Σε σταδιακή αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων και φθαρμένων κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης προχωρά σταδιακά η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ρεθύμνου. Ήδη, όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.», η διευθύντρια της υπηρεσίας Καθαριότητας, Νικολέτα Γκολφινοπούλου, ο Δήμος έχει προμηθευτεί νέους κάδους για απορρίμματα και ανακυκλώσιμα είδη αντίστοιχα, οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει να τοποθετούνται σε σημεία της πόλης και των οικισμών. Πρόκειται για μια προσπάθεια, που στόχο είχε να αναβαθμιστεί η εικόνα της πόλης, να εκσυγχρονιστούν οι κάδοι και να περιοριστούν φαινόμενα με οσμές, ώστε η πόλη να είναι καθαρή.
Παράλληλα εγκαταστάθηκαν σε δώδεκα σημεία της πόλης συστοιχίες κάδων ανακύκλωσης και απορριμμάτων ειδικής τεχνολογίας, οι οποίες απευθύνονται σε άτομα με αναπηρία.
Οι κάδοι έχουν ήδη τοποθετηθεί και θα ξεκινήσουν να λειτουργούν με ρεύμα από φωτοβολταϊκά από την επόμενη κιόλας εβδομάδα.
Η χωρητικότητα (σε lt) των κάδων είναι 1.100 λίτρα. Όπως αναφέρεται στα τεχνικά τους χαρακτηριστικά η όλη λειτουργία είναι φιλική προς το περιβάλλον, αφού γίνεται μέσω φωτοβολταϊκού πάνελ ισχύος 10W12V, ενώ μέσω ειδικού αυτοματισμού που ενεργοποιεί το σύστημα μόνο κατά τη χρήση εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας.
Το σύστημα ασφάλισης κάδου/κάδων είναι φιλικό προς το προσωπικό αποκομιδής του Δήμου, ενώ η εξάρτηση του καπακιού στο σταθερό πλαίσιο του συστήματος και όχι στον κάδο, εξασφαλίζει την αποφυγή τυχόν ζημιάς τόσο στο καπάκι όσο και στα οχήματα περισυλλογής και πλύσης κάδων του Δήμου που μπορεί να προκληθεί από αμέλεια του χειριστή κατά την τοποθέτηση του κάδου στον ανυψωτικό μηχανισμό του φορτηγού.
Οι θέσεις στις οποίες έχουν τοποθετηθεί οι 12 κάδοι ΑμεΑ είναι οι παρακάτω: οδός Παπανδρέου, Εργατικό Κέντρο, 2ο Δημοτικό, Στρατολογία, Αγ. Φωτεινή, Ατσιπόπουλο, Αρμένοι, ΙΚΑ Μασταμπάς, οδός Μοάτσου, Minos Hotel, Παλιό Πανεπιστήμιο – Περβόλια, Γέφυρα Πλατανιά.
Προβλήματα με το πρόγραμμα αποκομιδής παλιάς πόλης
Εν τω μεταξύ, προβλήματα εξακολουθούν να καταγράφονται στο πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων που εφαρμόζεται στην παλιά πόλη.
Μετά από καταγραφή των κατοικιών, καταστημάτων και γραφείων, κωδικοποιήθηκαν και μοιράστηκαν μπλε και πράσινοι οικιακοί κάδοι συλλογής απορριμμάτων με αντίστοιχες οδηγίες για τις ημέρες και ώρες αποκομιδής. Στο πλαίσιο ενίσχυσης της προσπάθειας που καταβάλλεται η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου προμηθεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες καινούριους μικρούς, οικιακούς κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης και ήδη έχει αρχίσει η διανομή τους στους συμπολίτες που διαμένουν στο ιστορικό κέντρο και έχουν ήδη αιτηθεί προμήθειας των ειδικών κάδων για τα οικιακά τους απορρίμματα είτε επειδή δεν διαθέτουν είτε επειδή επιθυμούν ν’ αντικαταστήσουν τους διαθέσιμους, λόγω φθοράς τους.
