@import url(http://rethnea.gr/CuteSoft_Client/CuteEditor/Load.ashx?type=style&file=SyntaxHighlighter.css);
Η καρδιά της Κρήτης χτυπάει στους αγώνες. Από τη Σητεία ως τα Χανιά όλη η Κρήτη γύρισε την πλάτη στο φεστιβάλ Αμάρι «Green» λόγω της επιλογής των οργανωτών και της δημοτικής αρχής να λάβουν χρυσή χορηγία από την Τέρνα Ενεργειακή. Μια εταιρία που αποτελεί κόκκινο πανί σε όλο το νησί καθώς τα επενδυτικά σχέδια που προσπαθεί να περάσει εν κρυπτώ βρίσκουν αντίθετους τους κατοίκους .
Με αυτή την απόφαση οι διοργανωτές έφεραν σε απίστευτα δύσκολη θέση τους συντελεστές του φεστιβάλ, από τους καλλιτέχνες μέχρι τους απλούς Αμαριώτες και Αμαριώτισσες, οι οποίοι είτε συμμετείχαν μουδιασμένοι, είτε αρνήθηκαν να πάρουν μέρος. Εντύπωση προκαλεί η σιωπή από πλευράς των διοργανωτών και η άρνηση τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την επιλογή τους με συνέπεια την ελάχιστη προσέλευση επισκεπτών στη σημαντική αυτή διοργάνωση.
Η χρυσή χορηγία της ΤΕΡΝΑ δεν είναι τυχαία, ούτε και η εμπλοκή μέλους του δημοτικού συμβουλίου και υπεύθυνου του φεστιβάλ, υπέρμαχου των σχεδίου της εταιρίας για την περιοχή. Αποτελεί γνωστή και δοκιμασμένη επικοινωνιακή τακτική από επενδυτές που είναι ανεπιθύμητοι στις τοπικές κοινωνίες να ξεπλένουν την εικόνα τους μέσω χορηγιών προωθούμενες από τους πλασιέδες της. Πρόσφατα παραδείγματα οι προσπάθειες της EDF (γαλλική ΔΕΗ) για χορηγίες στο δήμου Καντάνου στα Χανιά και οι ανεπιτυχείς προσπάθειες της Ελληνικός Χρυσός για διαφήμιση στη φανέλα λαοφιλούς ποδοσφαιρικής ομάδας στη βόρεια Ελλάδα.
Χρυσός υποκριτής όμως αναδεικνύεται η δημοτική αρχή Αμαρίου που το 2015 ψηφίζει αρνητικά στα σχέδια της ΤΕΡΝΑ και της ΕΛΙΚΑ που περιελάμβανε α/γ στο Αμάρι, ενώ το 2016 ψηφίζει θετικά στο να τοποθετηθούν α/γ στη Σητεία και να γίνει υβριδικό εργοστάσιο στο Φράγμα ποταμών από την ίδια εταιρία.
Με λίγα λόγια, είμαστε ενάντια στα αιολικά αλλά είμαστε και με τα αιολικά, απέναντι στα σχέδια της ΤΕΡΝΑ πέρυσι, συνδιοργανωτές με τη ΤΕΡΝΑ φέτος. Παλιά γνωστή και δοκιμασμένη συνταγή για να γίνει η «δουλειά», τα λόγια είναι αέρας, δεν κοστίζουν.
Αυτή η στάση, εκτός από προσβλητική για την αμαριώτικη κοινωνία, γίνεται και τρικλοποδιά σε αγώνες άλλων επαρχιών της Κρήτης αλλά και όλης της χώρα. Η Τέρνα στη δική μας περιοχή έχει περιλάβει σε αιολικό πάρκο ολόκληρο το χωρίο Καβούσι, ενώ θέλει να βάλει α/γ 600 μέτρα από τη Μονή στα Κυριανίτικα όρη με πλήρη αντίθεση των κατοίκων. Στον διπλανό Αι- Βασίλη εδώ και τρία χρόνια η κοινωνία σύσσωμη αντιστέκεται σθεναρά και με πράξεις στην επέλαση των εταιριών. Υπάρχουν άνθρωποι εκεί που δεν έχουν δεχτεί πολλές χιλιάδες ευρώ για να μην βρεθούν απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Η ήδη επιβαρυμένη με α/γ περιοχή της Σητείας αρνείται να μπουν και άλλες για να γίνει το υβριδικό στο Αμάρι.
Ενώ από τη Σαμοθράκη μέχρι Πελοπόννησο έχουν ξεσηκωθεί οι κοινωνίες απέναντι στους αεριτζήδες της ενέργειας. Δεν θέλουν μάλλον να αντιληφθούν στον δήμο Αμαρίου τα συνολικά σχέδια αυτών των εταιριών για γη και ύδωρ. Αλλά και ότι κάνοντάς τους πλάτες, απλά ανοίγεις την κερκόπορτα σε συμφέροντα που το μόνο που θέλουν από την Κρήτη είναι να πλουτίσουν με κάθε κόστος για τον τόπο.
Αν σα ζωντανές κοινότητες δεν αναλάβουμε τις ευθύνες μας και δεν αντισταθούμε στη δουλοπρέπεια και στα σχέδια που μας ετοιμάζουν, η Κρήτη σε λίγα χρόνια θα είναι ένα πολύ διαφορετικό νησί.
Γι’ αυτό και η καρδιά της Κρήτης χτυπάει στους αγώνες για λευτεριά και αξιοπρέπεια. Δύναμη στους ανθρώπους σε όλη τη χώρα που οργανώνονται και αντιστέκονται.
Επιτροπή αγώνα Αρκαδίου ενάντια στις ΒΑΠΕ