Τα προγράμματα αυτά πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή για το πρώτο 15ημερο του Αυγούστου από την κυρία Εύη Βαρδαλά-Θεοδώρου που είναι συνεργάτης του Μουσείου Γουλανδρή.
Παράλληλα, στο Παλαιοντολογικό Μουσείο πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και ενημερώσεις για ενήλικες Ελληνες αλλά και ξένους (καθώς τα σεμινάρια πραγματοποιούνται και στην αγγλική γλώσσα) από τον κ Γιώργο Θεοδώρου καθηγητή Παλαιοντολογίας – Στρωματογραφίας και Διευθυντή του Μουσείου Παλαιοντολογίας-Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το Μουσείο θα είναι επίσης ανοιχτό κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο για επισκέψεις και γενική ξενάγηση.
Το Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου διαθέτει μια πλούσια συλλογή ενδημικών θηλαστικών, ενώ φιλοξενεί και την έκθεση του Κάρολου Δαρβίνου από την οποία μικροί και μεγάλοι μπορούν να αποκομίσουν πλούσιες και χρηστικές γνώσεις και πληροφορίες.
Σε δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.» η κυρία Φαλή Βογιατζάκη αντιπρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, ανέφερε πως πρόκειται για μια προσπάθεια που κύριο στόχο έχει να ενημερώσει μικρούς και μεγάλους και να τους βοηθήσει να εξοικειωθούν με το παλαιοντολογικό υλικό. Ειδικότερα, είπε: «Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου ξεκινάμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς μαθητές, και ξεναγήσεις και επιστημονικές ενημερώσεις για τους μεγάλους, Έλληνες και ξένους. Τα προγράμματα των νεαρών Παλαιοντολόγων έχουν ως βασικό σκοπό, να γνωρίσουν τα παιδιά τα απολιθώματα, να εξοικειωθούν με την Παλαιοντολογία, να μάθουν να αναγνωρίζουν τα ευρήματα, να μάθουν να κάνουν αντίγραφα, να μάθουν να ζωγραφίζουν και γενικά να έρθουν σε επαφή με την παλαιοντολογία. Ενδεχομένως, κάποιοι μαθητές να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον επειδή το Ρέθυμνο είναι πάρα πολύ πλούσιο σε παλαιοντολογικό υλικό και να επιθυμούν να ασχοληθούν και περισσότερο στο μέλλον. Για τους μεγάλους και για τους ξένους θα υπάρχουν αγγλικές ξεναγήσεις και ενημερώσεις από τον καθηγητή κ. Θεοδώρου, ο οποίος συνεργάζεται με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας για να γίνουν αυτά τα προγράμματα».
Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Θεοδώρου καθηγητής Παλαιοντολογίας – Στρωματογραφίας και Διευθυντής του Μουσείου Παλαιοντολογίας Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στην πλούσια συλλογή του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, αλλά και στον πλούτο των απολιθωμάτων που διαθέτει ολόκληρος ο Νομός Ρεθύμνου: «Συνήθως οι νεαροί φίλοι μας ξέρουν πιο πολύ τους δεινόσαυρους που έζησαν στη βόρεια Αμερική και λιγότερο τους ελέφαντες, τους ιπποπόταμους, τα ποικιλόμορφα ελάφια που ζουν για παράδειγμα εδώ έξω από το Ρέθυμνο. Σε αυτό το Μουσείο το Παλαιοντολογικό του Ρεθύμνου, παρουσιάζεται μια συλλογή καθαρά ελληνική και καθαρά τοπική συλλογή από το Ρέθυμνο, με αυτά τα ενδημικά θηλαστικά. Θα μπορούσαμε να πούμε επειδή στο Μουσείο φιλοξενείται η έκθεση για τον Κάρολο Δαρβίνο, βλέπουμε εδώ ένα θαυμάσιο παράδειγμα εξέλιξης και μεταβολής των ειδών, το οποία βέβαια εδώ συνδέεται με την απομόνωση όπως και στα Γκαλαπάγκος. Είναι παρόμοια φαινόμενα έχουν συμβεί και στα Γκαλαπάγκος και στην Κρήτη με άλλα ζώα και σε άλλες εποχές».
Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.): «Γέφυρες Πολιτισμού με τα χωριά μας»
Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.) θα διοργανώσει έναν κύκλο Ημερίδων - Στρογγυλών Τραπεζιών Διαλόγου με βάση τα ιδιαίτερα...