«Γνωρίζουμε τον εαυτό μας και τα όριά μας, μιλάμε για όλα όσα μας απασχολούν, αλλάζουμε». Αυτό είναι το σύνθημα της μονάδας ψυχοκοινωνικής παρέμβασης παιδιών και εφήβων που ξεκίνησε τη λειτουργιά της στο Ρέθυμνο. Μια δομή στελεχωμένη από έμπειρους και εξειδικευμένους επιστήμονες (δύο παιδοψυχίατρους, έξι ψυχολόγους, και δύο κοινωνικούς λειτουργούς) με πρωτεργάτη τον διευθυντή του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού Γιώργο Νικολαΐδη, που μέσα από σειρά δράσεων θα βρίσκεται για τον επόμενο χρόνο δίπλα σε οικογένειες, παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που νιώθουν ότι έχουν ανάγκη βοήθειας.
Στόχος της μονάδας είναι η παροχή δωρεάν υπηρεσιών πρόληψης, διάγνωσης, υποστήριξης και θεραπείας παιδιών και εφήβων, καθώς και συμβουλευτική των γονιών τους.
Συγκεκριμένα, η Μονάδα έχει την δυνατότητα να παρέχει:
-Διάγνωση βασισμένη σε παιδοψυχιατρική και ψυχολογική εκτίμηση.
-Συμβουλευτική σε γονείς, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες και φορείς της κοινότητας που ασχολούνται με τα παιδιά.
-Παρέμβαση σε ζητήματα κοινωνικής ενδυνάμωσης και ενσωμάτωσης.
– Θεραπευτικές παρεμβάσεις ανάλογα με την περίπτωση και ειδικότερα βραχείες ψυχοθεραπείες παιδιών και εφήβων, ομάδες παιδιών, εφήβων και γονέων.
-Εκπαιδευτικές δραστηριότητες με κύκλους ενημερωτικών συναντήσεων για παιδιά, γονείς και
εκπαιδευτικούς.
Η Μονάδα στεγάζεται στην οδό Ζαμπελίου 32, στο χώρο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας όπου καθημερινά από Δευτέρα έως Πέμπτη από τις 9:00 το πρωί έως τις 9:00 το βράδυ και την Παρασκευή από τις 9:00 το πρωί έως τις 2:00 το μεσημέρι η επιστημονική ομάδα θα είναι εκεί για να βοηθήσει παιδιά, εφήβους και ενήλικους να γνωρίσουν τις δυνάμεις και τις δυνατότητές τους, να εκφράσουν και να μιλήσουν για τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με τον εαυτό τους και τους άλλους, να εξελίσσονται και να αλλάζουν μ’ ένα θετικό και δημιουργικό, για αυτούς, τρόπο.
Το πρόγραμμα, τους σκοπούς και τους στόχους του παρουσίασε χθες ο ψυχίατρος και διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού Γιώργος Νικολαΐδης, καλώντας τις οικογένειες να αφήσουν πίσω τα ταμπού, να «ξεκλειδώσουν» την ψυχή τους να μιλήσουν με τους ειδικούς και να βοηθήσουν.
«Γνωρίζω, μιλάω, αλλάζω» είναι το μήνυμα της μονάδας ψυχοκοινωνικής παρέμβασης παιδιών και εφήβων που ξεκίνησε ήδη τη λειτουργία του στο Ρέθυμνο. Μια μονάδα στελεχωμένη από δώδεκα καταρτισμένους επιστήμονες: παιδοψυχίατρους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που στόχο έχουν να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας για τα παιδιά. Το πρόγραμμα, το οποίο έχει εξασφαλίσει Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ, παρουσίασε χθες ο διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού Γιώργος Νικολαΐδης.
Συγκεκριμένα, οι δράσεις του προγράμματος αφορούν σε προληπτικές δράσεις στα σχολεία του νομού, οι οποίες απευθύνονται σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, στην παροχή κλινικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο χώρο που στεγάζεται η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας στην οδό Ζαμπελίου 32 και σε μια σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων στους επαγγελματίες που ασχολούνται με παιδιά. Η διάρκεια του προγράμματος είναι ένα έτος, ωστόσο ο στόχος είναι αυτό να συνεχιστεί το δυνατόν περισσότερο χρονικό διάστημα. Το τηλέφωνο επικοινωνίας της μονάδας είναι το 28310 53100 και οι επιστήμονες θα βρίσκονται εκεί από Δευτέρα μέχρι και Πέμπτη από τις 9:00 το πρωί ως τις 9:00 το βράδυ και την Παρασκευή από τις 9:00 έως τις 2:οο το μεσημέρι.
Υπενθυμίζεται ότι το εγχείρημα για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού, άρχισε λίγο διάστημα μετά την αποκάλυψη της μεγάλης υπόθεσης παιδεραστίας στο Ρέθυμνο. Από τον Ιανουάριο του 2012 ξεκίνησαν τα πρώτα βήματα για τη λειτουργία του και το Μάρτιο του 2013 εξασφαλίστηκε η σχετική χρηματοδότηση για το πρόγραμμα.
«Νιώθω πολύ μεγάλη τιμή που συνεργάζομαι με τους επιστήμονες αυτούς, με μεταπτυχιακές σπουδές με εμπειρία στο εξωτερικό. Φτιάξαμε το χώρο, φτιάξαμε τα υλικά -φυλλάδια, πήραμε την σχετική άδεια από το υπουργείο Παιδείας και μέσα στο Σεπτέμβριο ξεκινήσαμε να λειτουργούμε. Οι βασικοί άξονες λειτουργίας του προγράμματος είναι τρεις. Ήδη έχει ξεκινήσει σε όλα τα σχολεία του Νομού ένα πρόγραμμα πρόληψης με βάση την ανατροφοδότηση που πήραμε από όλους τους φορείς -επεκτείναμε το εύρος αυτής της ενέργειας από τα σχολεία της πόλης και στα σχολεία της ενδοχώρας. Το πρόγραμμα πρόληψης απευθύνεται και σε γονιούς και σε εκπαιδευτικούς και σε παιδιά. Αφορά παιδιά Στ’ Δημοτικού, β’ Γυμνάσιου και β’ Λυκείου με σκοπό να καλύψει γενιές μαθητών για να περάσει το μήνυμα όσο το δυνατόν στο σύνολο της σχολικής κοινότητας του Νομού Ρεθύμνου.
Το αντικείμενο θα είναι η προστασία του παιδιού, η επιμόρφωσή του γύρω από τα δικαιώματά του, η προστασία από κάθε είδους θυματοποίηση με έμφαση την σεξουαλική. Με αυτή την έννοια η παρέμβαση δεν απευθύνεται σε θύματα. Δεν είναι μια παρέμβαση που κοιτάζει στο παρελθόν. Είναι μια παρέμβαση που αφορά στο παρόν και στο μέλλον. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η μονάδα παροχής κλινικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους. Έχουμε ήδη δεχτεί κάποια περιστατικά στο χώρο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας. Δεν απευθύνεται η μονάδα σε θύματα, δεδομένου και του χρόνου που έχει παρέλθει και επίσης διότι το δημόσιο σύστημα δεν έχει αυτή την στιγμή τέτοια δομή. Αποδεχτήκαμε την πρόταση των φορέων και σε συνεργασία με όλους και ήδη δεχόμαστε τις πρώτες παραπομπές και αρχίζουν και παρακολουθούνται παιδιά.
