Σε οριακό σημείο βρίσκεται η λειτουργία των Δήμων, μετά την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να «ψαλιδίσει» επιπλέον τις πιστώσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Οι νέες περικοπές στους κρατικούς πόρους, οδηγούν τον Δήμο Ρεθύμνου, όπως βεβαίως και το σύνολο των Ο.Τ.Α. της χώρας, σε αδιέξοδο, καθώς εντός λίγων ημερών καλούνται να καταρτίσουν το σχέδιο του προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων για το έτος 2014, υπολογίζοντας ότι την επόμενη χρονιά οι πιστώσεις από ΣΑΤΑ θα είναι μειωμένες κατά 53% και οι πιστώσεις από ΚΑΠ μειωμένες κατά 1,9%.
Την ώρα που η οικονομική «ασφυξία» βρίσκεται προ των πυλών, οι Δήμοι τρέχουν να προλάβουν τις δεσμευτικές ημερομηνίες που προβλέπονται σε κοινές αποφάσεις των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες οι ΟΤΑ θα πρέπει μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, την επόμενη εβδομάδα δηλαδή, να έχουν αναρτήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού τους στον διαδικτυακό τόπο του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας. Το χρονοδιάγραμμα φαντάζει απαγορευτικό για το μεγαλύτερο ποσοστό των Δήμων, καθώς η σύνταξη του προϋπολογισμού προϋποθέτει μεταξύ άλλων την σύνταξη του τεχνικού προγράμματος και την κατανομή των δημοτικών τελών, αλλά και την έγκρισή τους από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Δήμος Ρεθύμνου προσανατολίζεται να προχωρήσει στην ανάρτηση του οικονομικού σχεδίου του για το 2014, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Εν τω μεταξύ, η απειλή της οικονομικής κατάρρευσης του μητροπολιτικού Δήμου αποτυπώνεται στη σημαντικά μειωμένη κατανομή πιστώσεων των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας, το έτος 2010 οι τέσσερις «Καποδιστριακοί» Δήμοι που συγχωνεύτηκαν μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» (Ρεθύμνου, Αρκαδίου, Νικηφόρου Φωκά, Λαππαίων) είχαν τα εξής έσοδα: ΚΑΠ 11.721.966 ευρώ, ΣΑΤΑ 3.329.000 ευρώ.
Το 2011, ο ενιαίος και κατά πολύ μεγαλύτερος σε έκταση και πληθυσμό Καλλικρατικός Δήμος, είχε λιγότερα έσοδα: ΚΑΠ 8.960.142 ευρώ, ΣΑΤΑ 2.023.313 ευρώ. Το 2012 τα κρατικά έσοδα μειώθηκαν περαιτέρω: ΚΑΠ 6.376.361 ευρώ, ΣΑΤΑ 1.393.370. Φέτος, το 2013, τα έσοδα μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζονται ως εξής: ΚΑΠ 5.696.924, ΣΑΤΑ 1.325.160.
Το 2014 στα ταμεία του μητροπολιτικού Δήμου θα μπουν πολύ λιγότερα χρήματα, καθώς η ΣΑΤΑ θα είναι μειωμένη κατά 53% και η ΚΑΠ κατά 1,9%, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία τόσο για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών όσο και για την υλοποίηση δράσεων και επενδυτικών σχεδίων.
Αναφορικά με τα χρέη παρελθόντων ετών, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ρεθύμνου σημειώνει ότι έχει εξοφληθεί το σύνολο των οφειλών μέχρι τις 30/09/12 και κάνει λόγο για επίτευξη του στόχου της οικονομικής εξυγίανσης του Καλλικρατικού Δήμου.
στον Δήμο Ρεθύμνου
Την ώρα που η οικονομική «ασφυξία» βρίσκεται προ των πυλών, οι Δήμοι τρέχουν να προλάβουν τις δεσμευτικές ημερομηνίες που προβλέπονται σε κοινές αποφάσεις των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες οι ΟΤΑ θα πρέπει μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, την επόμενη εβδομάδα δηλαδή, να έχουν αναρτήσει το σχέδιο του προϋπολογισμού τους στον διαδικτυακό τόπο του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας.
Το χρονοδιάγραμμα φαντάζει απαγορευτικό για το μεγαλύτερο ποσοστό των Δήμων, καθώς η σύνταξη του προϋπολογισμού προϋποθέτει μεταξύ άλλων την σύνταξη του τεχνικού προγράμματος και την κατανομή των δημοτικών τελών, αλλά και την έγκρισή τους από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Δήμος Ρεθύμνου προσανατολίζεται να προχωρήσει στην ανάρτηση του οικονομικού σχεδίου του για το 2014, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο που έχει φτάσει στους Δήμους από τα αρμόδια υπουργεία, μετά την ανάρτηση του προϋπολογισμού στο διαδίκτυο, το Παρατηρητήριο ενδέχεται να δώσει οδηγίες στους Δήμους για αλλαγές ή τροποποιήσεις στο σχέδιο. Το συγκεκριμένο τροποποιημένο σχέδιο έχει την υποχρέωση ο Δήμος να το επεξεργαστεί, προκειμένου να προκύψει ο τελικός προϋπολογισμός, ο οποίος πρέπει να έχει ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2013.
πιστώσεις τα τελευταία χρόνια
Η απειλή της οικονομικής κατάρρευσης του Δήμου Ρεθύμνου αποτυπώνεται στη σημαντικά μειωμένη κατανομή πιστώσεων των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας, το έτος 2010 οι τέσσερις «Καποδιστριακοί» Δήμοι που συγχωνεύτηκαν μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» (Ρεθύμνου, Αρκαδίου, Νικηφόρου Φωκά, Λαππαίων) είχαν τα εξής έσοδα: ΚΑΠ 11.721.966 ευρώ, ΣΑΤΑ 3.329.000 ευρώ.
Το 2011, ο ενιαίος πλέον Καλλικρατικός Δήμος, είχε τα παρακάτω έσοδα: ΚΑΠ 8.960.142 ευρώ, ΣΑΤΑ 2.023.313 ευρώ. Το 2012 τα κρατικά έσοδα μειώθηκαν περαιτέρω: ΚΑΠ 6.376.361 ευρώ, ΣΑΤΑ 1.393.370. Φέτος, το 2013, τα έσοδα μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζονται ως εξής: ΚΑΠ 5.696.924, ΣΑΤΑ 1.325.160.
Το 2014 στα ταμεία του μητροπολιτικού Δήμου θα μπουν πολύ λιγότερα χρήματα, καθώς η ΣΑΤΑ θα είναι μειωμένη κατά 53% και η ΚΑΠ κατά 1,9%, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία τόσο για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Δήμου όσο και για την υλοποίηση δράσεων και επενδυτικών σχεδίων.
Επίσης, ο Δήμος Ρεθύμνου δεν μπορεί ακόμα να υπολογίσει τα επιπλέον έσοδα που θα έχει το 2014 λόγω της αύξησης του πληθυσμού, από την ανακατανομή ΣΑΤΑ και ΚΑΠ που θα γίνει στους Ο.Τ.Α., καθώς αυτό θα γίνει με νεότερη εγκύκλιο από την 1η Ιανουαρίου και έπειτα.
υπάρχει, να διεκδικεί και να βελτιώνεται»
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Τάσος Παπαδουράκης, σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Οι μεγάλες μειώσεις κρατικών πόρων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, καθώς καλούμαστε να συντάξουμε νέο προϋπολογισμό με μείωση 53% ΣΑΤΑ και 1,9% ΚΑΠ. Παρόλα αυτά εμείς προσπαθούμε να φτιάξουμε τον προϋπολογισμό μας μέσα στο πλαίσιο που μας έχει καθοριστεί από το υπουργείο και με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, καθώς ο Δήμος πρέπει να υπάρχει, να διεκδικεί και να βελτιώνεται όσο γίνεται».
Σχετικά με την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2013 και το νέο σχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία για το 2014, ο αντιδήμαρχος επεσήμανε: «Ο Δήμος Ρεθύμνου θα κλείσει τη φετινή χρονιά χωρίς κανένα χρέος. Ο στόχος είναι να μην έχουμε οφειλές στον προϋπολογισμό του 2014 και όσο το δυνατόν να ανταποκρινόμαστε στην εξόφληση των τωρινών υποχρεώσεων.
Ο Δήμος θέλει και έχει στόχο να στέκει όρθιος στα πόδια του, ώστε να μπορεί να προσφέρει κοινωνικές παροχές, διαχείριση απορριμμάτων και καθαριότητα, ύδρευση-αποχέτευση και πολιτισμό. Αυτά είναι τέσσερα πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνει ένας Δήμος, διαφορετικά ούτε ανάπτυξη μπορεί να γίνει, ούτε ο Δήμος θα υφίσταται. Για να γίνουν αυτά, όμως, ένας Δήμος θα πρέπει αν μη τι άλλο να μην χρωστάει, να έχει διαφάνεια και να είναι οργανωμένος».
Αναφορικά με τα χρέη παρελθόντων ετών, ο κ. Παπαδουράκης σημειώνει ότι έχει εξοφληθεί το σύνολο των οφειλών του Καλλικρατικού Δήμου μέχρι τις 30/09/12 και κάνει λόγο για επίτευξη του στόχο της οικονομικής εξυγίανσης. Υπενθυμίζεται ότι ο μητροπολιτικός Δήμος «κληρονόμησε» χρέη ύψους 5,5 εκατ. ευρώ περίπου από τον πρώην Δήμο Αρκαδίου και άλλες οφειλές, μικρότερων ποσών, από τους υπόλοιπους «Καποδιστριακούς» Δήμους.
«Ο Δήμος Αρκαδίου μπήκε στον Καλλικρατικό Δήμο με περίπου 5,5 εκατ. ευρώ χρέη και ταμειακό υπόλοιπο περίπου 70.000-80.000. Παρόλα αυτά, με τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, κι ενώ ο μητροπολιτικός Δήμος πήρε πάνω του όλες τις οφειλές του Ρεθύμνου, του Αρκαδίου, του Νικηφόρου Φωκά και του Λαππαίων, έχει εξοφλήσει το σύνολο των υποχρεώσεων που υπήρχαν μέχρι 30/09/12 και παράλληλα πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις του 2013. Δηλαδή έχουμε πετύχει την εξυγίανση του Δήμου και αυτό είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε ο κ. Παπαδουράκης, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην δραματική μείωση των εσόδων της Δ.Ε. Αρκαδίου, κατά 1,5 εκατ. ευρώ περίπου, από τα τέλη παρεπιδημούντων.
Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Μάιο έχει ξεκινήσει η διαδικασία πίστωσης των λογαριασμών των δικαιούχων, στους οποίους ο Δήμος Ρεθύμνου οφείλει χρήματα, για υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν έως τις 31.12.2011. Το ποσό των 3.932.133 ευρώ, με το οποίο εξοφλούνται τα χρέη, προέρχεται από επιχορήγηση του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο δίνει αυτά τα χρήματα στους Δήμους έναντι των οφειλών του κράτους προς τους ΟΤΑ.