Είναι ενδεχομένως από τις περιόδους που το Ρεθεμνιώτικο ποδόσφαιρο δεν έχει ξαναζήσει. Μια περίοδος που ο χαρακτηρισμός «θολό τοπίο» δεν κρίνεται ικανός ή αρκετός για να δώσει την πλήρη εικόνα ή τουλάχιστον την πιο βάσιμη, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια συμπεράσματα. Είναι μια περίοδος την οποία δείχνουν να λατρεύουν οι απανταχού «σεναριογράφοι» και οι απανταχού κακεντρεχείς. Σημασία έχει ότι μέχρι και την επόμενη Τετάρτη (10/7), οπότε και θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της ΕΠΣΡ, όλα θα έχουν πάρει τον δρόμο τους. Γιατί μέσα από την συγκεκριμένη διαδικασία και στην ολοκλήρωσή της, η διοργανώτρια θα πρέπει να γνωρίζει με επίσημο τρόπο «ποιοι» και «που» θα αγωνίζονται την νέα χρονιά, έτσι ώστε να καταρτίσει και εκείνη τον προγραμματισμό της όταν έρθει εκείνη η… κρίσιμη στιγμή. Εκείνη όπου η κληρωτίδα θα γυρίσει και οι κλειδάριθμοι θα δώσουν το στίγμα των αγωνιστικών για τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου του Ρεθύμνου.
ΑΕΜ σε «αποσύνθεση», Ρεθυμνιακός σε «αμηχανία»…
Πέρσι πέτυχε την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α’ ΕΠΣΡ, με όποιο ρεκόρ επιζητούσε και ο πιο απαιτητικός «πιστός» φίλος της. Μετά την ολοκλήρωση όμως του διαδικαστικού και τις γνωστές απονομές, η ΑΕ Μυλοποτάμου φαίνεται μαζί με το Κύπελλο της Πρωταθλήτριας να περνάει στην ιστορία.
Οι μέχρι τώρα προσπάθειες για ανεύρεση λύσης δεν έχουν οδηγήσει πουθενά και το δυναμικό του τίτλου μοιάζει με το γνωστό «όπου φυσάει ο άνεμος πάω». Μετά τον Κώστα Κιάσσο, 8 ακόμη ποδοσφαιριστές, ανάμεσά τους και ο αρχηγός Στέλιος Δελήμπασης, ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην Α’ ΕΠΣΡ Γιώργος Βελονάκης, καθώς και πρωτοκλασάτα ονόματα κάθε ηλικίας και θέσης, αναχώρησαν ή αναχωρούν προς άλλες πολιτείες, δίνοντας εικόνα διάλυσης στους πρωταθλητές, αλλά και επισφάλειας στην παρουσία τους στο νέο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής.
Και αν το «γνωστό τηλεφώνημα» που θα πραγματοποιηθεί, θα είναι προς Σοχώρα πλευρά, τότε και εκεί τα πράγματα θα είναι κάτι σαν το «αναπάντητες κλήσεις παντού». Και αυτό γιατί ο δευτεραθλητής Ρεθυμνιακός βρίσκεται μεταξύ αμηχανίας αλλά και μη αποδοχής της βαριάς «κληρονομιάς», ενώ στον Αστέρα Ρεθύμνου δείχνουν να μην έχουν βλέψεις στην παρούσα χρονική στιγμή για τόσο υψηλές φιλοδοξίες.
Στην 4η θέση δε τερμάτισε ο Ερμής Ζωνιανών, που μπορεί να έχει πλέον νέο Δ.Σ. και να έχει εκφράσει την φιλοσοφία του για την επόμενη ημέρα, όμως δεν έχει προχωρήσει σε κάποια περαιτέρω κίνηση. Για αποδοχή της πρότασης και επιστροφής του στην Γ’ Εθνική, κανείς «δεν βάζει το χέρι του στην φωτιά», όμως χρειάζεται μεγάλη επένδυση και γρήγορες κινήσεις για ένα τέτοιο τόλμημα, καθώς ο χρόνος είναι κάτι παραπάνω από περιορισμένος.
