Έντονη είναι η ανησυχία του εμπορικού κόσμου του Ρεθύμνου από τις επιπτώσεις του δεύτερου lockdown στην τοπική αγορά οι οποίες, όπως δηλώνουν, θα είναι σίγουρα μεγαλύτερες από το πρώτο μιας και τα χρέη και οικονομικές υποχρεώσεις συσσωρεύτηκαν για πολλούς μήνες οδηγώντας σε οικονομικό αδιέξοδο δεκάδες επιχειρηματίες.
Τις τρεις εβδομάδες, κατά τις οποίες τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, έρχονται να προστεθούν επιπλέον οικονομικά βάρη για τους επιχειρηματίες .
Η κατάσταση είναι κρίσιμη και ιδιαίτερα δύσκολη για τον εμπορικό κόσμο, επισημαίνει μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Γιώργος Πολιουδάκης, ο οποίος καλεί τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν με ευλάβεια τα υγειονομικά μέτρα, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις έτσι ώστε, όπως επισήμαινε, η περίοδος του lockdown να μην παραταθεί πέραν των 3 εβδομάδων που έχουν ήδη ανακοινωθεί διότι αυτό θα είναι καταστροφικό για τον εμπορικό κόσμο που περιμένει έστω τον Δεκέμβριο εν όψει Χριστουγέννων να υπάρξει μια κίνηση στα καταστήματα τους.
«Aυτό το lockdown θα είναι πολύ πιο δύσκολο από το πρώτο. Το είχαμε προβλέψει παρά ότι ακούγαμε ότι δεν θα γίνει. Μακάρι να είναι μόνο μέχρι τέλος του Νοεμβρίου και όχι την περίοδο των γιορτών, διότι αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα για την αγορά. Τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δεν είναι διαφορετικά από αυτά που ήδη είχαν ανακοινωθεί. Σε ότι αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή, το πόσο παραμένει το ίδιο, απλώς διευρύνονται οι δικαιούχοι. Τα λεφτά είναι λίγα και δεν φτάνουν για όλους. Τα εμπορικά καταστήματα ήταν κλειστά τρεις μήνες, δεν υπήρχε τουρισμός όταν ανοίξαμε, δεν υπήρχε δουλειά, τώρα κλείνουμε άλλον ένα μήνα και όλες οι υποχρεώσεις συνεχίζουν να «τρέχουν» και θα τις βρούμε μπροστά μας. Καταλαβαίνει κανείς ότι αν το ένα τέταρτο του χρόνου είναι κλειστά τα μαγαζιά δεν μπορούν να επιβιώσουν», ανέφερε ο κ. Πολιουδάκης.
Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου τόνισε την αναγκαιότητα να τηρηθούν τα μέτρα από όλους, έτσι ώστε το lockdown να έχει διάρκεια ενός μηνός και να μην παραταθεί, σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, οι συνέπειες θα είναι δραματικές για την τοπική οικονομία. «Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε και να συμμορφωθούμε με τα μέτρα, είτε μάς αρέσουν είτε όχι, για να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να μειωθούν τα κρούσματα. Έχουμε υποχρέωση όλοι, επιχειρηματίες και καταναλωτές, να είμαστε συνειδητοποιημένοι, να ακολουθήσουμε τα μέτρα, να φοράμε τη μάσκα μας και να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας, ώστε τις επόμενες τρεις εβδομάδες να φανούν τα αποτελέσματα και να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας, ώστε να επανέλθουμε όλοι στην καθημερινότητα μας υγιείς. Έτσι θα ανοίξει η αγορά και θα επιβιώσουν και οι έμποροι. Σε διαφορετική περίπτωση ελάχιστα θα είναι τα μαγαζιά που θα επαναλειτουργήσουν το 2021. Να σκεφτούμε πως κανείς δεν θέλει μια πόλη την περίοδο των γιορτών «νεκρή». Πρέπει όλοι να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και την οικονομία μας», κατέληξε.
Αγωνιά ο εμπορικός κόσμος
Καθόλου δεν ξαφνιάστηκαν οι έμποροι του Ρεθύμνου από το δεύτερο lockdown καθώς, όπως είπαν, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ήταν κάτι το οποίο περίμεναν δεδομένες τις υγειονομικές εξελίξεις και την αύξηση των κρουσμάτων. Ευελπιστούν όλοι να συνετιστούν με τα μέτρα και να περιοριστεί η διασπορά του ιού ώστε τον Δεκέμβριο η αγορά να επαναλειτουργήσει».
«Είναι πολύ σωστό το lockdown και εγώ το περίμενα από τον Οκτώβριο. Προέχει η υγεία, οικονομικώς σαφώς και μας επηρεάζει και έχουμε πρόβλημα κα τώρα παραλάβαμε εμπόρευμα καινούριο που θα μείνει μέσα. Αν περάσει αυτό, το οικονομικό κομμάτι σταδιακά, πιστεύω θα το στρώσουμε. Θα ανοίξουμε λίγο την εβδομάδα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και κάτι θα κινηθεί», ανέφερε ιδιοκτήτρια καταστήματος υποδημάτων.
