Στη μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων από το 28% στο 24% για τα κέρδη του 2019, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για μια κίνηση που εκτιμάται ότι θα δώσει «ανάσες» ρευστότητας στην αγορά, θα προσφέρει «οξυγόνο» στις επιχειρήσεις για να αντεπεξέλθουν στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, θα ενισχύσει την προσπάθεια κατά της αύξησης της ανεργίας και θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας.
Το νέο για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, το προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Παρίσι, όπου είχε συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, στον οποίο παρουσίασε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, το οποίο συνοδεύεται από γενναίες φορολογικές ελαφρύνσεις και έχοντας ως βασική επιδίωξη τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.
Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω κινήσεις θα ενισχύσουν τα διαθέσιμα των επιχειρήσεων αφού, για παράδειγμα, μια μικρή επιχείρηση σήμερα, με φορολογητέο εισόδημα ύψους 30.000 ευρώ, πληρώνει στην εφορία 8.400 ευρώ χωρίς στο ποσό αυτό να συνυπολογίζεται η προκαταβολή φόρου και το τέλος επιτηδεύματος. Μετά τη φορολόγηση το ποσό που μπορεί να διανεμηθεί στους μετόχους ανέρχεται στις 21.600 ευρώ, ποσό από το οποίο το κράτος θα πάρει 2.160 ευρώ. Το 2020, με τη μείωση του συντελεστή στο 24% και του φόρου στα μερίσματα στο 5%, οι μέτοχοι θα μοιραστούν 21.660 ευρώ και με τη δεύτερη μείωση του συντελεστή στο 20% το ποσό των 22.800 ευρώ.
Σημειώνεται ότι το νέο ευνοϊκό φορολογικό πακέτο για τα νομικά πρόσωπα υπολογίζεται ότι θα κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 500 εκατ. ευρώ – το ύψος του πάντως σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από την ανάπτυξη της οικονομίας. Όλα πάντως συνηγορούν ότι η κυβέρνηση για τις ανωτέρω κινήσεις έχει λάβει ήδη το πράσινο φως των θεσμών.