Ολοκληρώθηκε η «Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας 2018» στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου. Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν είναι οι παρακάτω:
01.09. «Περασμένα» δεδομένα: Ένα προικοσύμφωνο
Στόχος: Η επαφή των παιδιών με έγγραφα που λειτουργούν ως ιστορικές πηγές. Εξοικείωση των παιδιών με την ερμηνεία των ιστορικών δεδομένων και ανασύσταση ενός κόσμου…
Τα παλιά χρόνια σεντόνια, κουβέρτες, έπιπλα, φουστάνια, κοσμήματα και λίρες σφράγιζαν την αρχή της κοινής ζωής ενός ζευγαριού. Μέχρι το 1983 ίσχυε ο θεσμός της προίκας, το προικοσύμφωνο συνιστούσε ένα επίσημο έγγραφο, ένα είδος γραπτού «γαμήλιου συμβολαίου», στο οποίο αναγραφόταν με λεπτομέρεια η προίκα της νύφης, δηλαδή οι διάφορες περιουσιακές παροχές των γονέων της προς τον μέλλοντα σύζυγό της: από ρουχισμό μέχρι ακίνητα.
Τα παιδιά μαθαίνουν, αρχικά, για το ιδιωτικό και το δημόσιο προικοσύμφωνο, τις διαφορές από περιοχή σε περιοχή και από χρονική περίοδο σε χρονική περίοδο, ξεφυλλίζουν βιβλία σχετικά με τις ενδυμασίες και τη λαϊκή αρχιτεκτονική, εξερευνούν ένα προικοσύμφωνο και, τέλος, αφηγούνται ιστορίες, με αφετηρία τις καταγραφές.
03.09. Καταγράφοντας την ιστορία της οικογένειάς μου
Στόχος: Τα παιδιά κατανοούν την ιστορία της οικογένειάς τους ως ένα μέρος της ιστορίας.
Μια οικογενειακή φωτογραφία, ένα κειμήλιο μπορούν να αφηγηθούν μικρές ιστορίες της οικογένειάς τους. Μιλούν για ταξίδια και μετακινήσεις, για όνειρα που έγιναν πραγματικότητα, για συναντήσεις που καθόρισαν μια ζωή. Οι μικρές ιστορίες κάθε παιδιού ενώνονται και δημιουργούν τη μεγάλη Ιστορία.
Το εργαστήριο ξεκινά με την αφήγηση του κάθε παιδιού για τη φωτογραφία, το αντικείμενο που του επιδεικνύεται, ή τις μετακινήσεις της οικογένειας του μέσα στο χρόνο. Στη συνέχεια, τα παιδιά συμπληρώνουν το οικογενειακό τους δέντρο, σχεδιάζουν σε κόμικς την ιστορία του και παρουσιάζουν με αφηγηματικό τρόπο μια οικογενειακή ιστορία.
04.09. Αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία: Τόποι εγκλήματος
Ολοκληρώνοντας το αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία, με τους «τόπους του εγκλήματος», τα παιδιά πρέπει να αναγνωρίσουν κάποιες κατευθύνσεις που όλα τα αστυνομικά βιβλία ακολουθούν στην εξέλιξη της πλοκής τους. Επίσης, θα πρέπει να συγκρίνουν και να καταλήξουν σ’ εκείνα τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζονται πιο συχνά σε όλα τα βιβλία, καθώς και τους πιο συνηθισμένους τρόπους περιγραφής τους. Κάθε ομάδα αναλαμβάνει να παρουσιάσει τον τόπο του εγκλήματος, έτσι όπως περιγράφεται στην αστυνομική ιστορία που είχε επιλέξει να διαβάσει. Τέλος φτιάχνουν μια αφίσα όπου παρουσιάζουν τον τόπο του εγκλήματος που μελέτησαν.
Τις δράσεις σχεδίασε η Ειρήνη Βοκοτοπούλου για την καλοκαιρινή εκστρατεία 2018 του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης και τις υλοποίησαν οι εθελοντές μας εμψυχωτές: Μαρία Δασκαλάκη, συγγραφέας, Μαρίνα Τζακώστα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Π.Τ.Π.Ε. Σχολή Επιστημών Αγωγής Παν. Κρήτης.
Επίσης βοήθησαν: Σοφία Τρούλη, μουσειοπαιδαγωγός, Εικαστικά Εργαστήρια Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, ΚΕΔΗΡ, Στέλλα Αντωνακοπούλου, νηπιαγωγός, Μαρία-Μαρίνα Μοναχού, μαθήτρια.
Τους ευχαριστούμε όλους θερμά … !
Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης: www.libret.mysch.gr
Και στην ιστοσελίδα του δικτύου ελληνικών βιβλιοθηκών: https://network.nlg.gr
facebook: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου
Eπικοινωνία – Πληροφορίες Τηλέφωνο: 28310 29215
Από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου