Πλούσιες δράσεις και διαδραστικά παιγνίδια μέσα από τα οποία τα παιδιά ενημερώθηκαν για την ανακύκλωση των συσκευασιών, τη σημασία της επαναχρησιμοποίησής τους και την συμβολή τους στην προστασία του περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκαν χθες στη πλατεία Μικρασιατών.
Εκεί είχε τοποθετηθεί ένα μικρό λούνα παρκ της ανακύκλωσης, ενώ στο χώρο βρισκόταν μασκότ, ο «κώδωνας» και ο «καδούλης» που πληροφορούσαν τους μαθητές για την ανακύκλωση χαρτιού και γυαλιού.
Πρόκειται για μια δράση που διοργάνωσε ο Δήμος Ρεθύμνης – Διεύθυνση Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης Απορριμμάτων (Ε.Ε.Α.Α) και τον Σκάι.
Η ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης Απορριμμάτων στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών, τα οποία μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές όχι μόνο στην ανακύκλωση αλλά γενικότερα στα περιβαλλοντικά ζητήματα και μέσα από αυτά να ευαισθητοποιηθούν και οι μεγαλύτεροι, ώστε να επιτευχθεί βελτίωση στην περιβαλλοντική συμπεριφορά.
Χαρακτηριστικά, ο Δημήτρης Παπασωτηρίου υπεύθυνος marketing και ΟΤΑ της Ελληνικής εταιρείας «Αξιοποίηση Ανακύκλωσης», ανέφερε: «Η δράση γίνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουμε και με το Σκάι και την KΕΔΕ. Δεν μπορούσαμε παρά να συνεργαστούμε οπωσδήποτε με τον Δήμο Ρεθύμνης, που είναι από τους καλύτερους στη χώρα σε 27 δήμους ανακύκλωσης συσκευασιών. Δεν είναι όμως οι αριθμοί που είναι πολύ καλοί, είναι και η συνεργασία πάρα πολύ καλή, κυρίως με την δημοτική αρχή και το δήμαρχο αλλά και με την υπηρεσία εδώ και αυτός είναι ο λόγος που τα αποτελέσματα βελτιώνονται, λόγω καλής συνεργασίας. Η δράση αυτή και τα παιχνίδια είναι σχεδιασμένα για παιδικές ηλικίες, απευθυνόμαστε κατά κύριο λόγο σε μικρές ηλικίες. Αναμφίβολα οι μετρήσεις που έχουμε κάνει δείχνουν ότι οι πρεσβευτές ακριβώς της ανακύκλωσης στο σπίτι είναι τα παιδιά. Επίσης οι μετρήσεις δείχνουν ότι συμμετέχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό οι γυναίκες στην ανακύκλωση παρά οι άντρες. Δεν ξέρω αν είναι αληθινές αλλά οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που κάναμε αυτό βγάλανε. Σίγουρα μένουν πολλά να γίνουν στην εκπαίδευση. Εμείς προσπαθούμε από την πλευρά μας, γιατί δεν είναι εύκολο. Στα σχολεία οι δράσεις χρειάζεται να έχουν την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, να έχει προγραμματισμό ένα χρόνο πριν. Αλλά είναι και πολλές δράσεις που κάνουν οι ίδιοι οι καθηγητές μέσα στην σχολική κοινότητα και αυτές έχουν αναφορά στο περιβάλλον και την ανακύκλωση. Άρα το συνολικό παραγόμενο προϊόν που λέει δεν αφορά μόνο τη δράση της ΕΕΑΑ. Όλα αυτά τα συνεχίζουμε κι εμείς και θα τα συνεχίσουμε με ακόμη περισσότερη ένταση γιατί οι στόχοι θα ανέβουν το 2025 και το 2030».
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ρεθύμνου αναφέρθηκε στη σημασία της ανακύκλωσης και ευρύτερα της σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων μας τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών.