Είμαστε ανοιχτοί και για αιτήματα οικογενειών ή των παιδιών. Να μην φοβούνται οι οικογένειες, να μας εμπιστευτούν είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε, να στηρίξουμε οικογένειες και παιδιά. Ο τρίτος πυλώνας είναι η επιμόρφωση ομάδων επαγγελματιών ειδικού ενδιαφέροντος. Πιστεύουμε και υποστηρίζουμε το αίτημα για μια μόνιμη δομή και πιστεύουμε ότι η δομή αυτή όχι μόνο δεν είναι ανταγωνιστική με αυτό το αίτημα, αλλά μπορεί να το υποστηρίξει με τον καλύτερο τρόπο, αναδεικνύοντας ότι υπάρχουν ανάγκες που μπορούν να ικανοποιούνται σε τοπικό επίπεδο και να μην χρειάζεται να πηγαίνουν οι οικογένειες στα Χανιά ή το Ηράκλειο», ανέφερε χαρακτηριστικά, ο ψυχίατρος και διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού Γ. Νικολαΐδης.
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή από την πλευρά της ανέφερε: «Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να καλωσορίσουμε την δομή του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, κάτι για το οποίο παλέψαμε ως φορείς πολύ γιατί οι ανάγκες της κοινωνίας είναι μεγάλες, τα προβλήματα έχουν πολλαπλασιαστεί, επομένως η βοήθεια των ειδικών επιστημόνων θα είναι πολύ σημαντική για την τοπική κοινωνία. Τους δεχτήκαμε με πολύ χαρά σε δικό μας κτίριο, γιατί θεωρήσαμε ότι είναι και ο φυσικός χώρος για να στεγαστεί μια τέτοια μονάδα με την συγκεκριμένη δουλειά, αλλά και για έναν πρακτικό λόγο αυτόν του περιορισμού των λειτουργικών εξόδων της μονάδας».
«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τις οικογένειες
και όχι να ποινικοποιήσουμε τις ζωές τους»
Ο κ. Νικολαΐδης κάλεσε τις οικογένειες να αφήσουν πίσω τους τις επιφυλάξεις, και τα ταμπού και να μην διστάσουν να χτυπήσουν την πόρτα της μονάδας. «Υπάρχουν δυο ειδών ταμπού. Το μόνιμο ταμπού της ελληνικής κοινωνίας για την ψυχική υγεία. Έχει αναστολές η ελληνική οικογένεια. Για την αναστολή αυτή δεν έχω παρά να τους πω: «Μιλήστε για το πρόβλημά σας και θα δείτε ότι είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Δεν είμαστε εδώ για να ποινικοποιήσουμε την οικογενειακή ζωή. Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε αυτό που πιστεύουμε ότι θέλει -μια καλύτερη σχέση με τα παιδιά μας. Υπάρχει και μια δεύτερη αναστολή που σχετίζεται με την επίπτωση της αρχικής υπόθεσης. Ξέρω ότι η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας σε αυτά τα δυο χρόνια ήταν να μη μιλάει για πράγματα που την πληγώνουν. Κάθε τοπική κοινωνία έτσι αντιδρά. Με αυτή την έννοια εάν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι θα υπάρχει μια καθυστερημένη επίπτωση που θα πληρώνει ως φόρο τιμής η τοπική κοινωνία με την έκφραση αυξημένων ποσοστών ψυχοπαθολογίας από διάφορα φαινόμενα για την ψυχική υγεία, η δική μας παρέμβαση και πάλι στοχεύει στο να μειώσει όσο το δυνατόν το «τσουνάμι» που θα εκδηλωθεί σε άλλους χρόνους, έστω και καθυστερημένα και γι’ αυτό οι υπηρεσίες που παρέχουμε είτε στο σχολειό, είτε στο κλινικό επίπεδο δεν αφορούν πια θύματα ή εμπλεκόμενους σε αυτή την υπόθεση. Αφορούν όλους τους Ρεθεμνιώτες, όλους όσοι νιώθουν ότι έχουν ανάγκη. Με αυτή την έννοια το μήνυμά μου είναι όπως και το σλόγκαν: «γνωρίστε, μιλήστε, αλλάξτε».
Ο κ. Νικολαΐδης δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του για την στήριξη και την συμπαράσταση της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλω να εκφράσω τις θερμότατες ευχαριστίες μου στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου και ιδιαίτερα στην κυρία Λιονή που εξαρχής στήριξε την προσπάθεια αυτή και την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας που μας φιλοξενεί στο χώρο της».