Η υπηρεσία καλεί τους ενδιαφερόμενοι συμπολίτες να επικοινωνούν στα τηλ.: 28310 57940 ή 40002-3 ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία διανομής και παράδοσης των κάδων.
Αν και το πρόγραμμα υλοποιείται από τον Μάιο του 2014, όπου συγκεκριμένες ώρες περνά ο εργολάβος και μαζεύει τα σκουπίδια και τα ανακυκλώσιμα είδη, τα οποία οι πολίτες καλούνται να έχουν τοποθετήσει στους ειδικούς κάδους που τους έχουν διανεμηθεί εν τούτοις το σύστημα χωλαίνει όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» η διευθύντρια της υπηρεσίας Καθαριότητας: «Υπάρχουν προβλήματα στη παλιά πόλη, καθώς αρκετοί συμπολίτες μας ενδεχομένως λόγω άγνοιας δεν ακολουθούν το σύστημα που εφαρμόζουμε εδώ και αρκετά χρόνια. Για αυτό τους καλούμε και τώρα να προσέλθουν στη υπηρεσία μας να προμηθευτούν τους ειδικούς κάδους στους οποίους θα εναποθέτουν τα απορρίμματά τους και τους οποίους καλούνται σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες να αφήνουν έξω από τα σπίτια ή και τις επιχειρήσεις τους για να γίνεται στην συνέχεια η αποκομιδή. Εμείς θα συνεχίσουμε τις ενημερώσεις με κύριο στόχο το πρόγραμμα να εφαρμοστεί» τόνισε η κα Γκολφινοπούλου.
Υπενθυμίζεται ότι η παλιά πόλη ανάλογα με τις ανάγκες και τη χωρική κατανομή των καταστημάτων εστίασης έχει χωριστεί σε δύο ζώνες με ανάλογες ώρες αποκομιδής για την κάθε μια. Συγκεκριμένα:
- Κόκκινη Ζώνη: Περιλαμβάνει τις οδούς: Αγνώστου Στρατιώτη, Αγ. Βαρβάρας, Αθ. Διάκου, Αραμπατζόγλου, Αρκαδίου, Βάρδα Καλλέργη, Βερνάδου, Εθνικής Αντιστάσεως, Ελ. Βενιζέλου, Επιμενίδου, Ευστ. Φωτάκη, Ι. Πετυχάκη, Μεσολογγίου, Μίνωος, Μοσχοβίτη, Μπότσαρη, Νταλιάνη, Ξανθουδίδου, Παλαιολόγου, Ραδαμάνθυος, Σουλίου, Τ. Πετυχάκη, Τζανέ Μπουνιαλή, Τομπάζη, Τσίχλη, Τσουδερών, Χαρ. Τρικούπη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί:
Για τις οικίες οι ώρες εναπόθεσης κάδων είναι: 05:00 – 08:00 π.μ.
Για τα σύμμεικτα απορρίμματα διατίθεται πράσινος κάδος και η αποκομιδή γίνεται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή.
Για τα ανακυκλώσιμα διατίθεται μπλε κάδος και η αποκομιδή γίνεται κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο.
- Στα Καταστήματα Εστίασης και Αναψυχής η αποκομιδή σύμμεικτων και ανακυκλώσιμων γίνεται πρωί (5:00 – 8:00) και μεσημέρι (15:00 – 18:00).
- Στα Εμπορικά Καταστήματα η αποκομιδή σύμμεικτων γίνεται μόνο το πρωί (8:00 – 9:30) και των ανακυκλώσιμων μεσημέρι (15:00 – 16:30).
- Εκτός κόκκινης ζώνης
- Για τις οικίες ώρα εναπόθεσης κάδων: 15:00 – 17:00.
