Χρήσιμα στοιχεία για τα νέα επιστημονικά δεδομένα στην ιατρική πράξη σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες, από την παθολογία και τη χειρουργική μέχρι και τη γενετική και την ψυχική υγεία, αναμένεται να παρουσιαστούν στο 1ο ιατρικό συνέδριο που διοργανώνει το νοσοκομείο Ρεθύμνου και το οποίο ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο.
Στο συνέδριο που απευθύνεται σε γιατρούς, νοσηλευτές και φοιτητές ιατρικής θα μιλήσουν εξειδικευμένοι επιστήμονες από τα νοσοκομεία του νησιού, που θα έχουν την ευκαιρία να αναλύσουν τις νεώτερες εξελίξεις στην ιατρική πράξη, αλλά και να γίνει ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο της εκπαίδευσης της ιατρικής κοινότητας.
Τις εναρκτήριες εργασίες του συνεδρίου τίμησε χθες με την παρουσία του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Ο κ. Ξανθός συνεχάρη τους διοργανωτές, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διεξαγωγή του συνεδρίου από ένα περιφερειακό νοσοκομείο, χωρίς χορηγούς και χωρίς κόστος συμμετοχής υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως αυτό αποτελεί έναν ισχυρό συμβολισμό για την πολιτική που ακολουθείται.
«Η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εκπαίδευση του προσωπικού»
Ο υπουργός Υγείας στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι τα προβλήματα επιβίωσης του νοσοκομείου, αλλά και τα ζητήματα καθημερινότητας που ταλάνιζαν τον χώρο της δημόσιας υγείας γενικότερα, ξεπεράστηκαν και πλέον η στόχευση και της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι η στροφή στην ποιότητα. Μια ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, η οποία όπως είπε είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού γι’ αυτό και σημείωσε πως το συνέδριο του νοσοκομείου Ρεθύμνου στρέφεται προς αυτή την κατεύθυνση.
Μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο κ. Ξανθός ανέφερε: «Το συνέδριο γίνεται από ένα δημόσιο νοσοκομείο, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι μονόδρομος το να διοργανώνονται τα συνέδρια από εξειδικευμένα γραφεία σε πολυτελή ξενοδοχεία με σπόνσορες φαρμακευτικές εταιρίες. Το συνέδριο αυτό αποδεικνύει ότι μπορεί ένα δημόσιο νοσοκομείο, το ανθρώπινο δυναμικό του οποίου δίδει μια μεγάλη μάχη κάθε μέρα για να κρατήσει σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο τη φροντίδα υγείας που έχει ανάγκη ο κόσμος, εκτός από το να παρέχει δημόσιες υπηρεσίες περίθαλψης, να είναι και ένας χώρος που υπάρχει συνεργασία επιστημονική που προάγεται ο επιστημονικός διάλογος και η συζήτηση που ευνοείται, η έρευνα ενδεχομένως, που έχει μια κοινωνική παρουσία πολύ διακριτή. Αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικός συμβολισμός αυτή την περίοδο και βεβαίως δείχνει ότι έχουν αντιμετωπιστεί αυτά τα οποία θεωρούμε ότι είναι αυτονόητα και δεδομένα, όμως δυστυχώς στην Ελλάδα της κρίσης δεν ήταν και δεν είναι. Ποτέ δεν είχαν αντιμετωπιστεί τα ζωτικά προβλήματα καθημερινότητας και επιβίωσης. Αυτό το ξέρουμε όλοι ότι έχει συμβεί. Προφανώς με συσσωρευμένες δυσκολίες διαχρονικά προβλήματα ταλαιπωρία κόπωση για το ανθρώπινο δυναμικό, ακάλυπτες ανάγκες για τους ανθρώπους. Ξέρουμε πολύ καλά τι συμβαίνει και ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το υπόλοιπο προσωπικό να διαχειρίζονται αυτή την περίοδο με αξιοπρέπεια τη δημόσια περίθαλψη και να δίδουν τη δυνατότητα να υλοποιείται ένα σχέδιο καθολικής κάλυψης των αναγκών των ανθρώπων, μέσα από ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας και όντως είναι παρήγορο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ότι υπάρχει μεράκι, κουράγιο αισιοδοξία, διάθεση να οργανωθεί ένα τέτοιο συνέδριο αξιοπρεπές, πλήρες, πολυθεματικό, λιτό και ουσιαστικό με χαμηλό κόστος και με δωρεάν πρόσβαση όλων των συμμετεχόντων. Αυτά δεν είναι αυτονόητα πράγματα. Είναι μικρά βήματα που δείχνουν μια άλλη ποιότητα. Και νομίζω ότι αυτό είναι το σύστημα της επόμενης περιόδου. Τώρα δηλαδή αντιμετωπίσαμε τα κρίσιμα προβλήματα, τώρα που έκλεισε η περίοδος της διακινδύνευσης για το παρόν και το μέλλον της δημόσιας περίθαλψης, τώρα νομίζω ότι είναι καιρός να δώσουμε βάρος σε αυτό που λέμε ποιότητα της φροντίδας και δεν υπάρχει ποιότητα χωρίς εκπαίδευση, χωρίς συνεχιζόμενη εκπαίδευση. Αυτό το πεδίο της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης είναι ένα πεδίο που έχει πολλές παθογένειες και στρεβλώσεις και πέραν των όλων προβλημάτων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε».
Στο συνέδριο παραβρέθηκε και η διοικήτρια 7ης ΥΠΕ Ελένη Μαυρομάτη, η οποία στον χαιρετισμό της εξήρε την πρωτοβουλία του νοσοκομείου και τόνισε ότι η διοργάνωση ενός επιστημονικού συνεδρίου από την ίδια την ιατρική κοινότητα αποδεικνύει τη συνεργασία και κλίμα που επικρατεί μεταξύ του προσωπικού του. Σε σχετικές δηλώσεις της είπε: «Είναι εξαιρετικά αξιέπαινη πράξη της ιατρικής υπηρεσίας αλλά και της διοίκησης γιατί ένα νοσοκομείο δεν θα πρέπει μόνο να προσφέρει υγειονομικές υπηρεσίες, αλλά θα πρέπει να είναι και επιμορφωτής της κοινωνίας. Έτσι τα θέματα που έχει στο πρόγραμμα αφορούν τον κάθε πολίτη της πόλης και της περιοχής, όπως επίσης και όλους τους υγειονομικούς ανεξάρτητα αν είναι σε πρωτοβάθμιες ή δευτεροβάθμιες δομές. Αποτελεί και ένα δείγμα εξωστρέφειας. Συζητώντας για τον διαβήτη, τους εμβολιασμούς, τις λοιμώξεις, όλα αυτά έχουν να κάνουν με ευρύτερο ενδιαφέρον στον κόσμο. Δείχνει ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία ανάμεσα στους ανθρώπους που δουλεύουν στο σύστημα υγείας και στον διοικητή τους και σαν επιστέγασμα της κοινής προσπάθειας ήτα το βραβείο που πήραν πολύ πρόσφατα, το οποίο έδειξε ότι όλοι μαζί αύξησαν την παραγωγικότητα και αυτός είναι ένας ποιοτικός δείκτης. Άνοιξαν νέες υπηρεσίες, προσφέρθηκαν νέα πράγματα και αυτό χρειαζόταν τη διάθεση της διοίκησης και τον σχεδιασμό αλλά και τη διάθεση του κόσμου να στηρίξει αυτά τα πράγματα».
«Στόχος η εξωστρέφειας του νοσηλευτικού ιδρύματος»
Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Ρεθύμνου Γιώργο Φραγκιαδάκη η στόχευση του νοσηλευτικού ιδρύματος του νομού είναι εξωστρέφεια και η συμμετοχή σε επιστημονικές εκδηλώσεις και συνέδρια που προάγουν την έρευνα και προσφέρουν γνώση στο προσωπικό.