Οι υπόλοιποι σε ρυθμούς «Α’ ΕΠΣΡ»…
Οι υπόλοιπες ομάδες που ακολουθούν αποτελούν άσκοπη δαπάνη προς τον ΟΤΕ, αν οι άνθρωποι της ΕΠΣΡ επιχειρήσουν τα τυπικά. Και αυτό γιατί όσοι πλέον έχουν ξεκινήσει τις σχετικές του ενέργειες δεν δείχνουν να κινούνται σε κάτι παραπάνω από… ρυθμούς Α’ κατηγορίας. Γιατί υπάρχουν και εκείνοι που δεν έχουν δώσει «σημεία ζωής», όπως ο ΠΑΟ Αλφάς. Οι «πράσινοι» μετά και την επισημοποίηση της παραμονής τους στους «μεγάλους» είναι σαν να «εξαφανίστηκαν» από τον ποδοσφαιρικό χάρτη. Καμία κίνηση, κανένα «δούναι και λαβείν» σε σημείο που να δημιουργούν έντονες αμφιβολίες για την παρουσία τους στα «σαλόνια» και την νέα χρονιά.
Χωρίς κινήσεις και το Σπήλι με τα Λιβάδια, όμως και οι δύο αυτές ομάδες δεν αγωνίστηκαν με 11 ή ακόμη και με 10 ποδοσφαιριστές στους τελευταίους αγώνες τους. Αν υπολογίσουμε την έτσι και αλλιώς αποχώρηση της ΑΕΜ, λόγω ανόδου, αλλά και τον υποβιβασμό των ΟΦ Αρμένων και ΝΕΑΡ, πάμε για ένα πρωτάθλημα στην Α’ ΕΠΣΡ με 15 ομάδες. Η μήπως κάνουμε λάθος υπολογισμούς;
Στα «σαλόνια» Ασή Γωνιά και Επισκοπή 2010…
Και αυτοί οι αριθμοί προκύπτουν γιατί η Ασή Γωνιά που έτσι και αλλιώς ήταν προβιβασμένη, κινείται σε «ρυθμούς» Α’ ΕΠΣΡ. Με νέο ισχυρό Δ.Σ. και με την πρόσληψη στην τεχνική της ηγεσία του Χρήστου Βασιλείου δείχνει να έχει βλέψεις αξιοπρεπούς παρουσίας στα «σαλόνια». Σε αυτήν έρχεται να προστεθεί και η φιλόδοξη Επισκοπή 2010, που εκμεταλλεύτηκε τις επίσημες αρνήσεις του Φοίνικα Σελλίων και της Φλόγας Ρουστίκων που τερμάτισαν στις πρώτες θέσεις του περσινού πρωταθλήματος της Β’ ΕΠΣΡ και με τον Βαγγέλη Γασπαράκη στο τιμόνι της θα κάνει το μεγάλο «άλμα» σαν τον πιο νεανικό συγκρότημα στην επερχόμενη περίοδο.
Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω και βάση των μέχρι τώρα δεδομένων οι: Ρεθυμνιακός, Αστέρας Ρεθύμνου, Ερμής Ζωνιανών, Τάλως Μελιδονίου, Άρης Ρεθύμνου, Κάλυβος Αστέρας Περάματος, Ποσειδώνας Γερανίου, Ψηλορείτης, ΕΑΠ, Λιβάδια, Σπήλι, ΠΑΟ Αλφάς, Ασή Γωνιά και Επισκοπή 2010, σχηματίζουν μια κατηγορία 15 ομάδων, που ξανά θα έχει το σχετικό ρεπό της. Εκτός και αν τελικά θα υπάρξει μέσα στις επόμενες ημέρες και κάποιο ακόμη «δυστυχώς επτωχεύσαμεν», που αν είναι μόνο ένα απλά θα δημιουργήσει ένα γκρουπ 14 ομάδων. ίδωμεν…
Η ελκυστική Β’ ΕΠΣΡ…
Σε αντίθεση με την Α’ ΕΠΣΡ που δείχνει τάσεις συρρίκνωσης, η αντίστοιχη Β’ πολλαπλασιάζεται σε μέλη και μάλιστα με πρωταγωνιστικές βλέψεις. Αν ξεκινήσουμε από τις δυο ομάδες που πέτυχαν αγωνιστικά την άνοδό τους, αλλά προτίμησαν μια ακόμη χρονιά παραμονής στην κατηγορία, τον Φοίνικα Σελλίων και την Φλόγα Ρουστίκων, αν συνεχίσουμε στους νεανικούς Αρμένους που πάλεψαν «μέχρις εσχάτων» για την παραμονή τους και πλέον ανασυντάσσονται με βλέψεις επιστροφής, τότε τα πράγματα ήδη έχουν αρχίσει και αποκτούν ενδιαφέρον. Και αυτό γιατί στην παραπάνω τριάδα έρχεται να προστεθεί ο σταθερός διοικητικά Παναρκαδικός που θέλει και εκείνος να παίξει τον δικό του ρόλο στα τεκταινόμενα. Φυσικά στην τελευταία περίπτωση ισχύει η μη αποδοχή της πρόκλησης-πρόσκλησης συμμετοχής στην Α’ ΕΠΣΡ, που θα του απευθύνει η διοργανώτρια αρχή των Ρεθεμνιώτικων ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων και η παραμονή του στην κατηγορία. Έτσι μάνι-μάνι μαζεύτηκαν 4 που θέλουν το κάτι παραπάνω.
