν μετά από πολλές διεργασίες και διαβουλεύσεις Αντιπεριφέρεια και Δήμος Αμαρίου. Η σύσταση του φορέα αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» και το προαπαιτούμενο, για να μπορέσει η έκταση των 800 στρεμμάτων να παραχωρηθεί από το υπουργείο στην Αντιπεριφέρεια, για να προχωρήσει ο σχεδιασμός αξιοποίησης και αναβάθμισής της.
Η σύσταση φορέα διαχείρισης είναι απαραίτητη, καθώς αυτό θα πρέπει να αναλάβει μια σειρά από θέματα, όπως οι προσλήψεις βοηθητικού προσωπικού που είναι αναγκαίες, κτηνοτρόφοι, διοικητικοί υπάλληλοι, καθαρίστριες, μάγειροι και άλλοι, προσωπικό που δεν είναι δυνατόν να προσληφθεί από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, τον Δήμο Αμαρίου ή την Περιφέρεια Κρήτης.
Χθες σε συνάντηση της αντιπεριφερειάρχη με τους νομικούς συμβούλους της Αντιπεριφέρειας και του Δήμου Αμαρίου, κατέληξαν στο τελικό σχέδιο με τις λεπτομέρειες και τους όρους, που θα περιλαμβάνει η προγραμματική σύμβαση, που θα υπογραφεί μεταξύ της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου, του Δήμου Αμαρίου και του ΕΛΓΟ Δήμητρα, όσον αφορά στη λειτουργία της Σχολής Ασωμάτων Αμαρίου, η οποία εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της Περιφέρειας Κρήτης.
Το σχέδιο αυτό τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ευελπιστώντας να δοθεί επιτελούς το πράσινο φως και να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την παραχώρηση της έκτασης της σχολής.
Σημειώνεται, ότι ήδη έχει δοθεί θετική γνωμοδότηση του ΕΓΟ προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, περί παραχώρησης των απαιτούμενων εκτάσεων.
Σε σχετικές δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.» η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, τόνισε: «Είχαμε μια συνάντηση με τους νομικούς τον κ. Δρυμάκη, από πλευράς Αντιπεριφέρειας και τον κ Χριστουδουλάκη νομικό σύμβουλο του Δήμου Αμαρίου και τον επιστημονικό συνεργάτη της Αντιπεριφέρειας κ. Πολυχρονάκη και καταλήξαμε στην προγραμματική σύμβαση και τον φορέα διαχείρισης σε ό,τι αφορά τα νομικά ζητήματα, που είναι και το μεγαλύτερο αγκάθι. Ζητήσαμε και ένα ραντεβού με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την επομένη εβδομάδα, όπως μας ενημέρωσαν από το υπουργείο, για να του τα καταθέσουμε και να δούμε, πώς θα προχωρήσει η παραχώρηση της έκταση της σχολής σε εμάς, για να μπορέσουμε επιτέλους να υλοποιήσουμε το σχεδιασμό μας».
Τι προτείνει η μελέτη
Η Περιφέρεια Κρήτης, έχει στα χέρια της τη μελέτη σκοπιμότητας, που έγινε μέσω του προγράμματος «Grisi Plus», στο οποίο συμμετείχε η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου με ακόμα 14 Ευρωπαϊκές χώρες και η οποία καταγράφει αναλυτικά τις δράσεις που μπορούν να γίνουν, ώστε στην περιοχή να λειτουργήσει ένα πρότυπο Ερευνητικό Κέντρο Αιγοπροβατοτροφίας, το οποίο θα είναι πρωτοπόρο όχι μόνο για την Κρήτη, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Το πλαίσιο συνεργασίας προβλέπει την αναβάθμιση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων και τη λειτουργία του ως «Μεσογειακό Κέντρο Αιγοπροβατοτροφίας και Γενετικής Βελτίωσης Επιτόπιων Φυλών», με ειδικό σκοπό τη διατήρηση και αναβάθμιση του γενετικού υλικού των ντόπιων φυλών αιγοπροβάτων της Περιφέρειας Κρήτης.
Η μελέτη προβλέπει την κατασκευή κτηρίων, για την ανάπτυξη των δράσεων του κέντρου, διατυπώνει τα σημεία στα οποία θα γίνει η μετεγκατάσταση της σχολής, με την υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών, σε χώρο που θα έχει τις προοπτικές για τη νομιμοποίησή του, αλλά και την εξασφάλιση της άδειας λειτουργίας, ενώ παράλληλα εκτός από τις εγκαταστάσεις για τα ζώα, τον σταβλισμό τους και τα ειδικά εργαστήρια προβλέπεται και ξενώνας κατοικιών, αφού ο στόχος της διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης.
H πρόταση έχει λάβει υπόψη της τις ανάγκες που έχει η υποστήριξη της εφαρμογής του στρατηγικού σχεδιασμού, για την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα της Κρήτης και ιδιαίτερα την ανάδειξη της διαφορετικότητας των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και τη διασύνδεση του αγροτοδιατροφικού, τομέα με τον τουρισμό. Τα παραπάνω έχουν αποτυπωθεί ως ένα ενιαίο σύνολο για να βοηθήσουν στη διασύνδεση της διατροφής με τις αγροδιατροφικές και τουριστικές δραστηριότητες της περιοχής.
Στα δύο εκατομμύρια ευρώ περίπου ανέρχεται το κόστος για την αξιοποίηση και αναβάθμιση της Σχολής Ασωμάτων Αμαρίου, όπως προέκυψε από το μάστερ πλαν της μελέτης, χρήματα τα οποία εμφανίζεται διατεθειμένη να διαθέσει άμεσα η Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες των κτιρίων. Ακολούθως θα υποβληθούν οι προτάσεις για διεκδίκηση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, από τομεακό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.