Ο Γιώργος Μαρινάκης, τόνισε: «Μαζί με την Ελληνική εταιρεία «Αξιοποίηση της Ανακύκλωσης», σκεφτήκαμε να κάνουμε αυτό το ωραίο διαδραστικό παιχνίδι, ώστε να φέρουμε τα παιδιά μας μέσα από έξυπνες ερωτήσεις και παίζοντας, σε σύγχρονα και οικολογικά μηνύματα που πρέπει όλοι να ενστερνιστούμε, γιατί και η κλιματική αλλαγή είναι πλέον μπροστά μας και την αισθανόμαστε, αλλά και γιατί το περιβάλλον χρειάζεται περισσότερη φροντίδα και προστασία. Ελπίζουμε ότι τα παιδιά που είναι πάντα εξαιρετικοί πρεσβευτές όλων των οικολογικών μηνυμάτων θα μάθουν και στους γονείς αυτά που δεν κάνουν καλά μέχρι τώρα. Γεγονός είναι ότι στην Ελλάδα παρά τις προσπάθειες των τελευταίων χρόνων δεν βρισκόμαστε ακόμη σε ικανοποιητικό επίπεδο. Απορρίπτουμε πολύ περισσότερα απορρίμματα στους ΧΥΤΥ από ότι θα έπρεπε και κάπου αλλού και σε ΧΑΔΑ. Κι αυτό είναι τραγωδία. Γι’ αυτό λοιπόν ελπίζουμε ότι η νέα γενιά, η οποία εκπαιδεύεται σωστά, θα κάνει ένα καλύτερο κόσμο πιο καθαρό κι ένα περιβάλλον το οποίο πραγματικά θα προστατεύσει τη ζωή μας από την έντονη κλιματική αλλαγή που παρατηρείται με τόσες δυσμενείς επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Αυτό κάναμε. Θέλω από την πλευρά μου να ευχαριστήσω την Ελληνική εταιρία Αξιοποίησης της Ανακύκλωσης γιατί έχουμε εξαιρετική συνεργασία. Ο Δήμος Ρεθύμνης είναι από τους καλύτερους δήμους στην Ελλάδα όπως λέει η εταιρεία, και όχι εμείς. Και γι’ αυτό μας επιβραβεύει κάθε τόσο, παρέχοντάς μας μηχανολογικό εξοπλισμό και αυτοκίνητα μεταφοράς απορριμμάτων, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο θα πορευτούμε και στο μέλλον, θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε τον τόπο μας να είναι με λιγότερα απορρίμματα και να καταλάβουμε ότι αυτό δεν είναι πλέον πολυτέλεια να το συζητάμε αλλά είναι πλέον ανάγκη. Δυστυχώς σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη είμαστε στο χθες στο κομμάτι αυτό».
Σε ικανοποιητικά επίπεδα η ανακύκλωση συσκευασιών
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπασωτηρίου, υπεύθυνο marketing και ΟΤΑ της Ελληνικής εταιρείας «Αξιοποίηση Ανακύκλωσης» η ανακύκλωση συσκευασιών στο Ρέθυμνο είναι σε πολύ καλά επίπεδα έχοντας πετύχει το στόχο του 20% των ανακυκλώσιμων συσκευασιών, ωστόσο υποστήριξε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για την διαχείριση συνολικά των απορριμμάτων και μεταξύ άλλων είπε: «Περιθώρια για βελτιώσεις υπάρχουν σε όλη τη χώρα, λιγότερο στο Ρέθυμνο, αναφορικά με την ανακύκλωση συσκευασιών πάντα, γιατί ο δήμαρχος από την πλευρά του, και πολύ σωστά πράττει, βλέπει το σύνολο των σκουπιδιών. Αυτές είναι οι ευθύνες της δημοτικής αρχής. Η ΕΕΑΑ όμως ασχολείται μόνο με την ανακύκλωση συσκευασιών, έχει αυτό το περιορισμένο αντικείμενο, το όποιο ποσοτικά στο σύνολο των σκουπιδιών είναι ένα ποσό γύρω στα 20% κατά βάρος. Το αναφέρω αυτό για να κάνω μια διάκριση: υπάρχει σύγχυση με το θέμα της ανακύκλωσης θεωρώντας ότι είναι πίσω. Είναι πίσω η ανακύκλωση γενικά των σκουπιδιών, όχι των συσκευασιών όμως. Η ανακύκλωση των συσκευασιών είναι ψηλά κι γι’ αυτό επιτυγχάνεται ο στόχος. Το 20% είναι το πόσο οι συσκευασίες μετέχουν στα σκουπίδια μας. Άρα η συνεργασία ΕΕΑΑ και δήμου στοχεύει σ’ αυτό το 20% κατά μέγιστο. Όμως ο δήμος οφείλει, όπως κάθε δήμος, σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τους άλλους φορείς να αντιμετωπίσουν το υπόλοιπο 80%, το οποίο είναι το πιο τοξικό και ρυπογόνο γιατί είναι τα λεγόμενα οργανικά μέσα. Η συνεργασία λοιπόν είναι πάρα πολύ καλή, και πιστεύουμε ότι έχει λίγα περιθώρια για να γίνει καλύτερη, γιατί είναι πράγματι πάρα πολύ καλή αλλά έχουμε και την τύχη ο Δήμος εδώ να εξυπηρετεί την ανακύκλωση και ευρύτερα, δεν εξυπηρετεί μόνο τον Δήμο Ρεθύμνου. Ο φόρος μεταφόρτωσης του δήμου εξυπηρετεί και όλους τους ΟΤΑ τους κοντινούς της περιοχής, κι αυτό συμβάλλει πολλαπλά στη δημιουργία έργου ανακύκλωσης».