Ο Ανδρέας Πατεράκης, ιδιοκτήτης καταστήματος ένδυσης μας είπε: «Η κατάσταση είναι αβέβαιη, δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει αυτό. Θα μας επηρεάσει σε διπλάσιο βαθμό από την προηγούμενη καραντίνα γιατί το καλοκαίρι ο τουρισμός δεν δούλεψε, οπότε τώρα όλο αυτό μας αποτελειώνει. Όλα τα έξοδα και όλες οι επιβαρύνσεις μας πάνε ακόμα πιο πίσω. Φέτος σε σχέση με άλλες χρονιές έκανα πιο διστακτικές παραγγελίες γιατί υπήρχε η αστάθεια για το τι θα γίνει αλλά τα μαγαζιά δεν μπορούν να μένουν άδεια από τη μία και από την άλλη δεν υπάρχει μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον. Οπότε οψόμεθα, έτσι και αλλιώς αυτήν τη στιγμή δεν εξαρτάται κάτι από το χέρι μας, περιμένουμε και βλέπουμε».
«Ευελπιστούμε να πάνε καλά τα πράγματα στο θέμα της υγείας, αλλά να ανοίξουμε και σύντομα, να μην κρατήσει πολύ αυτή η καραντίνα, γιατί έχουμε και εμπορεύματα που πρέπει να πουληθούν. Δεν αγχώνομαι για τη δικιά μου εργασία, όλα θα τηρηθούν όπως ορίζει ο νόμος. Θέλαμε να δουλέψαμε και περιμέναμε κίνηση», μας είπε υπάλληλος καταστήματος ένδυσης.
Ο Στέλιος Δασκαλάκης, ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου, μας είπε: «Δεν είναι κάτι που μπορούμε να το καθορίσουμε και για να συμβαίνει, σημαίνει πως κάποιο γνωρίζουν καλύτερα από εμάς. Σίγουρα με τη μισή εκπαίδευση κλειστή και την υπόλοιπη ανοικτή δημιουργείται θέμα. Αν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας το να είναι ανοικτά κάποια καταστήματα δεν θεωρώ ότι υπάρχει λόγος. Ούτως ή άλλως αυτή τη στιγμή η αγορά είναι πολύ πεσμένη. Τον Σεπτέμβριο είχαμε μικρότερη πτώση από όλη την υπόλοιπη χρονιά. Αναμέναμε ότι τώρα τις γιορτές θα υπάρχει πιθανόν μεγαλύτερη κίνηση, αλλά όταν ο κόσμος δεν δουλεύει δεν θα μπορέσει να διαθέσει και χρήματα. Δεν μπορώ να κρίνω αν είναι κάτι θετικό ή αρνητικό, έχω ανάμεικτα συναισθήματα. Σαφώς υπάρχει μεγάλη δυσκολία όσον αφορά την αποπληρωμή των υποχρεώσεων, αλλά εάν δεν κινείται ο κόσμος δεν υπάρχει λόγος να ανοίξεις».
«Για τις επιχειρήσεις μας είναι μια μεγάλη καταστροφή, γιατί τώρα περιμέναμε να δουλέψουμε όλα τα μαγαζιά. Από το κράτος δεν βλέπουμε καμία ουσιαστική ενίσχυση και τα 800 ευρώ θα το πάρουμε στις γιορτές, το οποίο είναι δώρον άδωρον και η μείωση του ενοικίου κατά 40% έχει μηδενικό αντίκτυπο σε σχέση με τη ζημιά που παθαίνουμε. Είχαμε παραγγείλει πάρα πολύ εμπόρευμα και ήδη παραλαμβάνουμε τώρα και ήδη βρίσκονται στα πρακτορεία, με εμάς να μην γνωρίζουμε τι να τα κάνουμε. Είναι μεγάλη καταστροφή για εμάς ειδικά τώρα στις γιορτές. Αν μας ανοίξουν τις γιορτές θα τα πουλάμε όλα μισή τιμή αλλά και πάλι ο κόσμος δεν θα έχει χρήματα για να ψωνίσει», είπε ο Αντώνης Πατερογιαννάκης.
Εκτός από την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά μεγάλο αγκάθι για τον εμπορικό κόσμο είναι και τα ενοίκια των επιχειρήσεων τους: «Να γλιτώσουμε τα νοίκια, έτσι και αλλιώς έχει τελειώσει η σεζόν και το Ρέθυμνο δεν έχει ζωή, φεύγουν οι τουρίστες, δεν δουλεύει κανείς. Μαγαζιά σαν εμάς που είμαστε στην τουριστική αγορά, με μία σεζόν νεκρή, τα ενοίκια είναι ένας μεγάλος βραχνάς. Οι ιδιοκτήτες δεν μπήκαν στη διαδικασία προαιρετικά να κάνουν μειώσεις ενοικίων, ας το κάνει τουλάχιστον το κράτος τα ενοίκια στο Ρέθυμνο είναι στα ύψη. Να περισώσουμε τουλάχιστον ό,τι μπορούμε. Ούτως ή άλλως ήταν μία χαμένη χρονιά», ανέφερε ο ιδιοκτήτης καταστήματος με βιολογικά προϊόντα.