Σε 1.2 εκ. ευρώ ανέρχεται το κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι πέντε δήμοι του νομού Ρεθύμνου για το μέρος του έργου κατασκευής του ΧΥΤΑ Αμαρίου που αφορά στην παραγωγή βιοαερίου. Αυτό ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΔΑΚ και δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, εξηγώντας πως «Σε ό,τι αφορά κάτι που παράγει κέρδος, όπως είναι το βιοαέριο, δεν το χρηματοδοτεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και υποχρεούται ανάλογα με την ποσότητα των απορριμμάτων που εναποθέτει ο κάθε δήμος να επωμιστεί το αντίστοιχο ποσό. Αναλόγως με τους τόνους απορριμμάτων κάθε δήμου ο ΕΣΔΑΚ θα καθορίσει το αντίστοιχο ποσό που πρέπει να καταβάλλει για όσο διάστημα είναι σε εξέλιξη το έργο. Τα στοιχεία από την εταιρία έχουν φτάσει ήδη στον ΕΣΔΑΚ, που κάνει τη σχετική επεξεργασία για να καθορίσει τα ποσά. Αυτό το ποσό θα δοθεί σε δόσεις για δυο χρόνια, όσο δηλαδή εκτελείται το έργο. Το ποσό αυτό όμως στην συνέχεια θα το καρπωθούν οι δήμοι, καθώς θα κοστίζει λιγότερο στη συνέχεια η διαχείριση των απορριμμάτων. Για το 2020 έχουν συμπεριληφθεί 500.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του ΕΣΔΑΚ για τις εργασίες που θα γίνουν για την παραγωγή βιοαερίου και τα υπόλοιπα 700.000 ευρώ θα ‘ναι για την επόμενη σεζόν».
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μουρτζανό η σύμβαση για το μεγάλο έργο κατασκευής του εργοστασίου στο ΧΥΤΑ βρίσκεται στον ΕΣΔΑΚ, έχοντας λάβει τις σχετικές εγκρίσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο και πλέον το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται η υπογραφή με τον ανάδοχο του έργου.
«Υπολογίζαμε Δεκέμβριο, όμως ευτυχώς οι διαδικασίες προχώρησαν χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα τις επόμενες μέρες και πριν το τέλος του μήνα να έχουμε την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο για να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι εργασίες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί ο εργολάβος, το έργο θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά μιας και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουμε προβλέψει. Το έργο αυτό, που θα υλοποιηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια, θα λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων για τα επόμενα χρόνια στο νομό Ρεθύμνου παρέχοντας φιλοπεριβαλλοντικές και οικολογικές λύσεις» τόνισε ο κ. Μουρτζανός.
Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου που αφορά στην κατασκευή και λειτουργία για πέντε χρόνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου, ήταν αρχικά προϋπολογισμού 41.5 εκ. ευρώ, ωστόσο στην συνέχεια ο προϋπολογισμός του περιορίστηκε στα 34 εκ. ευρώ, γεγονός που δικαιολογεί την μικρή έκπτωση που δόθηκε από τους αναδόχους, όπως αναφέρθηκε στην χθεσινή συνεδρίαση.
Τι περιλαμβάνει το έργο
Αναλυτικά, το έργο κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων είναι συνολικής δυναμικότητας 35.600 τόνων Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων (ΑΣΑ) ανά έτος.
Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού. Επιπροσθέτως, επειδή είναι αναγκαία η προώθηση συστημάτων για την επεξεργασία οργανικών αποβλήτων, με χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων από μαζικά σημεία εστίασης ή και νοικοκυριά (οργανικά κουζίνας), καθώς και άλλων οργανικών αποβλήτων (πράσινα κ.λπ.), εντός του ως άνω γηπέδου θα κατασκευασθεί και μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος δυναμικότητας 7.400 τόνων ετησίως.
Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τις ακόλουθες μονάδες:
• Μονάδα υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων ΑΣΑ.
• Μονάδα υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων προδιαλεγμένων οργανικών.
• Μονάδα μηχανικής επεξεργασίας των ΑΣΑ με στόχο την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και το διαχωρισμό του οργανικού κλάσματος προς βιολογική επεξεργασία και ενεργειακή αξιοποίησή του.
• Μονάδα βιολογικής επεξεργασίας του οργανικού κλάσματος των ΑΣΑ και των προδιαλεγμένων οργανικών με τη μέθοδο της αναερόβιας χώνευσης.
• Μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης και παραγωγής ενέργειας.
• Μονάδα αερόβιας βιολογικής επεξεργασίας του χωνεύματος.
• Μονάδα εξευγενισμού-ραφιναρίας του κομποστοποιημένου υλικού μετά την ωρίμανση, ώστε να παραχθεί χώνευμα τύπου Α και compost συγκεκριμένων προδιαγραφών.
• Μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.
• Συστήματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και προστασίας του περιβάλλοντος.
Επίσης περιλαμβάνει την προμήθεια εξοπλισμού μετακομποστοποίησης και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για έξι μήνες.
Το έργο περιλαμβάνει ως αναπόσπαστο τμήμα του τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής, η οποία θα αφορά πλέον στην τελική διάθεση των υπολειμμάτων της επεξεργασίας (ΧΥΤΥ), ενώ η επιλογή του αναδόχου, θα γίνει σύμφωνα με την «ανοικτή διαδικασία» του άρθρου 27 του Ν. 4412/2016 και υπό τις προϋποθέσεις του νόμου αυτού.