Για τα σύμμεικτα (πράσινος κάδος) η αποκομιδή θα γίνεται Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή και Κυριακή ενώ για τα ανακυκλώσιμα (μπλε κάδος) η αποκομιδή θα γίνεται κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο.
- Στα Καταστήματα Εστίασης και Αναψυχής η αποκομιδή σύμμεικτων και ανακυκλώσιμων γίνεται πρωί (5:00 – 8:00) και μεσημέρι (15:00 – 18:00).
- Στα Εμπορικά Καταστήματα η αποκομιδή σύμμεικτων γίνεται μόνο το πρωί (8:00 – 9:30) και των ανακυκλώσιμων μεσημέρι (15:00 – 16:30).
«Έξυπνοι κάδοι» συλλογής και ανακύκλωσης τηγανόλαδου
Εν τω μεταξύ, σε ισχύ είναι και το πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης τηγανόλαδου στον Δήμο Ρεθύμνου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στόχο έχει την ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης πολιτών αλλά και μαθητών.
Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Δήμου Ρεθύμνης με το Πολυτεχνείο Κρήτης, και ήδη έχουν τοποθετηθεί τριάντα κάδοι στην πόλη και είκοσι ακόμα στα σχολεία, με στόχο την ανακύκλωση του τηγανόλαδου.
Οι τριάντα κάδοι έχουν «έξυπνα συστήματα» και κάθε φορά που γεμίζουν ενημερώνουν για την αναγκαιότητα να αδειάσουν.
Ο στόχος του προγράμματος συλλογής και ανακύκλωσης Χρησιμοποιημένων Μαγειρικών Ελαίων είναι η βιώσιμη παραγωγή βιοντίζελ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Compose», σύμφωνα με τις καλές πρακτικές που έχουν αναδειχθεί πανευρωπαϊκά. Στο πλαίσιο του «Compose» προβλέπεται η υλοποίηση 15 πιλοτικών δράσεων με στόχο την αποτελεσματική εφαρμογή καλών πρακτικών στις συμμετέχουσες χώρες, μία εκ των οποίων σχετίζεται με «έξυπνες» εφαρμογές στα συστήματα συλλογής Χρησιμοποιημένων Μαγειρικών Ελαίων (ΧΜΕ), στον Δήμο Ρεθύμνης και την αξιοποίησή τους προς βιοντίζελ.
Η δράση συντονίζεται από το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης που είναι ο συντονιστής των δράσεων του Compose στην Ελλάδα και ο αρμόδιος φορέας για την διαμόρφωση κοινής μεθοδολογίας και μοντέλου αναπτυξιακού σχεδιασμού, καθώς και για την τεχνική καθοδήγηση όλων των πιλοτικών δράσεων στις 11 χώρες.
Οι 30 κάδοι έχουν τοποθετηθεί σε κοινόχρηστους χώρους και φέρουν ειδικό αισθητήρα (smart sensor), ο οποίος αποστέλλει στοιχεία σχετικά με τη θέση του κάδου (GPS), το ποσοστό πληρότητάς του, τη θερμοκρασία και άλλα χρήσιμα δεδομένα σε διαδικτυακή πλατφόρμα.
Οι 20 κάδοι που τοποθετήθηκαν σε σχολικές μονάδες δεν θα φέρουν αισθητήρα, ωστόσο οι διευθυντές των μονάδων θα μπορούν να εισάγουν στην πλατφόρμα την ημερομηνία πλήρωσης του κάδου (ή ποσοστό πλήρωσης του κάδου π.χ. 80%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018, όπου συγκεντρώθηκαν 100 λίτρα τηγανόλαδου σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνονται ο αριθμός αυτός ένα χρόνο μετά τον Οκτώβριο του 2019 ξεπέρασε τα 500 λίτρα. Άλλωστε όπως ανέφερε η διευθύντρια της υπηρεσίας Καθαριότητας θα υπάρξει καμπάνια ενημέρωσης στα σχολεία προκειμένου να γίνει γνωστό το πρόγραμμα και να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή.