Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Σπίτι του Πολιτισμού η έναρξη της επιστημονικής διημερίδας «Οι γλωσσικοί κώδικες στη σχολική πράξη», που διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Νομού Ρεθύμνου στις 17 και 18 Απριλίου και αποτελεί φιλολογικό Μνημόσυνο στη μνήμη του Εμμανουήλ Κριαρά.
Στις δηλώσεις τους οι ομιλητές της διημερίδας εξήραν το έργο του μεγάλου αυτού πνευματικού ανθρώπου και δασκάλου. Εκ μέρους του Συλλόγου Φιλολόγων Ρεθύμνου η κυρία Ειρήνη Βογιατζή αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν τον Σύλλογο στη διοργάνωση αυτής της ημερίδας. Σκοπός, όπως ανέφερε η κυρία Βογιατζή είναι η διδαχή από το έργο του Εμμ. Κριαρα. «Με τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης τιμάμε ένα σύμβολο του επιστημονικού κόσμου, ένα μεγάλο επιστήμονα, ένα πεφωτισμένο δάσκαλο. Η διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης δείχνει ότι μπορούμε με τον καλύτερο τρόπο να αξιοποιήσουμε τα διδάγματά του, τη γνώση του, τη σοφία του και όλα αυτά που μας έχει αφήσει σαν ηθική και επιστημονική παρακαταθήκη. Είναι μια διημερίδα που δίνει βήμα και σε συναδέλφους. Ο Ε. Κριαράς υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή τη γλώσσα. Ήταν δημοτικιστής και είχε συμβάλλει πάρα πολύ στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Εμείς με τη διοργάνωση αυτή προσπαθούμε να διδαχτούμε από το έργο του» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Βογιατζή.
Ο φιλόλογος-συγγραφέας Γιώργος Φρυγανάκης ανέπτυξε ομιλία με τίτλο: «Γιατί τιμούμε τον Εμμ. Κριαρά».
«Ήταν μια εμβληματική φυσιογνωμία, ένας άνθρωπος που έζησε 108 χρόνια και συνέδεσε τα περισσότερα από τα χρόνια αυτά με μια δημιουργική ζωή. Αν θέλαμε να προβάλουμε τις κορυφώσεις του έργου του που τον έχει καταστήσει αθάνατο θα λέγαμε ότι η πρώτη κορύφωση είναι το Λεξικό της Δημώδους Βυζαντινής λαϊκής γλώσσας. Από αυτό κατόρθωσε να συμπληρώσει τους 14 πρώτους τόμους, μέχρι το Π. Με αυτό το έργο προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της αρχαίας και της νέας ελληνικής, ενώ πάντα στόχος του ήταν να υπάρξουν φιλόλογοι, οι οποίοι γνωρίζουν τα αρχαία ελληνικά, τα βυζαντινά και τα νέα ελληνικά, γιατί πίστευε ότι μόνο έτσι μπορούν να διδάξουν τη νέα ελληνική γλώσσα. Η άλλη κορύφωση της ζωής του είναι ο αγώνας του για την ελληνική γλώσσα. Όταν αυτός υποστήριζε την ελληνική γλώσσα ο δημοτικιστής χαρακτηριζόταν ανθέλληνας και αυτό τον καθιστά σπουδαίο. Τρίτη κορύφωση και ως προς αυτό αποτελεί πρότυπο είναι ο συνδυασμός του επιστήμονα και του κοινωνικού αγωνιστή. Ήταν πρότυπο ενός ολοκληρωμένου πνευματικού ανθρώπου. Έχει τιμηθεί στα περισσότερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας κυρίως με λόγους τυπικούς. Σήμερα τιμάται με ένα ουσιαστικό λόγο με το διήμερο συνέδριο μέσα από το οποίο θα προβληματιστούν οι φιλόλογοι για την ελληνική γλώσσα» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φρυγανάκης.
Στο τρόπο που διδάσκεται η Ελληνική γλώσσα στα σχολεία αναφέρθηκε η επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Αφροδίτη Αθανασοπούλου, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο τρόπος που διδάσκεται η ελληνική στα σχολεία είναι ένα πολύ σύνθετο θέμα για το οποίο πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα, υπάρχουν πολύ σημαντικοί δάσκαλοι στο χώρο της εκπαίδευσης. Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι που τα πράγματα διολισθαίνουν προς μια εικονοποίηση. Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα ως γλώσσα είναι η ορθογραφία και η δυνατότητα να προσδιορίζουμε τις λέξεις μέσα από την ετοιμολογία, πράγμα για το οποίο χρειάζεται συντονισμένη δουλειά σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, κάτι που επιδίωξε ο Κριαράς» είπε χαρακτηριστικά, ενώ στάθηκε στην συμβολή της διημερίδας χαρακτηρίζοντας την «μια καλή αφορμή για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την βελτίωση διδασκαλίας της γλώσσας».
Από την πλευρά της η ερευνήτρια στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, Ράνια Βοσκάκη, σε δηλώσεις της αναφερόμενη στο περιεχόμενο της ομιλίας της για τον «μεγάλο δάσκαλο» όπως τον χαρακτήρισε, εστίασε στην συστηματικότητα της δουλειάς του που χαρακτήρισε ως σημείο αναφοράς και κλειδί για τον ερευνητή του μέλλοντος. «Η παρουσίαση αποδεικνύει πως η συστηματικότητα με την οποία δούλευε ο καθηγητής αποτελούσε το κλειδί για την ψηφιοποίηση σήμερα. Αυτή η συστηματικότητα είναι το κλειδί για τον ερευνητή του μέλλοντος» είπε.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο δήμαρχος Γιώργης Μαρινάκης, καθώς και εκπρόσωπος του Μητροπολίτη.