Σε σχετικές δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ένα πρώτο ιατρικό συνέδριο που διοργανώνει το Νοσοκομείο Ρεθύμνου και είναι το πρώτο στην ιστορία του. Για εμάς είναι κάτι πολύ σημαντικό. Προφανώς έχει γίνει μια πολύ καλή προσπάθεια από το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου που παρά την πίεση που έχουν από την εργασία τους είχαν τη διάθεση και την όρεξη να οργανώσουν το πρώτο ιατρικό συνέδριο. Η πρωτοβουλία αυτή είναι στα πλαίσια του στόχου που έχουμε ως διοίκηση για εξωστρέφεια του οργανισμού, να συμμετέχουμε ενεργά στις επιστημονικές εκδηλώσεις και τώρα είναι και μια ευκαιρία να οργανώσουμε και εμείς το δικό μας συνέδριο και να ενισχύσουμε την επιστημονική γνώση και έρευνα παρουσιάζοντας κλινικές μελέτες και εξειδικευμένες περιπτώσεις που υπάρχουν σε ένα περιφερειακό νοσοκομείο, όχι μόνο του Ρεθύμνου αλλά και στα υπόλοιπα νοσοκομεία, τα οποία συμμετέχουν με αξιόλογους ομιλητές. Προσπαθούσε να συμβάλλαμε στην έρευνα, την επιστημονική κοινότητα και πιστεύω ότι αυτό το τριήμερο συνέδριο θα έχει θετική πορεία. Σίγουρα η συνεχιζόμενη εκπαίδευση και η πιστοποίηση των γνώσεων αποτελεί για εμάς ένα σημαντικό εργαλείο για να μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα στα νοσοκομεία, η διάχυση της γνώσης, η ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων σε συγκεκριμένα κλινικά περιστατικά είναι κάτι που επιθυμούμε και να λαμβάνουμε και να διαχέουμε τη γνώση. Είναι σημαντικό αυτή η εκπαίδευση να είναι συνεχιζόμενη και να υλοποιείται κάθε χρόνο και πιο τακτικά ακόμα».
Από την πλευρά του ο Ηλίας Σαμιώτης, μέλος οργανωτικής επιτροπής του 1ου ιατρικού συνεδρίου, ανέφερε: «Είναι η πρώτη φορά που το νοσοκομείο οργανώνει ένα επιστημονικό συνέδριο που απευθύνεται σε γιατρούς, φοιτητές ιατρικής, νοσηλευτές και φοιτητές νοσηλευτικής. Έχει στελεχωθεί από εξαίρετους ομιλητές σχεδόν από όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης, έχει μοριοδοτηθεί με 16 μόρια συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης από τον πανελλήνιο ιατρικό σύλλογο. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συνεδρίου μας είναι ότι δεν το υποστηρίζουν οι κλασικοί χορηγοί συνεδρίων. Δεν το υποστηρίζουν επίσης γραφεία διοργάνωσης συνεδρίων. Είναι μια προσπάθεια που την κάναμε μόνοι μας με πολύ κόπο και πολύ χρόνο. Τα θέματα του συνεδρίου αφορούν όλο το εύρος της παθολογίας της χειρουργικής, της ορθοπεδικής, των επειγόντων περιστατικών, τα οποία θα μπορούν να βοηθήσουν τους νέους και τους παλιούς στην ιατρική πράξη».
Ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου, συνεχάρη το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου και τόνισε πως οι ιατρικός σύλλογος θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό του νοσοκομείου και του προσωπικού του. Στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων είπε: «Θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές του συνεδρίου για την πρωτοβουλία που πήραν και την προσπάθεια που κατέβαλλαν για μια επιστημονική εκδήλωση. Να ευχαριστήσω εκ μέρους όλων μας και τους ομιλητές από τις άλλες πόλεις του νησιού, που ήρθαν να συμμετάσχουν και να παρουσιάσουν τα θέματα τους. Γνωρίζουμε όλοι πόσος κόπος χρειάζεται για ένα συνέδριο με τόσο μεγάλο αριθμό θεμάτων και μάλιστα από όλες τις ιατρικές ειδικότητες. Όλα τα θέματα, η επιλογή των θεμάτων από την καθημερινή ιατρική πράξη του ΓΝΡ και τα θέματα που απασχολούν τους γιατρούς η τρέχουσα ιατρική επικαιρότητα, η προσέγγιση όλων των σύγχρονων νόσων καθιστούν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την παρακολούθησης του συνεδρίου και εύχομαι αυτό το πρώτο να έχει επιτυχία και να έχει και συνέχεια. Το απερχόμενο ΔΣ του ιατρικού συλλόγου και το νέο Δ.Σ. που θα προκύψει στάθηκε κοντά στο νοσοκομείο και στα εύκολα και στα δύσκολα προβλήματα του ίδιου του νοσοκομείου, των γιατρών αλλά πιστεύω ότι έχουμε αφήσει τα δύσκολα πίσω και οι ιατρικός σύλλογος θα συνεχίσει να κάνει το ίδιο και στο μέλλον».