Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων ανοίγει το Σάββατο η αυλαία για το 26ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ του Ρεθύμνου. Μουσικά, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα θα «ζωντανέψουν» σε δρόμους, πλατείες και μνημεία της μεσαιωνικής πόλης, προσφέροντας για δύο εβδομάδες σε ντόπιους αλλά και σε έλληνες και ξένους επισκέπτες ένα μαγικό ταξίδι στην εποχή της Αναγέννησης.
Σημείο αναφοράς της φετινής διοργάνωσης είναι η «παλιά μουσική», η λεπτή σχέση της με τη μουσική της ανατολής, αλλά και η γοητεία που ασκεί στη μουσική σήμερα. Για πρώτη φορά φέτος μάλιστα το Αναγεννησιακό φεστιβάλ θα αναβιώσει και σε οικισμούς του Ρεθύμνου.
Χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου οι διοργανωτές παρουσίασαν το πρόγραμμα του φεστιβάλ, που και φέτος φιλοδοξεί να αποσπάσει το ενδιαφέρον ντόπιων και τουριστών με ποικιλία εκδηλώσεων. Όπως ανέφερε, η αρμόδια αντιδήμαρχος για θέματα τουρισμού-πολιτισμού Πέπη Μπιρλιράκη, η διοργάνωση θα γίνει σε συνεργασία με την περιφέρεια της Βενετίας, σηματοδοτώντας μια γέφυρα επικοινωνίας με την ιταλική πόλη για σειρά εκδηλώσεων και ειδικότερα η ίδια ανέφερε ανάφερε: «Το 26ο αναγεννησιακό φεστιβάλ διανύει την καθιερωμένη και βαθιά ριζωμένη στο χρόνο διαδρομή του, προσανατολίζοντας τις πυξίδες του στην ανάδειξη του πολιτισμού μας με βέβαιες αναφορές που επαναφέρουν την περίοδο της Κρητικής αναγέννησης, της Ευρωπαϊκής αναγέννησης στο κοντινό μας παρόν. Με πίστη λοιπόν στο θεσμό αυτό και παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία δίνουμε και φέτος το καλύτερό μας εαυτό αναζητώντας στιγμές που θα μας μεταμορφώσουν όπως επιθυμούμε πάντα, σε συνδημιουργούς και συμμετέχοντες μίας περίτεχνης αναζήτησης του παρελθόντος. Ένα μοναδικό ταξίδι, ένα μοναδικό πέταγμα στους δρόμους της ανατολής και της δύσης από τη τέχνη στην επιστήμη, πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο και την ανάγκη του για επικοινωνία και για τέχνη.
Φέτος το πρόγραμμα του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ είναι εμπλουτισμένο με ένα πολύ μεγάλο ταξίδι, εκτός από την πόλη, από το κάστρο μας από το θόλο του Ιμπραήμ Χαν και από το θέατρο Ερωφίλη μέχρι το κάστρο, από τους δρόμους και τις πλατείες της αναγεννησιακής πόλης μας στους οικισμούς. Φέτος το Ρέθυμνο ξεκινάει και επίσημα την συνεργασία του με την περιφέρεια Βενετίας. Μέσα από το γνωστό σύστημα Μάρκο Πόλο με το οποίο έχουμε αρχίσει συνεργασία τα τελευταία τρία χρόνια, η ένωση των ομάδων αναγεννησιακών δρώμενων όλης της Ευρώπης με εκπροσώπους από τη Βενετία και οι άνθρωποι που φτιάχνουν το βενετσιάνικο καρναβάλι και τις βενετσιάνικες αναγεννησιακές γιορτές, θα είναι κοντά μας με ηγέτη μάλιστα την doctor Maria Tereza DE Gregorio της περιφέρειας της Βενετίας, υπεύθυνη πολιτισμού η οποία θα είναι κοντά μας και στην τελετή έναρξης του Αναγεννησιακού και για τις πρώτες εκδηλώσεις και με την οποία θα υπογραφεί και επίσημα η έναρξη της συνεργασίας για το αναγεννησιακό φεστιβάλ αλλά και για το Ρεθυμνιώτικο καρναβάλι αργότερα με την πόλη της Βενετίας».
