Μελετώντας τη μουσική πορεία του Ρεθύμνου, στεκόμαστε σε ένα συγκρότημα που πρόβαλε τον τόπο μας και σήμερα τα μέλη του, καθένας στον τομέα του συνεχίζουν να προσφέρουν και να μας κάνουν περήφανους. Η αναφορά μας στους περίφημους «Νυχτοβάτες», που προκαλούσαν τον ενθουσιασμό του κοινού τους σε κάθε τους εμφάνιση. Και ήταν καλλιτεχνικό γεγονός κάθε τους συναυλία.
Το συγκρότημα δημιουργήθηκε αρχές του 1990 από τους Στέλιο Καλογεράκη, Αντώνη Βάμβουκα, Λένα Πλαΐτη,Μιχάλη Σταράκη, Βάσω Καλογεράκη. Αργότερα προστέθηκαν και άλλα ταλέντα, που ενίσχυσαν το συγκρότημα για μικρό ή μεγάλο διάστημα. Ανάλογα με το πόσο χρόνο επέτρεπαν οι υποχρεώσεις της σχολικής ηλικίας.
Οι «Νυχτοβάτες» διέθεταν ταλέντο, έμπνευση και συνέπεια. Ήταν μια συγκροτημένη ομάδα που γοήτευε και τους μεγαλύτερους σε ηλικία που έβλεπαν στα μέλη του συγκροτήματος μελλοντικές δόξες του τόπου. Και τα επόμενα χρόνια κάθε πρόβλεψη σχετική δικαιώθηκε.
Οι βιογραφίες των μελών βεβαιώνουν του λόγου το αληθές.
Ο Στέλιος Καλογεράκης αποτελεί το φαινόμενο νέου πολυτάλαντου ανθρώπου. Διαπρέπει σήμερα σε πολλούς τομείς και μας εντυπωσιάζει με την ποιότητα της δουλειάς του σε όποια κατηγορία κι αν ανήκει αυτή.
Γεννήθηκε το 1977 από εκπαιδευτικούς γονείς, που του έδωσαν τα πρώτα ερεθίσματα κοινωνικής προσφοράς, καθώς και οι δύο, εκτός από την εκπαίδευση, έχουν διακριθεί και στον τομέα της πολιτιστικής προσφοράς.
Ο Στέλιος σπούδασε Graphic Design. Το 1999, ασχολήθηκε, με τη λήψη και δημιουργία, με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, τρισδιάστατων φωτογραφιών, που ο θεατής μπορεί να δει μέσω ειδικών γυαλιών με έγχρωμα φίλτρα. Έχει ασχοληθεί με την πολιτική γελοιογραφία (σκίτσα και comics του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά κρητικά έντυπα), τη ζωγραφική, αλλά και με τη μουσική, ως μέλος της πειραματικής μουσικής ομάδας «Νυχτοβάτες». Το 1996, συμμετείχε στην ομάδα που ασχολήθηκε με την εικονογράφηση του επίσημου εντύπου, που συνόδευσε την Ελληνική αποστολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές, γραφιστικές και εικαστικές εκθέσεις δίπλα σε καταξιωμένους εικαστικούς καλλιτέχνες. Το 2000, με μία ομάδα δημιουργών ίδρυσαν την πειραματική ομάδα Lunart, που ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με τους τρόπους σύζευξης οπτικών και ηχητικών ερεθισμάτων. Η εικαστική δουλειά του Στέλιου Καλογεράκη έχει να κάνει με μία σημειολογική προσέγγιση καθημερινών χρηστικών αντικειμένων του παρόντος και του παρελθόντος. Σε πολλά από τα έργα του έχει δανειστεί στοιχεία από τη μαζική κουλτούρα (κόμιξ, διαφήμιση, αντικείμενα μαζικής παραγωγής), με σκοπό να σχολιάσει το σύγχρονο τρόπο ζωής χρησιμοποιώντας σαν σημείο αναφοράς τα σύμβολα, που η ίδια η σύγχρονη κοινωνία δημιουργεί και επιβάλλει. Μία δεύτερη ενότητα της δουλειάς του είναι επηρεασμένη από την κουλτούρα των κόμικς, που φιλτράρεται μέσα από το οπτικό πεδίο του σύγχρονου, αστικού τρόπου ζωής. Παράλληλα, έχει αρθρογραφήσει στην αθηναϊκή εφημερίδα «Το Βήμα» για μουσικά θέματα, στα περιοδικά αρχιτεκτονικών θεμάτων «Ανακαίνιση», «Office» και «Κατοικία», στο διαδικτυακό περιοδικό των Decadence Times, στην «Ελευθεροτυπία» και σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά της Κρήτης. Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του διαδικτυακού περιοδικού «Αmariotes.com» που ασχολείται με την κρητική παράδοση. Τον τελευταίο καιρό, σχεδιάζει για το κρητικό περιοδικό «Στιγμές» μία comix ιστορία σε συνέχειες. Ασχολείται επαγγελματικά με τη γραφιστική, την εικονογράφηση, και τη διαφήμιση. Συνεργάζεται με το γραφείο Αρχιτεκτονικών Μελετών του Δημήτρη Ναούμη. Έχει εργαστεί ως freelancer graphic designer για την προώθηση πολλών γνωστών εταιριών, σχεδιάζοντας λογότυπα και διαφημιστικό υλικό. Σε συνεργασία με το Μιχάλη Σταράκη, το Γιώργο Σταυρουλάκη και την εικαστική ομάδα Cocun, οργανώνουν το FotoTherapy Festival, που ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το Φεβρουάριο 2006 στο Ρέθυμνο Κρητης. Η σχέση του με τη μουσική, πολλές φορές διαφαίνεται και μέσα από τη δουλειά του, αφού έχει μία από τις πιο συχνές του ενασχολήσεις είναι η δημιουργία διαφημιστικού υλικού για συναυλίες, μουσικά events και φεστιβάλ.
Οι αφίσες του αποτελούν έργα τέχνης. Και δεν είναι τυχαίο ότι μια από αυτέ,ς που αφορούσε στο εικονόδραμα του Μπάμπη Πραματευτάκη «Αδελφή μου θάλασσα», έγινε οπισθόφυλλο στην «Ραδιοτηλεόραση».
Αντώνης Βάμβουκας
O Αντώνης Βάμβουκας είναι επίσης γιος εκπαιδευτικών. Η μητέρα του Ευαγγελία μας είναι γνωστή από την εξαιρετική γραφή της. Από μικρό παιδί ο Αντώνης τραγουδούσε, χόρευε και έπαιζε με πλαστικά παιχνίδια – όργανα. Γενικά φαινόταν ότι έχει κλίση προς τη μουσική. Ήταν αυτό που του κέντριζε το ενδιαφέρον από οτιδήποτε άλλο. Ο Αντώνης ξεκίνησε τη δημιουργική του πορεία από το συγκρότημα «Νυχτοβάτες» στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στην Κρήτη. Το 1995, όντας ακόμα μαθητές κυκλοφόρησαν το «Όνειρο» στην ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία «Ηχώ».
Αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του αναφορικά με την πορεία του στο μουσικό χώρο:
«Γύρω στα 20 μου χρόνια ξεκίνησα επαγγελματικά με εμφανίσεις σε νυχτερινά μαγαζιά και στα 22 μου μετά από τις μουσικές μου σπουδές, άρχισα πλέον να διδάσκω κιθάρα σε ιδιωτικό χώρο, στο μουσικό σχολείο και σε ωδεία της πόλης. Από το σχολείο κατάλαβα ότι η μουσική είναι η ζωή μου. Γι’ αυτό και πήγα στο μουσικό γυμνάσιο – λύκειο Ρεθύμνου απ’ όπου αποφοίτησα. Αυτό που με συγκλόνισε περισσότερο όμως ήταν όταν στα μου 16 χρόνια κυκλοφορήσαμε με το συγκρότημα «Νυχτοβάτες» τον δίσκο «Το όνειρο» στην Κρήτη. Ο δίσκος κυκλοφόρησε σε όλη την Κρήτη και σε μερικά καταστήματα στην Αθήνα. Ήταν κάτι ονειρικό. Ο Στέλιος, η Βάσω, η Λένα, ο Μιχάλης και γω. Ήμασταν παιδιά! Κι όμως είχαμε τεράστια αποδοχή από τον κόσμο. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια συνέντευξη μας στην ΕΡΑ Χανίων… Συναυλίες με πληθώρα κόσμου και να ξέρουν όλοι τα τραγούδια μας.Αυτό κράτησε 2 χρόνια περίπου. Μετά τη μεγάλη μας συναυλία το 1997 στη Φορτέτζα στο Ρέθυμνο το συγκρότημα έφτασε στο τέλος του. Από το 2000 και μετά ανέλαβα εγώ προσωπικά την επανίδρυση του γκρούπ με καινούργια μορφή, νέα μέλη και σχήμα. Το συγκρότημα διαλυόταν και επανερχόταν απο τότε μέχρι και σήμερα. Ο προσωπικός μου δίσκος «Μια σιωπή» βασίζεται σε τραγούδια των Νυχτοβατών.
