Το Ατσιπόπουλο είναι η δεύτερη πόλη μετά το Ρέθυμνο με πληθυσμό που προσεγγίζει ή ξεπερνά τις 7 χιλιάδες. Η σημασία του τα τελευταία χρόνια υπήρξε σημαντική γιατί λόγω της εγγύτητάς του, απορρόφησε σημαντικό μέρος της πληθυσμιακής και οικιστικής πίεσης στην πόλη του Ρεθύμνου. Μερικές χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν καλής ποιότητας κατοικίες. Τα τελευταία δύο χρόνια ή έλευση εντάθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να μην υφίσταται διαθεσιμότητα ενοικιαζόμενων κατοικιών.
Η απογραφή του 2011 έδωσε πληθυσμό 4.947 κατοίκων στο Ατσιπόπουλο. Οι εκλογές του 2014 έγιναν με 1.266 ψηφοφόρους. Πολλοί μόνιμοι κάτοικοι επιλέγουν στις απογραφές να απογράφονται στα χωριά καταγωγής τους. Έτσι ο αριθμός των κατοίκων εμφανίζεται να είναι μικρότερος του πραγματικού και ομοίως ο αριθμός των ψηφοφόρων, αφού αρκετοί κάτοικοι, διατηρώντας ισχυρούς δεσμούς με τα χωριά και τους τόπους καταγωγής τους, είναι καταλογογραμμένοι εκεί.
Σήμερα διαθέτει 4 νηπιαγωγεία, 2 δημοτικά σχολεία, γυμνάσιο και λύκειο. 4 σούπερ μάρκετ και 1 υπερμάρκετ καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες αγορών. Υπάρχουν ακόμα 2 κρεοπωλεία, 2 φούρνοι, 2 ζαχαροπλαστεία, 1 πρατήριο διάθεσης αρτοσκευασμάτων, 4 ταβέρνες, 2 καφετέριες, 2 σουβλατζίδικα, 2 ντελιβεράδικα καφέ, κουρεία και κομμωτήρια, βιβλιοπωλείο, μαγαζί για κομπιούτερ, 3 φροντιστήρια ξένων γλωσσών, 3 τουλάχιστον φροντιστήρια σχολικών μαθημάτων, 3 φαρμακεία, 3 κτηνιατρεία και πολλές βιοτεχνικές μονάδες που σχετίζονται με παραγωγή ή διάθεση τροφίμων, με κατασκευές, με επιδιορθώσεις αυτοκινήτων, με πωλήσεις επίπλων, συσκευών, αυτοκινήτων, κλπ.
Ένας δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος, η ομάδα ποδοσφαίρου που έχει αποκτήσει και τμήμα καλαθοσφαίρισης, ένας όμιλος παραδοσιακών χορών, ένας σύλλογος μαχητικών τεχνών έρχονται να καλύψουν ανάγκες διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου, του αθλητισμού και της ψυχαγωγίας.
Το Ατσιπόπουλο αναπτύχθηκε γρήγορα τα τελευταία 30 χρόνια και γι’ αυτό οι υποδομές του υπήρξαν αναντίστοιχες με τις ανάγκες του. Η τωρινή δημοτική αρχή με την υποβοήθηση και πίεση του τοπικού συμβουλίου έκανε ποσοτικά και ποιοτικά σημαντική προσπάθεια για να δημιουργήσει και να βελτιώσει αυτές τις υποδομές. Τα τελευταία 5 χρόνια της δημοτικής αρχής του Γιώργου Μαρινάκη, το τοπικό συμβούλιο είχε δραστήριους κατοίκους με επικεφαλής τον Αλέκο Παπαλεξάκη. Η συντονισμένη προσπάθεια απέδωσε καρπούς. Το 4ο νηπιαγωγείο, το 2ο δημοτικό σχολείο, το νέο γυμνάσιο και το λύκειο λειτούργησαν τα χρόνια αυτά. Έγιναν ανακατασκευές και βελτιώσεις στο 1ο δημοτικό σχολείο και στο παλαιό γυμνάσιο, το οποίο εξακολουθεί να έχει σχολική χρήση λειτουργώντας ως ειδικό σχολείο. Η ανάπτυξη ενός οικισμού δημιουργεί πρόσθετες ανάγκες δρόμων και χώρων στάθμευσης. Έτσι ο δρόμος από το κόμβο Ατσιποπούλου ίσαμε το Πρινέ βελτιώθηκε, με νέο ασφαλτοτάπητα. Κατασκευάστηκε δρόμος προς το νέο γυμνάσιο – λύκειο και χώρος στάθμευσης για τις ανάγκες του. Δόθηκε σε χρήση χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων στην καρδιά του οικισμού και κατασκευάστηκε χώρος στάθμευσης στο μνημείο πεσόντων. Εσωτερικοί δρόμοι βελτιώθηκαν με ασφαλτοστρώσεις και επιδιορθώσεις και ανακατασκευάστηκε ο δρόμος που ενώνει το Ατσιπόπουλο με το Γάλλου, μέχρι τη μονή Αγίου Παύλου. Όμως τη σημασία τους, κατά τη γνώμη μου, ξεπερνάει η κατασκευή των κύριων αγωγών που συνδέουν το σύστημα αποχέτευσης με το βιολογικό σταθμό επεξεργασίας λυμάτων και η δημιουργία δευτερευόντων δικτύων αποχέτευσης. Δεν γνωρίζω πόσοι ξέρουν, ότι το 80% του νερού που πίνουμε στο δήμο Ρεθύμνης προέρχεται από γεωτρήσεις. Ξέρω πάντως, ότι η νέα γεώτρηση και η σύνδεσή της με φυσική ροή με τη δεξαμενή, ανέβασε στο 100% αυτό το ποσοστό στο Ατσιπόπουλο. Καθαρό, ασφαλές και επαρκές νερό.
Είχα καλή εικόνα όλων αυτών αλλά όχι πλήρη. Όπως και πολλοί συντοπίτες έβλεπα να γίνονται έργα, να αλλάζουν οι υποδομές, αλλά μου διέφευγαν πολλά. Με αφορμή το ποδοσφαιρικό παρελθόν του Αλέκου Παπαλεξάκη, κάναμε σχετική συζήτηση. Τον ρώτησα για το μέλλον και δεν τον βρήκα απροετοίμαστο. Το 3ο δημοτικό σχολείο, η υπογειοποίηση του δικτύου ρεύματος και τηλεπικοινωνιών, η μελέτη ανάπλασης από το στρατόπεδο μέχρι το Ατσιπόπουλο, η διάνοιξη του δρόμου από το Άγιο Παύλο μέχρι το Γάλλου, η αποπεράτωση του τέλους του δρόμου της Καβαλούρας, οι διαπλατύνσεις δρόμων με απαλλοτριώσεις, μια νέα παιδική χαρά, είναι τα βασικά προγραμματικά σχέδια.
Από καιρό τώρα ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης με είχε ρωτήσει, αν είμαι διατεθειμένος να συνεισφέρω, στην προσπάθεια να συνεχιστεί το καλό έργο. Ο Μαρινάκης έχει αλλάξει τη δημόσια εικόνα του Ρεθύμνου και αυτό το παραδέχονται φίλοι και αντίπαλοι. Διεκδικώντας τη τέταρτη θητεία του, αναμετριέται με την ολοκλήρωση του έργου του. Του ζήτησα λίγο χρόνο για να το σκεφτώ. Κατοικώ 14 χρόνια στο Ατσιπόπουλο, στον ίδιο δρόμο και στο ίδιο σπίτι. Δίδαξα στο δημοτικό του σχολείο. Οι κόρες μου πήγαν σχολείο, έπαιξαν και μεγάλωσαν εδώ. Μπορώ να είμαι αδιάφορος για το τόπο μας; Το σημείωμα αυτό είναι η απάντησή μου.
* Ο Κώστας Βερβερίδης είναι εκπαιδευτικός