Οι ελλιπείς κτιριακές υλικοτεχνικές υποδομές αποτελούν το μεγαλύτερο αγκάθι για την εκπαιδευτική διαδικασία στα σχολεία της Κρήτης. Αυτό επισημάνθηκε στη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων της Περιφέρειας Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Ηράκλειο, στη διάρκεια της οποίας εκτιμήθηκε η δράση των ενώσεων και των συλλόγων γονέων και εξετάστηκαν τρόποι καλύτερης οργάνωσης και άμεσης παρέμβασης. Σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Με βάση τις εξελίξεις στον χώρο της εκπαίδευσης βγήκε το συμπέρασμα ότι η πολιτική υποβάθμισης όλων των δημόσιων δομών ακολουθείται και από τη σημερινή κυβέρνηση, στον ίδιο ακριβώς βηματισμό με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Για μια ακόμα φορά στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι ελλιπέστατες κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές των σχολείων, που παρά τις πολλές και συχνές παρεμβάσεις των γονεϊκών οργανώσεων στους αρμόδιους φορείς δεν βρίσκονται λύσεις.
Επιπλέον ανησυχίες εκφράστηκαν μπροστά στη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής για το πώς θα υλοποιηθεί με βάση τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν σε κτιριακή υποδομή και προσωπικό. Πρόκειται για ένα αναγκαίο και ελάχιστο βήμα που πρέπει να καθιερωθεί σε όλους τους δήμους της χώρας με την αντίστοιχη ενίσχυση αυτών των δομών.
Εκφράστηκε η αντίθεση με τις αλλαγές στις υποστηρικτικές δομές της εκπαίδευσης, καθώς έχουν στόχο τις περικοπές δαπανών, την εξοικονόμηση προσωπικού και την προώθηση των διαδικασιών αξιολόγησης. Παράλληλα, διαμορφώνεται το έδαφος για νέες αντιδραστικές ανατροπές στο περιεχόμενο και τη λειτουργία του σχολείου μέσα από την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση.
Μπροστά σε μια δύσκολη σχολική χρονιά που έρχεται βασικός στόχος στη γενική συνέλευση της ομοσπονδίας μπήκε η ανάγκη να αναπτυχθεί ένα δυνατό γονεϊκό κίνημα με κατεύθυνση τον αγώνα και τη διεκδίκηση για τα δικαιώματα της νέας γενιάς συνολικά.
Βασικό μέλημά μας πρέπει να είναι να πετύχουμε τη διεύρυνση της ομοσπονδίας με νέες ενώσεις.
Κάθε ένωση και σύλλογος γονέων πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα να καταδικάσει την εφαρμογή των αντιδραστικών μέτρων που ψηφίστηκαν, να συνεδριάζει να αναδεικνύει τα οξυμένα προβλήματα της κάθε σχολικής μονάδας. Βασικό μέλημά μας πρέπει να είναι να πετύχουμε την διεύρυνση της Ομοσπονδίας με νέες Ενώσεις. Επίσης πρέπει οι ενώσεις να ενεργοποιήσουν τους συλλόγους με στόχο να παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση του πλαισίου δράσης της Ομοσπονδίας . Χρειάζεται να αλλάξει η νοοτροπία που επικρατεί στους περισσότερους συλλόγους ότι ο ρόλος τους είναι να πληρώνουν όσα το κράτος δεν πληρώνει. Δεν είμαστε σύλλογοι για να κάνουμε «εράνους», αλλά να διεκδικούμε μαζί με τα παιδιά μας τη ζωή που μας κλέβουν.
Κάθε Σύλλογος Γονέων και κάθε Ένωση πρέπει να έχει άποψη και δράση για όλα τα ζητήματα: από την υλικοτεχνική υποδομή που λείπει και τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, μέχρι το περιεχόμενο της γνώσης που δίνει το σχολείο, το ζήτημα της διαπαιδαγώγησης ακόμα και ζητήματα διαβίωσης της οικογένειας, την κατάσταση στη γειτονιά, τα κυρίαρχα πολιτιστικά πρότυπα που επηρεάζουν τα παιδιά, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κ.λπ.
Η μόρφωση είναι ζήτημα ζωής
Στον αγώνα που δίνουμε καθημερινά όλοι οι γονείς δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις. Παλεύουμε ώστε το σχολείο να συντελεί πραγματικά στην ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού. Γιατί τα παιδιά μας είναι πρώτα άνθρωποι και μετά μαθητές».