Τα τραγούδια μας έχουν σαν βασικό πυρήνα το συγκρότημα «Νυχτοβάτες» και όχι μόνο. Στίχους και μουσική σ’ αυτά τα τραγούδια έχει γράψει ο Στέλιος Καλογεράκης και εγώ. Ο Στέλιος ήταν παλιό μέλος των Νυχτοβατών, όπως και ο Μιχάλης Σταράκης, ο οποίος έχει γράψει στίχους σε αρκετά τραγούδια μου. Πολύ συχνά δέχομαι προτάσεις από έλληνες κι όχι μόνο στιχουργούς και φυσικά μελοποιώ τα έργα τους και τα ερμηνεύω εάν ταιριάζουν στο ύφος μας φυσικά. Στόχος και όνειρο παραμένει από πολύ μικρή ηλικία ,να έχω το συγκρότημα μου και να παίζουμε μουσική μας για να κάνουμε τον κόσμο χαρούμενο! Η τέχνη σε οποιαδήποτε μορφή της, έχει χρέος να κάνει καλύτερη και ευτυχέστερη την κοινωνία. Ιδίως η μουσική.
Μετά το 2000 πειραματίστηκαν με τον ηλεκτρονικό ήχο και με τη διοργάνωση μουσικών και εικαστικών events, ενώ το συγκρότημα υπήρξε φυτώριο για τη δημιουργία εικαστικών και καλλιτεχνικών ομάδων…»
Τα υπόλοιπα προέρχονται από διάφορες πηγές, αλλά πολύ κατατοπιστικές. Σύμφωνα με αυτές λοιπόν το 2010, με βασικό πυρήνα τον Αντώνη Βάμβουκα, οι Νυχτοβάτες αναδιαμορφώθηκαν, δημιουργώντας ένα ολιγομελές, ευέλικτο σχήμα, επιστρέφοντας σε ακουστικό ήχο με βάση τις κιθάρες. Ερμηνεύουν δικά τους τραγούδια και κάνουν επίσης πολλές δικές τους διασκευές από το διεθνές και ελληνικό ρεπερτόριο.
Πολλές απ’ τις εμφανίσεις τους περιλαμβάνουν το «Θέατρο Ερωφίλη» (Φορτέτσα, Ρέθυμνο), το «Θέατρο Πύλης Βηθλεέμ» (Ηράκλειο), τη «Γιορτή Κρητικής Διατροφής» (Δημοτικός Κήπος, Ρέθυμνο), τη μουσική σκηνή «Αλάβαστρον» (Παγκράτι, Αθήνα), κ.α. Επίσης, έχουν διακριθεί σε δύο μουσικούς διαγωνισμούς, «Μουσική Άμιλλα 2011» (το CD κυκλοφορεί από την Antelma Music, και περιέχει το κομμάτι του Αντώνη «Μια Σιωπή») και «Panda Band Contest 2012».
Το μοναδικό από τα ιδρυτικά μέλη των Νυχτοβατών ο Αντώνης Βάμβουκας (Απρίλιος-2013) κυκλοφόρησε το νέο του CD βασισμένo σε τραγούδια δικά του και των Νυχτοβατών. Τo άλμπουμ τιτλοφορείται «Μια Σιωπή». Η πρώτη παρουσίαση του CD έγινε στις 23/4/2013 στο καφέ Αλάβαστρον (Παγκράτι-Αθήνα). Ακολουθούν κι άλλα live σε Αθήνα και στην Κρήτη αργότερα. Ο Αντώνης Βάμβουκας δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά στην Αθήνα και στην Κρήτη.
Το καλοκαίρι του 2016 πραγματοποιείται το μεγάλο αφιέρωμα στο έργο του Αντώνη Βάμβουκα, απο έντεκα καλλιτέχνες που ερμηνεύουν τραγούδια του, στον πυρήνα τέχνης «Βαβέλ» στο Μαρούσι, τραγούδια από όλη του την πορεία. Το Νοέμβρη του 2019 κυκλοφορεί η «Υπερπαραγωγή» από την εταιρία «Καθρέφτης», που είναι το τραγούδι-σήμα της Φιλικής Εταιρίας Καλλιτεχνών, που συντονίζει ο Αντώνης Βάμβουκας. Το Δεκέμβρη του 2019 ακολουθεί η νέα και πρωτότυπη δισκογραφική δουλειά που θα κάνει εντύπωση «Παράδοση και ροκ», από τη Nek Home Productions, με διασκευές σε παραδοσιακά, λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια.
Δισκογραφία:
1995 – «Το όνειρο» (Ηχώ – Αεράκης)
2013 – Μια σιωπή (ανεξάρτητη παραγωγή)
2015 – Απόψε κάνει κρύο (Final touch) 2016 – Στην άκρη του ονείρου ( Final touch )
2019 – «Υπερπαραγωγή» (Καθρέφτης)
2019/20 – Παράδοση και ροκ (ανεξάρτητο άλμπουμ).
Λένα Πλαΐτη
Η Λένα είχε πολλές αφορμές να ασχοληθεί με τη μουσική. Κόρη του Άκη Πλαΐτη αρχιμουσικού της Δημοτικής Φιλαρμονικής και κορυφαίου της μουσικής εκπαίδευσης στο νομό μας, αλλά και της Όλγας Σπυριδάκη με το μοναδικό μπρίο που δεσπόζει στην πολιτιστική μας ζωή με την γνωστή ομάδα της «Εμείς Κι Εμείς» ένοιωσε και η Λένα την ανάγκη να εκφραστεί καλλιτεχνικά.
Και οι «Νυχτοβάτες» ήταν η καλύτερη περίπτωση που ανάδειξε το ταλέντο της και μας τη γνώρισε σε σπουδαίες καλλιτεχνικές στιγμές από τα εφηβικά της ακόμα χρόνια.
Οι επιδόσεις της στο σχολείο ήταν το εφαλτήριο για να ακολουθήσει λαμπρές σπουδές. Το πτυχίο της από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης της δημιούργησε λαμπρές προϋποθέσεις να σταδιοδρομήσει στη Γαλλία. Η Λένα όμως παρά τις επιτυχίες της και στον τομέα καριέρας, ένοιωθε επιτακτική την ανάγκη της επιστροφής στην πατρίδα.
Η επιστημονική της κατάρτιση, η εμπειρία που απέκτησε στο μεταξύ και ο δυναμικός χαρακτήρας της την έφεραν στον πολυεθνικό χρηματοοικονομικό οργανισμό AXA, όπου και διέγραψε λαμπρή πορεία. Στα 15 χρόνια που εργάστηκε εκεί ανέλαβε διαδοχικές θέσεις ευθύνης σε Εταιρική και Εμπορική Επικοινωνία στην Ελλάδα και στη Γαλλία.
Από πέρυσι η Λένα εντάχθηκε στο δυναμικό της «Παπαστράτος» αναλαμβάνοντας τη θέση της διευθύντριας Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, με τομέα ευθύνης τα ΜΜΕ και το Εταιρικό Περιεχόμενο.
Η θέση της ενισχύει την ομάδα Επικοινωνίας που έχει δημιουργήσει η Παπαστράτος, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού μετασχηματισμού της.
Βάσω Καλογεράκη
Αδελφή του Στέλιου σπούδασε στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακό στο Παιδαγωγικό τμήμα Ρεθύμνου. Ζει στα Χανιά με το σύζυγο και τις δύο κόρες της και εργάζεται ως καθηγήτρια μουσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Μιχάλης Σταράκης
Αποφοίτησε από το Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης και εργάζεται ως καθηγητής μαθηματικών και πληροφορικής.
Παράλληλα σπούδασε και στο ΤΕΙ Κρήτης Μουσική Τεχνολογία και Ακουστική. Παράλληλα ασχολείται επαγγελματικά με τη γραφιστική, τη φωτογραφία και την παραγωγή βίντεο. Στον προσωπικό του χρόνο συμμετέχει εθελοντικά στις καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης. Γράφει στίχους και ενώ μας έχει προσφέρει τόσα πολλά συνεχίζει να ζει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Σεμνός, ακούραστος, δημιουργικός παραμένει πολύτιμο μέλος της τοπικής μας κοινωνίας.
Μίνως Φιτσανάκης
Και ο Μίνως προέρχεται από οικογένεια με μεγάλη δράση στα κοινά. Ο ίδιος σπούδασε Μουσική Τεχνολογία στη Μεγάλη Βρετανία. Διδάσκει στο Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής στο ΑΤΕΙ Κρήτης.
Στα τόσα που οφείλει η πόλη στο Μίνωα είναι η μεγάλη συμβολή του στην προσπάθεια καταγραφής αρχειακού υλικού από εμβληματικές μορφές του τόπου όπως ο Ανδρέας Κούνουπας, ο Γιώργης Αγγελιδάκης κ.ά.
Επιτέλεσε το σπουδαίο αυτό έργο με τους φίλους και συνεργάτες του Νίκο Δασκαλάκη και Μανόλη Κυδωνάκη με την εποπτεία του καθηγητή κ. Θεόδωρου Πελαντάκη.
Μέσα από τις αφηγήσεις αυτές ξεδιπλώνεται όλη η σύγχρονη ιστορία και η πορεία ανάπτυξης της πόλης.
Οι έκτακτοι συνεργάτες
Από τους έκτακτους συνεργάτες του συγκροτήματος και ο εξαιρετικός Νίκος Δασκαλάκης.
Εκτός από τις καλλιτεχνικές του επιδόσεις ο Νίκος έχει αφιερωθεί στην ανακατασκευή του Ενετικού Ρολογιού έχοντας δημιουργήσει μια ομάδα Πρωτοβουλίας.
Ο ίδιος έχοντας σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός μοιράζει το χρόνο του από τα καθήκοντα στην Πολεοδομία στην ιστορική έρευνα και σε άλλες ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως η καταγραφή μαρτυριών από εμβληματικές μορφές του παλιού Ρεθύμνου.
Από τους στενούς εξωτερικούς συνεργάτες του συγκροτήματος και ο Κώστας Γαϊτανάκης, απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Τώρα ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως καθηγητής μουσικής στη δευτεροβάθμια.
Αξίζει να τονιστεί ότι ο Στέλιος Καλογεράκης, ο Μιχάλης Σταράκης, ο Μίνος Φιτσανάκης, μαζί με τον Γιώργο Σταυρουλάκη, από το 2007 ως το 2009 ίδρυσαν την καλλιτεχνική ομάδα Cocun, που οργάνωσε τα φεστιβάλ εικαστικών τεχνών Fototherapy. Στο Ρέθυμνο και στα Χανιά. Στο Fototherapy συμμετείχαν περισσότεροι από 100 γνωστοί φωτογράφοι, εικαστικοί καλλιτέχνες, μουσικοί και συγγραφείς.
Αυτοί ήταν οι «Νυχτοβάτες» που μεσουράνησαν στο μουσικό στερέωμα και μετά τράβηξε ο καθένας το δρόμο του, πάντα σε ψηλές κορφές. Τους ευχόμαστε πάντα ψηλά να τιμούν τον τόπο τους με το πολυσήμαντο έργο τους.