Στη τελική ευθεία μπήκε η έναρξη του προγράμματος «ψυχοκοινωνικής παρέμβασης στην πόλη του Ρεθύμνου με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων». Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, η εφαρμογή του σχεδίου, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 500.000 ευρώ και χρόνο υλοποίησης 12 μήνες, πρόκειται να ξεκινήσει το προσεχές διάστημα, με στόχο την ενημέρωση εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών για θέματα παρενόχλησης και ζητήματα διαχείρισης περιπτώσεων κακοποίησης παιδιών.
Με αφορμή την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος, ο κ. Γιώργος Νικολαϊδης, διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, βρίσκεται από χθες στο Ρέθυμνο, μαζί με ομάδα επιστημόνων που επιλέχτηκε για να υλοποιήσει το σχέδιο ψυχοκοινωνικής παρέμβασης. Το επιστημονικό προσωπικό θα αποτελείται συνολικά από 10-12 ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, παιδοψυχιάτρους και άλλους ειδικούς σε ζητήματα ψυχικής υγείας. Αυτό που εκκρεμεί είναι η επιλογή των παιδοψυχιάτρων, όμως εκτιμάται ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σύντομα, καθώς οι θέσεις έχουν προκηρυχτεί.
Μετά την επικαιροποίηση των δράσεων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα και την τροποποίηση μέρους του αρχικού σχεδιασμού, κάτι που κρίθηκε απολύτως αναγκαίο να γίνει διότι το σχέδιο εκπονήθηκε στις αρχές του 2012, ώστε τελικά οι παρεμβάσεις που θα γίνουν να είναι ωφέλιμες για την τοπική κοινωνία, ο κ. Νικολαϊδης ξεκίνησε από χθες επαφές με φορείς του Ρεθύμνου σε μια προσπάθεια να τεθούν επί τάπητος οι προτεραιότητες και να ανακοινωθεί το συντομότερο το πλήρες πλάνο των δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, βασικό ζητούμενο είναι η ανεύρεση χώρου στην πόλη για την στέγαση της κλινικής υπηρεσίας ψυχοκοινωνικής μέριμνας για παιδιά και εφήβους, καθώς και για την στέγαση της υπηρεσίας ψυχοκοινωνικής παρέμβασης και των επιστημόνων που θα τη στελεχώνουν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν προταθεί τρεις χώροι, ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμα η τελική επιλογή. Με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα έχει ορισμένη χρονική διάρκεια (12 μήνες), ο ίδιος επισημαίνει ότι απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κέντρο ψυχοκοινωνικής μέριμνας στο Ρέθυμνο, όπως έχει συμβεί σε άλλες περιοχές, προκειμένου να καλύπτονται σε μόνιμη βάση οι ανάγκες του νομού.
Επόμενος στόχος είναι η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσεων στα σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Η παρέμβαση θα γίνει από τον Σεπτέμβριο και έπειτα, με την έναρξη της επόμενης σχολικής περιόδου, καθώς η ολοκλήρωση των διαδικασιών επιλογής του προσωπικού και επανασχεδιασμού του προγράμματος, συνέπεσε με την ολοκλήρωση του φετινού σχολικού έτους. Για το σκοπό αυτό, ο κ. Γ. Νικολαϊδης είχε χθες συνεργασία με εκπροσώπους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, καθώς το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλες τις σχολικές μονάδες του νομού, όπως είχαν ζητήσει τον περασμένο Μάρτιο οι τοπικοί φορείς.
Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού μελετά, επίσης, την εφαρμογή ενός προγράμματος εκπαίδευσης επαγγελματιών (ψυχικής υγείας, πρόνοιας, εκπαιδευτικούς και άλλων επαγγελματικών σχετικών με το αντικείμενο), ως προς τις μεθόδους και τους τρόπους αντιμετώπισης περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων, σχολικής βίας κ.α.
