Φρεσκοτυπωμένο έφτασε στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνης το βιβλίο του αντιδημάρχου Θωμά Κρεβετζάκη και του ιστορικού ερευνητή Χάρη Στρατιδάκη «Οι μετακινήσεις στο Ρέθυμνο. Σημειώσεις συγκοινωνιακής ιστορίας». Πρόκειται για έναν τετράχρωμο τόμο 320 σελίδων, δεμένο με σκληρό εξώφυλλο.
Το βιβλίο εκδόθηκε από το πρόγραμμα «Civitas Destinations» στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Ρεθύμνης. Μέσω αυτού επιδιώκονται βιώσιμες, οικονομικά προσιτές και αξιόπιστες λύσεις για την αντιμετώπιση της έντονης εποχιακής διακύμανσης του τουρισμού, για τον περιορισμό της χρήσης των αυτοκινήτων, για την επιτυχή αλλαγή του τρόπου μετακίνησης και για την παροχή αναβαθμισμένων και καινοτόμων υπηρεσιών κινητικότητας τόσο στους πολίτες όσο και στους τουρίστες.
Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων στον πρόλογό του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης: «Η έκδοση συμπληρώνει με επάρκεια, ένα κενό στην έντυπη ιστοριογραφία του Ρεθύμνου, προσφέροντάς μας την ευκαιρία να αποθησαυρίσουμε το πλούσιο υλικό της, που συλλέχθηκε με πολύ κόπο και διάθεση χρόνου. Οφείλω εξαρχής να καταθέσω τις θερμές ευχαριστίες μας στους συγγραφείς του, τον Δρ Χάρη Στρατιδάκη, ο οποίος με επιμέλεια και αφοσίωση μας παρέχει, μέσω των ερευνών και των εμπεριστατωμένων γραπτών του, γνώση για την τοπική ιστορία, και τον κ. Θωμά Κρεβετζάκη, ο οποίος καταθέτει διαρκώς, μέσω των θεσμικών ιδιοτήτων του αλλά και της προσωπικής του δράσης, την ευαισθησία και την αγάπη του για τον πολιτισμό και την ιστορία του Ρεθύμνου. Η εν γένει προσφορά τους στην ανάδειξη της ιστορικής παρακαταθήκης και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Ρεθύμνου είναι ανιδιοτελής, συνθήκη που την καθιστά ακόμη πιο σημαντική».
Το βιβλίο βασίζεται στο σύνολο της υπάρχουσας βιβλιογραφίας και στη γνώση των συγγραφέων του για τον τόπο και επιχειρεί να απαντήσει σε ερωτήματα, όπως: Πώς έφταναν οι νεολιθικοί Ρεθεμνιώτες στη Μήλο για ν’ αποκτήσουν οψιανούς; Ποιοι ήταν οι δρόμοι της υπαίθρου στα μινωικά χρόνια και πώς εξελίχτηκαν στα κλασικά, στα ελληνιστικά και στα ρωμαϊκά; Πώς διαμορφώθηκε το οδικό δίκτυο της πόλης στη Βενετοκρατία και πώς εκείνο της υπαίθρου; Πώς γεφυρώθηκε το δύσκολο ρεθεμνιώτικο ανάγλυφο; Ποια ήταν τα χάνια στην πόλη και ποια στην ύπαιθρο; Ποιοι έφεραν και δρομολόγησαν τις πρώτες άμαξες και ποιοι τα πρώτα λεωφορεία; Πώς ξεκίνησε η ποδηλατοκίνηση και πώς διαδόθηκαν οι μοτοσυκλέτες και τα σκούτερ; Τι δείχνουν οι νεώσοικοι της Χοχλάδας για την ναυσιπλοΐα και τι οι δύο δεκάδες λιμενίσκοι της βόρειας παραλίας του Ρεθύμνου; Πώς εξελίχτηκε η ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση, από το 1837 μέχρι σήμερα; Τι εξυπηρέτησε ο αεροδιάδρομος της Πηγής και πώς ναυάγησε το αεροδρόμιο στον Λατζιμά; Το βιβλίο κλείνει με το κεφάλαιο του καθηγητή του ΕΜΠ Θάνου Βλαστού «Το συγκοινωνιακό αύριο του Ρεθύμνου. Η συμμετοχή της πόλης στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».
Η νέα έκδοση συμπληρώνει έναν τομέα της ρεθεμνιώτικη βιβλιογραφίας ανερεύνητο ουσιαστικά μέχρι σήμερα. Περιλαμβάνει εκτεταμένα κείμενα και πλούσιο εικονιστικό υλικό (720 φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, πρωτότυπους χάρτες, καρτ ποστάλ, διαφημίσεις κ.ά.). Για την επιτυχή διεκπεραίωσή της απαιτήθηκε η προσφορά υλικού από 45 αρχεία, τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές των οποίων οι συγγραφείς δεν παραλείπουν να ευχαριστήσουν θερμά. Η δύσκολη αλλά αισθητικά άψογη σελιδοποίηση έγινε από την Ελένη Αλεβυζάκη και η εκτύπωση και βιβλιοδεσία του από την «Γραφοτεχνική Κρήτης». Η παρουσίασή της θα πραγματοποιηθεί την προσεχή άνοιξη, μετά την άρση των υγειονομικών μέτρων, οπότε και θα ξεκινήσει η κυκλοφορία της. Τον Μάιο αλλά και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, τον Σεπτέμβριο, θα πραγματοποιηθούν σχετικές ξεναγήσεις από τους συντελεστές της όχι μόνο στην πόλη του Ρεθύμνου αλλά και στην ύπαιθρο, σε δρόμους μινωικούς, σε βυζαντινές και βενετσιάνικες «βασιλικές στράτες» και σε οθωμανικά και νεότερα διασωζόμενα καλντερίμια. Η κυκλοφορία του βιβλίου παρέχει έναυσμα οδοιπορίας στους δρόμους αυτούς, γνωριμίας και προστασίας τους.
Γραφείο τύπου δήμου Ρεθύμνης