Και θα ρωτήσει κάποιος. «Μα γιατί στους παραπάνω δεν συμπεριλαμβάνεται και η δεύτερη ομάδα που υποβιβάστηκε από την Α’ ΕΠΣΡ»; Για την περίπτωση της νεανικής ΝΕΑΡ, αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς ο Όμιλος τους Αστέρα Ρεθύμνου, έχει στις τάξεις του στην ίδια κατηγορία και τον ιστορικό Κεραυνό, με την συμμετοχή δυο ομάδων στην Β’ ΕΠΣΡ να αποτελεί για τους «κυανοκίτρινους» μια υπόθεση από υπερβολική ίσως, μέχρι και «άβολα» δαπανηρή ως προς τα τυπικά λειτουργικά της. Πάντως αυτό αποτελεί ένα θέμα «ενδοοικογενειακό» στον Αστέρα Ρεθύμνου με την τελική του απόφαση και κατάληξη να αποτελεί επίσημη ανακοίνωση των επόμενων ημερών.
Και αν η υπόθεση ΝΕΑΡ είναι ίσως πιο «ρευστή», στην περίπτωση της επιστροφής της Δόξας Πλατανέ στα ποδοσφαιρικά δρώμενα τα πράγματα δείχνουν να είναι πιο ξεκάθαρα. Υπάρχει η σχετική κινητικότητα, ο ενθουσιασμός και το πιο πιθανό μετά την χοροεσπερίδα το «πλατανόφυλλο» να εμφανιστεί με μια ομάδα που θα έχει έμπειρο ρόστερ και θα αναζητήσει με πρωταγωνιστικό ρόλο την ταχεία επιστροφή της ανάμεσα στους «μεγάλους».
Συμπληρώνεται πεντάδα πρωταγωνιστών…
Αν επιβεβαιωθεί αυτό που κυκλοφορεί ανάμεσα στα γνωστά ποδοσφαιρικά «πηγαδάκια» ότι οι «οράνιε» συστρατεύονται με παίκτες που προέρχονται από τις παλιές καλές εποχές της Δόξας, τότε μια πεντάδα αξιόμαχων ομάδων αναμένεται να δώσει το κατιτίς παραπάνω στην Β’ ΕΠΣΡ της νέας σεζόν. Φυσικά κανείς δεν παραβλέπει και τους υπόλοιπους, που φυσικά θα κάνουν τις προσπάθειές τους για να είναι ανταγωνιστικοί στο νέο πρωτάθλημα. Σε αυτούς μάλιστα έρχονται να προστεθούν και τα Γεράκια του Γερανίου που αναμένεται να εμφανίσουν και αυτά με την σειρά τους ένα νεανικό σύνολο. Σύμφωνα πάντως με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αλλά υπολογίζοντας και την ΝΕΑΡ, στους «μονομάχους», έστω και αν οι αποφάσεις από την Σοχώρα μπορεί να φέρουν μια άλλη τάξη πραγμάτων, οι ομάδες που θα μετέχουν στο νέο πρωτάθλημα της Β’ ΕΠΣΡ θα είναι: ΟΦ Αρμένων, ΝΕΑΡ, Φοίνικας Σελλίων, Φλόγα Ρουστίκων, Δόξα Πλατανέ, Παναρκαδικός, Αγία Γαλήνη, Λίβας, Αναγέννηση ΜΠΣΡ, Αρκάδι Αγγελιανών, Τάλως Γαράζου, Κεραυνός, Μέλαμπες, Απόλλων και Γεράκια Γερανίου Φωκά.