Αναλυτικά
Οι προτεραιότητες για την υλοποίηση του προγράμματος ψυχοκοινωνικής παρέμβασης
• Στο Ρέθυμνο από χθες ο διευθυντής Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας
του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, με ομάδα επιστημόνων
• Στόχος η ενημέρωση εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών για θέματα παρενόχλησης και
ζητήματα διαχείρισης κακοποίησης παιδιών
Στη τελική ευθεία μπήκε η έναρξη του προγράμματος «ψυχοκοινωνικής παρέμβασης στην πόλη του Ρεθύμνου με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων». Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, η εφαρμογή του σχεδίου, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 500.000 ευρώ και χρόνο υλοποίησης 12 μήνες, πρόκειται να ξεκινήσει το προσεχές διάστημα, με στόχο την ενημέρωση εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών για θέματα παρενόχλησης και ζητήματα διαχείρισης περιπτώσεων κακοποίησης παιδιών, στη σκιά της υπόθεσης θυματοποίησης που αποκαλύφθηκε στο Ρέθυμνο πριν από περίπου ενάμιση χρόνο.
Με αφορμή την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος, ο κ. Γιώργος Νικολαΐδης, διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, βρίσκεται από χθες στο Ρέθυμνο, μαζί με ομάδα επιστημόνων που επιλέχτηκε για να υλοποιήσει το σχέδιο ψυχοκοινωνικής παρέμβασης. Το επιστημονικό προσωπικό θα αποτελείται συνολικά από 10-12 ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, παιδοψυχιάτρους και άλλους ειδικούς σε ζητήματα ψυχικής υγείας. Αυτό που εκκρεμεί είναι η επιλογή των παιδοψυχιάτρων, όμως εκτιμάται ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σύντομα, καθώς οι θέσεις έχουν προκηρυχτεί.
Μετά την επικαιροποίηση των δράσεων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα και την τροποποίηση μέρους του αρχικού σχεδιασμού, κάτι που κρίθηκε απολύτως αναγκαίο να γίνει, διότι το σχέδιο εκπονήθηκε στις αρχές του 2012, ώστε τελικά οι παρεμβάσεις που θα γίνουν να είναι ωφέλιμες για την τοπική κοινωνία, ο κ. Νικολαΐδης ξεκίνησε από χθες επαφές με φορείς του Ρεθύμνου, σε μια προσπάθεια να καταρτιστεί και να ανακοινωθεί το συντομότερο το πλήρες πλάνο των δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν τους επόμενους μήνες.
Έπειτα από τη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάρτιο στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, κατά την οποία ο διευθυντής Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, είχε ζητήσει από τους εκπροσώπους των Δήμων του νομού, τους εκπαιδευτικούς, τους ψυχολόγους, τους ψυχίατρους, τους εκπροσώπους συλλόγων γονέων, να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για τις μορφές παρέμβασης που κρίνουν ότι πρέπει να ενσωματωθούν στο σχέδιο ψυχοκοινωνικής παρέμβασης, ώστε αφενός το πρόγραμμα να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και αφετέρου να μην χαθεί η εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ο κ. Νικολαΐδης επανήλθε στο Ρέθυμνο, έχοντας θέσει τις προτεραιότητες για την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, βασικό ζητούμενο είναι η ανεύρεση χώρου στην πόλη για την στέγαση της κλινικής υπηρεσίας ψυχοκοινωνικής μέριμνας για παιδιά και εφήβους, καθώς και για τη στέγαση της υπηρεσίας ψυχοκοινωνικής παρέμβασης και των επιστημόνων που θα τη στελεχώνουν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν προταθεί τρεις χώροι, ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμα η τελική επιλογή. «Η στέγαση και η χωροθέτηση της κλινικής υπηρεσίας αποτελεί βασική ανάγκη. Θα πρέπει να βρεθεί ένας χώρος που να διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να είναι φιλικός προς το παιδί. Να νιώθουν τα παιδιά άνετα, όχι παράξενα» τόνισε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Νικολαΐδης.
