Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ
Σταδιακά ομαλοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες η ασφυκτική κατάσταση που είχε δημιουργηθεί, κυρίως στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, με το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετώπισαν εκατοντάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που ήρθαν στο Ρέθυμνο για να διδάξουν σε σχολεία του νομού.
Σύμφωνα με την εικόνα που παρουσιάζει αυτή την ώρα το Ρέθυμνο, σπίτια προς ενοικίαση υπάρχουν ακόμα και μέσα στο κέντρο αλλά και πέριξ αυτού ενώ τα ενοίκια, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι για όλα τα πορτοφόλια.
Ωστόσο με τη θέση αυτή, φαίνεται πως δεν συμφωνούν απόλυτα οι εκπρόσωποι της σχολικής κοινότητας, καθώς όπως υποστηρίζουν μεταξύ άλλων, μπορεί πλέον να υπάρχουν σπίτια προς ενοικίαση στο Ρέθυμνο, όμως οι συνάδελφοι τους -όπως λένε- αναγκάζονται να τα «ακριβοπληρώσουν», προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους.
Μιλώντας για το θέμα αυτό στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού, Στέλιος Ορφανουδάκης, υπογράμμισε πως το πρόβλημα που λαμβάνει «εκρηκτικές» διαστάσεις κυρίως τον Σεπτέμβριο, αλλά και τον Οκτώβριο, πλέον έχει ομαλοποιηθεί. Οι νέοι εκπαιδευτικοί που πλέον έρχονται στο Ρέθυμνο, όπως ανέφερε, βρίσκουν σπίτι για να νοικιάσουν όμως το πληρώνουν για «μαύρο χαβιάρι». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αρκετοί από αυτούς να καταφεύγουν στην λύση του ξενοδοχείου, όπου το αντίτιμο είναι πολύ μικρότερο.
Χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό ο κ. Ορφανουδάκης τόνισε στην εφημερίδα μας τα παρακάτω: «Αυτό που παρατηρούμε κυρίως τα τελευταία δύο χρόνια είναι ότι το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί που έρχονται στο Ρέθυμνο κυρίως στις αρχές Σεπτεμβρίου και μέχρι σχεδόν τα τέλη Οκτωβρίου, είναι πολύ μεγάλο. Και αυτό διότι λόγω της τουριστικής περιόδου που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αδυνατούν να βρουν ένα αξιοπρεπές σπίτι για να νοικιάσουν, ενώ υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που δεν βρίσκουν ούτε ξενοδοχείο για να μείνουν. Σε γενικές γραμμές πάντως, τα σπίτια που υπάρχουν προς ενοικίαση την συγκεκριμένη περίοδο που σας προανέφερα στην πόλη μας, είναι είτε παλιά με σοβαρά προβλήματα, είτε τα ενοίκια τους είναι πολύ ακριβά.
Στην πορεία όμως που η τουριστική περίοδος έχει πλέον ολοκληρωθεί, όπως για παράδειγμα στην παρούσα χρονική στιγμή που μιλάμε, τα σπίτια που υπάρχουν είναι σαφώς περισσότερα, ωστόσο, τα ενοίκια τους είναι οικονομικά δυσβάσταχτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κάποιοι συνάδελφοι μπροστά στο αδιέξοδο της στέγης που αντιμετωπίζουν, αναγκάζονται να τα νοικιάσουν όσο – όσο, ενώ κάποιοι άλλοι καταφεύγουν στην λύση του ξενοδοχείου».
Όπως εξήγησε επίσης ο Στέλιος Ορφανουδάκης, αρκετοί αναπληρωτές κυρίως στις αρχές της σχολικής χρονιάς αποφεύγουν να δηλώσουν στις προτιμήσεις τους τον νομό Ρεθύμνου ως τόπο για να διδάξουν, καθώς γνωρίζουν ακριβώς τι τους περιμένει. Χωρίς όμως η απροθυμία αυτή να σημαίνει ότι το στεγαστικό πρόβλημα ευθύνεται εξ’ ολοκλήρου για την άρνηση των θέσεων τους.
«Το σίγουρο πάντως είναι πως μία ειδικότητα εκπαιδευτικών, όπως είναι οι εικαστικοί για παράδειγμα, συνειδητά πλέον δεν επιλεγούν να έρθουν στον νομό μας, διότι το πρόβλημα της έλλειψης στέγης σε συνδυασμό με τα ακριβά ενοίκια, είναι γνωστό πανελλαδικά», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Ορφανουδάκης.
Μιχάλης Σαμψών: «Θέλει ψάξιμο για να βρεις ένα καλό σπίτι»
Την ανάγκη να ψάξει κάποιος πάρα πολύ και συστηματικά ώστε να βρει το κατάλληλο σπίτι που θα καλύπτει τις ανάγκες του για να νοικιάσει, εξέφρασε μιλώντας σχετικά με το θέμα αυτό στην εφημερίδα μας ο κτηματομεσίτης, Μιχάλης Σαμψών.
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο κ. Σαμψών, σπίτια προς ενοικίαση -ακόμα και αυτή την περίοδο- μπορεί να βρει κάθε ενδιαφερόμενος σε λογικές τιμές, ανάλογα με την περιοχή που θέλει να μείνει.
Ωστόσο, με βάση τις τιμές των ενοικίων που διαμορφώνονται στην παρούσα χρονική περίοδο στην αγορά, τα διαθέσιμα δυάρια, αλλά ακόμα και οι γκαρσονιέρες κυμαίνονται από 250 έως και 400 ευρώ.
«Σίγουρα οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί αυτή την περίοδο στην αγορά διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Είναι προφανές πως άλλα χρήματα θα πληρώσει για ενοίκιο κάποιος που επιθυμεί να βρει σπίτι στο κέντρο της πόλης και άλλα χρήματα αν επιλέξει μια πιο «απομακρυσμένη» από το κέντρο περιοχή. Πάντως, αυτό που θέλει είναι συστηματικό ψάξιμο, μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο σπίτι που θα καλύπτει τις ανάγκες του κάθε ενδιαφερόμενου», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμψών.