Ανέκαθεν ο σκοπός ύπαρξης και ίδρυσης Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων ήταν η δημιουργία και διάδοση γνώσης. Παράλληλα η διάδοση γνώσης και η πνευματική καλλιέργεια αποτελούν προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και στην οικονομία του τόπου που εδρεύουν και αναπτύσσονται.
Η δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Πανεπιστήμιο Κρήτης, Σχολές Ρεθύμνου. Προβλήματα, προκλήσεις, προοπτικές», με συμμετέχοντες θεσμικούς φορείς, κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και τις Πρυτανικές Αρχές ήταν επιβεβλημένα καθοριστική για συμπόρευση προς επίτευξη μελλοντικών στόχων και βιωσιμότητας. Εν μέσω εξελισσόμενης πανδημικής συγκυρίας αναδεικνύονται νέοι τρόποι ανθρώπινης επικοινωνίας για θέματα όπως τα παραπάνω που κρίνονται καίρια, επίκαιρα και βαρύνουσας σημασίας για τον τόπο. Έναν τόπο που μέσω χορηγιών συνέθεσε ιδιωτικές περιουσίες των τότε Ρεθεμνιωτών και ανέπτυξε σπουδαίο πόλο γνώσης και επιστήμης, ποιότητας ακαδημαϊκής ζωής, το Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο. Ετούτο τον τόπο που δεν ξεχνά να διεκδικεί, τον ίδιο τόπο από το χρονικό της πολιτείας του Πρεβελάκη. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης αποτελεί οντότητα με έδρα το Ρέθυμνο και δυο πόλους όπως χαρακτηρίστηκα τονίστηκε και με την Πρυτανική αρχή να παίρνει διαβεβαιώσεις ότι έχει συμμάχους όλους εμάς, την Ρεθεμνιώτικη κοινωνία.
Παρουσιάστηκε εκτενέστατα ο στρατηγικός σχεδιασμός του ιδρύματος για τα επόμενα χρόνια με ένα μεγαλόπνοο αλλά ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητά του, σενάριο ανάπτυξης. Ξεχωριστή θέση και αξία κατείχε σε αυτό η κατασκευή 2.000 φοιτητικών κατοικιών μέσω ΣΔΙΤ, καθώς και η κατασκευή νέου αμφιθεάτρου στο χώρο. Το τελευταίο μάλιστα έγινε πεδίο αντιπαράθεσης σχετικά με το σχεδιασμό νέου με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και όχι του ήδη υφισταμένου στοιχειωμένου κουφαριού από μπετόν στην Πανεπιστημιούπολη. Σε αυτό το σημείο η τεχνοκρατική άποψη υποστηρίζει την εκ νέου μελέτη κτιριακής υποδομής. Η τελευταία θα βασίζεται σε κανόνες στατικότητας και ασφάλειας αναθεωρημένους και πρακτικές λειτουργικότητας και ακουστικής χώρου, βιοκλιματικού σχεδιασμού, επιβεβλημένες για την κατασκευή έργων του 2021 και μελλοντικής ανθεκτικότητας.
Η στόχευση για δημιουργία Σχολής Τουρισμού όπου θα συνομιλεί με τους κλάδους Οικονομίας και εφαρμογής θα ανοίξει στον τόπο μας ευοίωνες προοπτικές αναπτυξιακών αξόνων στην ιδέα της Κρητικής Φιλοξενίας. Η πρόταση για τη δημιουργία νέων σχολών όπως κτηνιατρικής, αποτελεί αρωγό αναβάθμισης των ήδη υφισταμένων σχολών ενώ η συνεργασία των τοπικών τμημάτων ανθρωπιστικών σπουδών, οικονομικών σχολών και κοινωνικών επιστημών με επιστημονικά ερευνητικά κέντρα εξωτερικού, θα έδιναν την αίγλη της εξωστρέφειας στην πόλη και της προσέλκυσης ξένων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο.
Η εισήγηση όλων για δημιουργία νέου σύγχρονου Νοσοκομείου σε εκτάσεις ιδιοκτησίας Πανεπιστημίου, μελετημένο με τις τελευταίες απαιτήσεις κανόνων και αναγκών της κοινωνίας μας ποιον δε βρίσκει σύμφωνο. Άξονες έρευνας πάνω στην βιοϊατρική αλλά και στην σπουδή της τεχνητής νοημοσύνης που στο εξωτερικό ολοένα και προπορεύονται είναι στα άμεσα σχέδια των Πρυτανικών αρχών για ανάπτυξη του Ιδρύματος γνώσης στην πόλη μας. Η αναγκαιότητα των καιρών επιβάλει εξάλλου την αντιμετώπιση των παραπάνω αξόνων σε σχέση με την ψυχολογία μετά μάλιστα από μακρά πανδημική περίοδο θολούρας και σύγχυσης. Αρκετά προβληματίζει και η επικράτηση χαμηλών ορίων-βάσεων στις τοπικές σχολές στην πόλη μας παρά τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό εισακτέων σε αυτό, πράγμα που αποτελεί τροχοπέδη στην ενδυνάμωσή των.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης συνδέεται με ομφάλιο λώρο με την πόλη μας, έχοντας έδρα το Ρέθυμνο και αυτό πρέπει να παραμείνει όπως υποστηρίχθηκε καθολικά, με την Πρυτανεία να το διαβεβαιώνει. Το Ρέθυμνο των καιρών με τα χίλια διακόσια εβδομήντα επτά στρέμματα γης συμπεριφέρθηκε σαν αιμοδότης στην ιδέα δημιουργίας και ανάπτυξής του, ενώ παράλληλα το ίδιο αιμοδοτεί και την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα της περιοχής. Η ζωή των φοιτητών είναι συνυφασμένη με την πόλη μας και η συνεργασία υπάρχει από παλιά, συνεχίζεται και επιδιώκεται να συνεχιστεί και στο μέλλον είτε μέσω προγραμματικών συμβάσεων με Περιφέρεια και Δήμο, προγραμμάτων, παραχωρήσεων από το Δήμο χώρων προς το Πανεπιστήμιο όπως συμβαίνει με το Μουσείο Αρβελέρ, κτήριο Ξενία, Σπιτιού Πολιτισμού για τη διεξαγωγή επιστημονικών συνεδρίων. Άξια λόγου είναι και η παραχώρηση οικοπεδικών εκτάσεων 60 στρεμμάτων στην Πανεπιστημιούπολη, όπου με χρησιδάνειο ο Δήμος θα κατασκευάσει Πειραματικά σχολεία Πανεπιστημίου Κρήτης για όλο το Δήμο και τους κατοίκους του.
Εν κατακλείδι, μέσα από κάθε διάλογο επιζητείται εξεύρεση λύσεων και προοπτικών ανάπτυξης θεμάτων. Θεσμικά επιζητήθηκε η ενδυνάμωση των τοπικών σχολών και η ανάπτυξη δυναμικότερης διάδρασης της πόλης με το Πανεπιστήμιό της, μέσω μιας ατζέντας θεμάτων σχετικών με τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη του στο Ρέθυμνο. Ένα Πανεπιστήμιο που για την πόλη μας είναι πόλος ανάπτυξης ζωτικός, ενώ για το Ηράκλειο είναι ένας ακόμα πόλος ανάπτυξης όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε. Για αυτόν και μόνο το λόγο το Ρέθυμνο δε πρέπει να λείπει από οτιδήποτε το κάνει πνευματικά αναβαθμισμένο και ισχυρό, με ποιοτική ακαδημαϊκή οντότητα και προοπτική για το παρόν και το μέλλον του. Οι διαβεβαιώσεις από την Πρυτανική Αρχή για παραμονή της έδρας του στο Ρέθυμνο καθησυχάζει αλλά δεν αρκεί αν δεν συμπλεύσει και με ικανές προϋποθέσεις ανάπτυξης και αναβάθμισης του ίδιου του Πανεπιστημίου, τόσο στο εσωτερικό όσο και στον εξωστρεφή χαρακτήρα του.
Ο θεσμικά γόνιμος διάλογος με τοποθετήσεις ήταν ουσιαστικός αλλά και ανοιχτός στην ενημέρωση όσων συμπολιτών μας το επιθυμούσαν. Τον διέκριναν επιχειρήματα και προτάσεις. Αυτός και η αλληλεγγύη φορέων και αυτοδιοίκησης σε βαρύνουσας σημασίας ζητήματα, βοηθούν και στοχεύουν σε ένα και μόνο επιθυμητό… το καλό του τόπου μας. Ενός τόπου που το Πανεπιστήμιό του είναι σύμφυτο με την ύπαρξη και εξέλιξή του. Όλοι σύμμαχοι στο κοινό καλό.