Η κυρία Μπιρλιράκη αναφερόμενη στο κόστος των εισιτηρίων, τόνισε πως αυτό ανέρχεται στα 5 ευρώ, ενώ οι εκδηλώσεις του Δήμου θα είναι δωρεάν για όλα τα παιδιά και τους νέους μέχρι 18 ετών, τους φοιτητές, τους συνταξιούχους και τους άνεργους.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Κωστάλας, παρουσιαστής στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου ανέφερε: «Για μένα είναι πολύ σημαντικό το ότι γίνεται το φεστιβάλ φέτος, σε πείσμα των καιρών, σε πείσμα αυτής της μιζέριας που υπάρχει διάχυτη παντού. Το ότι γίνονται τέτοιες προσπάθειες που αποσκοπούν στο να μας δείξουν ότι υπάρχει και κάτι άλλο στη ζωή πέρα από αυτή την καθημερινότητα που ζούμε. Χαίρομαι γιατί σε αυτούς τους πολύ όμορφους χώρους του Ρεθύμνου γίνονται εκδηλώσεις μιας άλλης μουσικής πέρα από την παραδοσιακή μουσική, πέρα από την λαϊκή μουσική, μιας άλλης μουσικής που έχει αποδείξει με τη διαχρονικότητά της την αξία της και που είναι πολύτιμη κατά τη γνώμη μου για όλους μας, τόσο πολύτιμη όσο και ο αέρας που αναπνέουμε. Είναι μία άλλη διάσταση της ζωής, η οποία πρέπει να υπάρχει και να καλλιεργείται πάντα».
Εκ μέρους του Συλλόγου Ξενοδόχων ο πρόεδρος Μανόλης Τσακαλάκης, τόνισε πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηριχτεί το φεστιβάλ αυτό και να γίνει πόλος έλξης για τους επισκέπτες της πόλης. Ειδικότερα, είπε: «Κάθε φορά που ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνης, καλείται να διαδραματίσει είτε το ρόλο του χορηγού είτε το ρόλο του συνδιοργανωτή σε οποιαδήποτε event κάνει η πολιτιστική ομάδα του δήμου Ρεθύμνης, το κάνει με χαρά γνωρίζοντας ότι μέσω αυτών των δραστηριοτήτων σίγουρα θα επιτύχουμε την ευχάριστη διαμονή των πελατών μας, αλλά και ότι αυτό θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην επέκταση της τουριστικής σεζόν, δηλαδή είτε στην αρχή είτε στο τέλος.
Με χαρά θα προσπαθήσουμε και αυτή τη φορά στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ να αντεπεξέλθουμε στις φιλοξενίες που μας έχουν ζητηθεί, όπως επίσης και να μοιράσουμε και δωρεάν εισιτήρια στους πελάτες μας για να τους ωθήσουμε να το παρακολουθήσουν.
Για δεύτερη χρονιά φέτος η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνου, συμμετέχει στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ με μια έκθεση Αγιογραφίας που θα φιλοξενείται σε αίθουσα εντός του φρουρίου της Φορτέτζας. Η έκθεση στην οποία συμμετέχουν αγιογράφοι του Νομού, θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τη 1 Σεπτεμβρίου.
Ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης, πατέρας Νικόλαος μιλώντας για την έκθεση είπε: «Μετά την πρώτη έκθεση Αγιογραφίας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στα πλαίσια του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, με μεγάλη επιτυχία και στα πλαίσια της ευκαιρίας του ερχομού της αυτού Αγιότητος Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο Σεβασμιότατός μας κ. Ευγένιος, εξέφρασε την επιθυμία αυτή να πραγματοποιείται κάθε χρόνο από αγιογράφους που εργάζονται ή κατάγονται από την Ιερά Μητρόπολή μας. Έτσι λοιπόν δίνεται η ευκαιρία σε όλους αυτούς τους ανθρώπους να παρουσιάσουν τους νέους καρπούς της λειτουργικής αυτής τέχνης και με μια ευγενική συνεργασία, που όπως πάντα υπάρχει με το Δήμο Ρεθύμνου, μας παραχωρήθηκε μία αίθουσα εντός του φρουρίου Φορτέτζας και θα πραγματοποιηθεί και φέτος στα πλαίσια του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ. Νομίζω ότι η πόλη του Ρεθύμνου των γραμμάτων και των τεχνών δίνει μια ζωντανή παρουσία πολιτισμού, παράδοσης και πνευματικής δημιουργίας στους δύσκολους καιρούς μας».
Ταυτότητα της παράστασης:
• Διασκευή Κειμένου – Σκηνοθεσία: Θωμάς Καντιφές.
Μουσική – Ηχογράφηση studio: Αντώνης Ζαχαράκης.
Στίχοι: Θωμάς Καντιφές- Στέλλα Φραντζεσκάκη.
Τραγούδι: Μαρία Καντιφέ, Στέλλα Φραντζεσκάκη, Λευτέρης Τζαγκαράκης, Θωμάς Καντιφές, Σκηνικά: Μίλτος Εμμανουήλ, Κοστούμια: Από το βεστιάριο του Θεατρικού Περίπλου.
Χειρισμός Ήχου και Φωτισμών: Εύη Καννά, Κατασκευές: Άννα Τζανιδάκη και Ειρήνη Καυκαλάκη, Φωτογραφίες: Γιώργος Γαβαλάς, Σκίτσο Αφίσας και Επιμέλεια Προγράμματος: Άννα Τζανιδάκη.
Παραγωγή: Θεατρικός Περίπλους.
Αναγεννησιακου Φεστιβάλ
21:30, Θέατρο Ερωφίλη, Φορτέτζα, Φθόγγοι από πορφύρα – Εν Χορδαίς. Ένα ταξίδι στην κοσμική βυζαντινή και μεταβυζαντινή μουσική κληρονομιά.
19:45, Πλατεία Μικρασιατών, Ρέθυμνο «Ό Γάμος του Καραγκιόζη». Θέατρο σκιών Χρήστου Ιωαννίδη.
21:30, Θέατρο Ερωφίλη, Φορτέτζα. Αντηχήσεις από τα παλάτια της Μπαρόκ εποχής. – Constantinople.
21:30, Θόλος Ιμπραήμ Χαν, Φορτέτζα. Η ρητορική της μπαρόκ εποχής συναντά το ρυθμό και τη μελωδία σήμερα. Μαρίμπα: Δημήτρης Δεσύλλας.
21:30, Θόλος Ιμπραήμ Χαν – Φορτέτζα «Αrie Amorose» Σόνια Θεοδωρίδου: Σοπράνο, Τζούλη Βεντούρα: Τσέμπαλο.
21:30, Θέατρο Ερωφίλη – Φορτέτζα «Erotokritos in blues / Shakespeare in love» Δημήτρης Μαραμής.
21:30, Θόλος Ιμπραήμ Χαν – Φορτέτζα Μουσική στην Αυλή της Βασίλισσας Ελισάβετ Α’, Νίκος Σπανάτης: Κόντρα Τενόρος, Κατερίνα Κρώνα: Τσέμπαλο.
21:30, Θέατρο Ερωφίλη – Φορτέτζα «Η Καλοκυρά». Ένα αναγεννησιακό παραμύθι από το χθες… στο σήμερα. Θεατρικός Περίπλους.
21:00 Αρμένοι «Ο Πατούχας», Ιωάννη Κονδυλάκη. Θεατρική Ομάδα «Πειρατές της Τέχνης» από τους μαθητές του 3oυ ΓΕΛ Ρεθύμνου και Γυμνασίου-Λυκείου Πανόρμου.
20:30, Αγ. Κωνσταντίνος «Rythmomachia: Το Αναγεννησιακό σκάκι του Ρεθύμνου». Καθηγητές και μαθητές του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου.
21:00, Θέατρο Ερωφίλη – Φορτέτζα «Ο Πατούχας», Ιωάννη Κονδυλάκη Θεατρική Ομάδα «Πειρατές της Τέχνης» από τους μαθητές του 3oυ ΓΕΛ Ρεθύμνου και Γυμνασίου-Λυκείου Πανόρμου.
20:30, Ρουσσοσπίτι – Δημοτικό Σχολείο «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», παραγωγή ω2/4 Frontal.
Γιάννης Κουμεντάκης – «Η σημαία και η νέα της οντότητα». Οργάνωση: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης. Θέση: Ανατολική είσοδος Ενετικού Λιμανιού.
– Β’ Έκθεση Αγιογραφίας, Αίθουσα Πυροβολικού, Φορτέτζα.
– Μαρία Κουτσούρη – «Περί Ρεθέμνους και όχι μόνο». Τζανέ Μπουνιαλή / Μελχισεδέκ.
– Αργυρούλα Βαλαρή Σαουνάτσου – Ζωγραφική στην πέτρα. Valari Art Gallery – Μουσούρου 5, Πλατεία Μητρόπολης.
σε Ελεύθερνα, Αρμένους και Φορτέτζα
Η θεατρική παράσταση «Ο Πατούχας» του Γ. Κονδυλάκη από τους μαθητές του Τρίτου Λυκείου και του Γυμνασίου Πανόρμου, θα παρουσιαστεί σε Αρμένους, Ελεύθερνα και Φορτέτζα. Ο υπεύθυνος της θεατρικής ομάδας «Πειρατές της Τέχνης» Βαγγέλης Παπαδάκης ανέφερε: «Η ερασιτεχνική θεατρική μαθητική ομάδα «Πειρατές της Τέχνης» ανεβάζει το θεατρικό έργο «Πατούχας» του Γ. Κονδυλάκη στα πλαίσια των 100 χρόνων της ένωσης της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα με τρεις παραστάσεις στις 24 Αυγούστου στην Αρχαία Ελεύθερνα, στις 26 στους Αρμένους και στις 30 Αυγούστου στο θέατρο Ερωφίλη στη Φορτέτζα. Είναι μια παράσταση που διαδραματίζεται στην Βιάννο του Ηρακλείου το 1865 περίπου και περιγράφει τα ήθη της εποχής, ένα πολύ καλό έργο και σας καλώ να το παρακολουθήσετε».