Με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα έχει ορισμένη χρονική διάρκεια (12 μήνες), ο ίδιος επισημαίνει ότι απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κέντρο ψυχοκοινωνικής μέριμνας στο Ρέθυμνο, όπως έχει συμβεί σε άλλες περιοχές, προκειμένου να καλύπτονται σε μόνιμη βάση οι ανάγκες του νομού. «Το Ρέθυμνο έχει μεγάλες ανάγκες και καλό είναι το υπουργείο Υγείας να σκύψει πάνω στα προβλήματα. Θα είναι πολύ χρήσιμη η δημιουργία ενός κέντρου ψυχοκοινωνικής μέριμνας, το οποίο θα συμβάλλει στη μόνιμη αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν. Όση διάθεση και αν υπάρχει από μέρους μας, το πρόγραμμά μας κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί. Το ζήτημα είναι να βρεθεί τρόπος να υπάρξει συνέχεια» επεσήμανε ο κ. Νικολαΐδης.
Επόμενος στόχος είναι η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσεων στα σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Η παρέμβαση θα γίνει από τον Σεπτέμβριο και έπειτα, με την έναρξη της επόμενης σχολικής περιόδου, καθώς η ολοκλήρωση των διαδικασιών επιλογής του προσωπικού και επανασχεδιασμού του προγράμματος, συνέπεσε με την ολοκλήρωση του φετινού σχολικού έτους. Για το σκοπό αυτό, ο κ. Γ. Νικολαΐδης είχε χθες συνεργασία με εκπροσώπους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, καθώς το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλες τις σχολικές μονάδες του νομού, όπως είχαν ζητήσει τον περασμένο Μάρτιο οι τοπικοί φορείς.
Ο διευθυντής Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, ανέφερε: «Έχουμε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ώστε να υπάρξει συντονισμός και κοινή προσπάθεια, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Αυτό το μήνα κάνουμε τον προγραμματισμό μας, φτιάχνουμε τα φυλλάδια που απαιτούνται και γενικά προσπαθούμε να επιλύσουμε κάθε είδους πρόβλημα, ώστε από τον Σεπτέμβριο που θα ανοίξουν και πάλι τα σχολεία να μην αφήσουμε ούτε μια μέρα να πάει χαμένη» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολαΐδης.
Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού μελετά, επίσης, την εφαρμογή ενός προγράμματος εκπαίδευσης επαγγελματιών (ψυχικής υγείας, πρόνοιας, εκπαιδευτικούς και άλλων επαγγελματικών σχετικών με το αντικείμενο), ως προς τις μεθόδους και τους τρόπους αντιμετώπισης περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων, σχολικής βίας κ.α.
Για την αναγκαιότητα της υλοποίησης αυτής της μορφής παρέμβασης, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε: «Θα πρέπει και οι επαγγελματίες να αποκτήσουν τεχνογνωσία για το πως να αντεπεξέρχονται σε περιστατικά βίας στα σχολεία, κακοποίησης παιδιών-εφήβων και γενικότερα σε παρόμοιες καταστάσεις που απαιτούν παρέμβαση».
Καταλήγοντας, ο Γ. Νικολαΐδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος ψυχοκοινωνικής παρέμβασης στο Ρέθυμνο, έστω και καθυστερημένα σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια δομή που θα λειτουργήσει προς όφελος των παιδικών και των οικογενειών τους. «Είναι αλήθεια ότι η γραφειοκρατία έφερε πολύ πίσω τον χρόνο έναρξης υλοποίησης του προγράμματος, όμως από εδώ και στο εξής τόσο εγώ όσο και η ομάδα επιστημόνων που έχει επιλεγεί, θα είμαστε συχνά στο Ρέθυμνο. Μέχρι να κλείσει το ζήτημα της στέγασης, κάτι που αισιοδοξώ ότι θα γίνει σύντομα, αφού υπάρχει πρόθεση και καλή διάθεση από τους τοπικούς φορείς, θα υπάρχει ένα πρόβλημα για μας, όμως στη συνέχεια θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Το βέβαιο είναι ότι μόλις επιλυθούν τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν σήμερα, η υπηρεσία θα λειτουργεί καθημερινά, πέντε μέρες την εβδομάδα».