«Ανοίγει» ο δρόμος για τη δυναμική ανάπτυξη του αγροτουρισμού στην Ελλάδα, μετά την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Ευάγγελου Αποστόλου, με την οποία θεσπίζεται Ειδικό Σήμα Αγροτουρισμού και πλαίσιο λειτουργίας των αγροτουριστικών επιχειρήσεων
Μέσω της συγκεκριμένης απόφασης δημιουργείται για πρώτη φορά στη χώρα μας ένα σαφές πλαίσιο όρων και προϋποθέσεων για τη λειτουργία των επιχειρήσεων αγροτουρισμού, που θα έχουν τον δικό τους Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ), καλύπτοντας ένα θεσμικό κενό και ικανοποιώντας το πάγιο αίτημα των επιχειρήσεων για τη ρύθμιση της επαγγελματικής δραστηριότητας στο συγκεκριμένο τομέα.
Ο καθορισμός των προδιαγραφών λειτουργίας των αγροτουριστικών επιχειρήσεων και η θέσπιση Ειδικού Σήματος Αγροτουρισμού, εντάσσονται στο πλαίσιο της υλοποιούμενης εθνικής και περιφερειακής τουριστικής πολιτικής, με στόχο:
– την ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού και εν προκειμένω την ανάπτυξη του τουρισμού υπαίθρου,
– την ανάδειξη των αυθεντικών εμπειριών που εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν και αποτελούν παγκόσμια τάση
– και την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στη σύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή, τον αγροδιατροφικό τομέα και τη μεταποίηση
– τη στήριξη της επιχειρηματικότητας των τοπικών παραγωγών και οικονομιών
– και την προώθηση των τοπικών προϊόντων που προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν.
Η συγκεκριμένη απόφαση διαμορφώθηκε μετά από μακροχρόνια διαβούλευση και συνεργασία του υπουργείου Τουρισμού με το συναρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τους φορείς αγροτουρισμού, με στόχο να δημιουργηθεί το πλαίσιο λειτουργίας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, ώστε να καλυφθούν με το βέλτιστο δυνατό τρόπο οι ανάγκες της αγοράς.
Οι επιχειρήσεις αγροτουρισμού ιδρύονται από εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ). Πρέπει υποχρεωτικά να έχουν κατάλυμα, μέχρι 40 κλίνες το ανώτερο, το οποίο κατάλυμα μπορεί να βρίσκεται εντός ή εκτός του αγροκτήματος ή της αγροτικής εκμετάλλευσης.
Οι αγροτουριστικές επιχειρήσεις αποτελούν ειδική κατηγορία τουριστικών επιχειρήσεων, λειτουργούν με Ειδικό Σήμα Αγροτουρισμού (Ε.Σ.Α.) που εκδίδεται από την οικεία περιφερειακή υπηρεσία τουρισμού (Π.Υ.Τ.) του υπουργείου Τουρισμού. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ήδη στον τομέα του αγροτουρισμού υποχρεούνται να αποκτήσουν Ε.Σ.Α μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Ειδικό σήμα αγροτουρισμού μπορούν να λάβουν αγροκτήματα, όπως επίσης και τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα, εφόσον έχουν προηγουμένως αποκτήσει Ειδικό Σήμα Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος, καθώς και οι αγροτικές και μικτές αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Επίσης, μέσα σε όρια κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων επιτρέπεται η ανέγερση μόνο μη κύριων καταλυμάτων.
Αξίζει επίσης, να αναφερθεί ότι για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχει προβλεφθεί και έχει ήδη δημιουργηθεί ειδικός Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ), ικανοποιώντας πάγιο αίτημα του κλάδου.
Ο τουρισμός κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Κρήτη. Η πρόεδρος της Ένωσης Αγροτουρισμού Κρήτης Κορίνα Μηλιαράκη εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένη για την εκπλήρωση ενός πάγιου αιτήματος του κλάδου που δεν είναι άλλο από την νομοθέτηση του και την υπογραφή αυτής της υπουργικής απόφασης η οποία, όπως λέει, θέτει όρους και προδιαγραφές για τους επιχειρηματίες του αγροτουρισμού. Η ίδια τόνισε ότι η απόφαση αυτή ανοίγει νέους δρόμους για την ενίσχυση του αγροτουρισμού στο νησί και υποστήριξε ότι σύντομα θα υπάρξει συνάντηση των μελών του κλάδου, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της απόφασης και να προσαρμοστούν όλοι στα νέα δεδομένα.
Σε σχετικές δηλώσεις της η κ. Μηλιαράκη ανέφερε: «Είναι πολύ σημαντικό που έχει υπογραφεί αυτή η ΚΥΑ ανάμεσα στα υπουργεία, γιατί επιτέλους αυτό το νομοσχέδιο που είχε ψηφιστεί αποκτάει περιεχόμενο. Πρακτικά σημαίνει ότι η αγροτουριστική μονάδα πια χαρακτηρίζεται, έχει ένα επίσημο χαρακτήρα και ξεκαθαρίζει το τοπίο και θα είναι σαφές ποιοι ανήκουν στον αγροτουρισμό και ποιοι όχι. Μέχρι τώρα είχαμε μόνο υποθέσεις, συζητήσεις, αοριστίες. Τώρα έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο υπάρχουν ή μπορούν να δημιουργηθούν οι μονάδες σε σχέση με τον αγροτουρισμό. Θα δίνεται πια σήμα στις μονάδες αυτές του αγροτουρισμού επίσημα από το κράτος. Οπότε θα ξέρει ο κάθε επισκέπτης ότι η μονάδα που πάει να επισκεφτεί είναι αγροτουριστική. Για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό που το κράτος δημιούργησε το πλαίσιο για να μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο. Δηλαδή δεν μας ενδιαφέρει εάν συμφωνούμε σε όλα ή όχι αλλά είναι πολύ σημαντικό που επιτέλους δεν είναι ο καθένας ό,τι δηλώσει.
Δίνεται προθεσμία ενός έτους για τους επιχειρηματίες του αγροτουρισμού που πρέπει να προσαρμοστούν στα δεδομένα του θεσμικού πλαισίου. Σε σχέση με το μέλλον του ίδιου του κλάδου για την Ελλάδα και την Κρήτη ειδικότερα θεωρώ ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Πάντα, όταν ξεκαθαρίζεις ένα τοπίο και ορίζεις τι είναι αυτό, είναι σημαντικό, γιατί δεν μπορεί ο κάθε ένας να είναι ότι δηλώσει, και επιτέλους ξεκαθαρίζει το τοπίο και προχωράμε, ξέρουμε ποιοι είναι σε αυτό και μπορείς από εκεί και πέρα να βελτιώσεις και να αποκτήσεις ποιοτικά χαρακτηριστικά διαφορετικά. Γιατί ορίζεις το πλαίσιο αλλά από εκεί και πέρα μπορεί να υπάρχουν διαβαθμίσεις που θα οριστούν στη συνέχεια. Άλλωστε σαν Ένωση Αγροτουρισμού Κρήτης από το 2008 παλεύουμε και αγωνιζόμαστε γι’ αυτό με το νομικό πλαίσιο. Επιπλέον με βάση την απόφαση θα υπάρξει ένας χωριστός «ΚΑΔ» κωδικός στην εφορία ειδικά για τον αγροτουρισμό. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά μας αιτήματα για να μπορείς να φορολογείσαι με βάση ειδικές διατάξεις».