18 °C Rethymno, GR
27/03/2023

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 27ο ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Ο Ερωτόκριτος στις γειτονιές του Ρεθύμνου

 

Με τους στίχους του «Ερωτόκριτου» ξεκίνησε από νωρίς χθες το πρωί το 27ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ του Ρεθύμνου. Συνολικά τριάντα τέσσερα ιδρύματα, σωματεία, φορείς και ιδιώτες «χρωμάτισαν» μουσικά το λυρικό αφηγηματικό ποίημα του Βιτσέντζου Κορνάρου «ζωντανεύοντας» τα σοκάκια του ιστορικού κέντρου, παρασύροντας κατοίκους και περαστικούς στο μουσικό δρώμενο. Η ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας ξεδιπλώθηκε μέσα από μελωδίες μουσικών κρητικών συγκροτημάτων, τοπικών χορωδιών αλλά και θεατρικών ομάδων που περπάτησαν σε όλους τους δρόμους της παλιάς και νέας πόλης δίδοντας ένα διαφορετικό συναισθηματικό τόνο στη χθεσινή ημέρα.
 
Από τη γωνιά της Κρήνης Ριμόντι και τα ρομαντικά σοκάκια της Παλιάς Πόλης μέχρι το επιβλητικό φρούριο Φορτέτζα, το θέατρο, η μουσική, ο χορός, τα αισθήματα που εμπνέει ο Ερωτόκριτος διαχύθηκαν στην πόλη σε μια προσπάθεια συλλογικής πολιτιστικής δημιουργίας και τα μηνύματα του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της δημιουργικότητας διαπλάθουν πρότυπα διαπροσωπικών και διαπολιτισμικών σχέσεων.
 
Σημειώνεται ότι στη χθεσινή εκδήλωση που ξεκίνησε 9:00 το πρωί και ολοκληρώθηκε 9:00 το βράδυ συμμετείχαν οι παρακάτω σύλλογοι και οργανώσεις: Αthenaeum Κουαρτέτο Σαξοφώνων, Βάμβουκας Αντώνης (Νυχτοβάτες), Βάμος Ανσάμπλ, Βαλαρή Φέφη, Βενάκης Θωμάς, Γεβετζή Φανή, Δασκαλομαρκάκη Σούλα, Δημοτική Φιλαρμονική Ρεθύμνου, Δημοτικά Σχολεία 13ο και 16ο, Ελληνικό Ωδείο – Παραδοσιακό τμήμα, Θεατρική ομάδα «Αντίβαρο», Θεατρική ομάδα «ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗ», Θεατρική ομάδα Boudalia, Θεοδωράκη Σοφία, Θεατρική ομάδα Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου, Ισχύς Απογείωσης, Καντιφές Θωμάς, Καρδερινάκια – Παιδική Χορωδία Ωδείου Ρεθύμνου, Κοντοτάσιου Μαρία, Κρητικό Συγκρότημα Αγγελάκης Αλέξανδρος (Νάντης), Κρητικό Συγκρότημα Μιχάλας – Βρανάς, Κουίδη Ηρακλεία, Λαχνιδάκης Γιάννης, Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνης, Μανουσάκης Γιώργος, Μάρκου Βασιλική, Μιχάλα Στέλλα, Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου, Παναρετάκη Ελίνα – Σχολή Χορού, Πελαντάκης Βασίλης, Στεφανάκης Βαγγέλης, Τσάκωνα Πόπη, Τσουκνάκη Μαρία, Φραγκιαδάκη Μαρία, Φωνητικό Σύνολο Φραγκίσκος Λεονταρίτης, Χατζηκωτούλα Βιβή, Χορωδία Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών, Χορωδία Τεσσάρων Μαρτύρων.
Το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Ρεθεμνιώτη μουσικοσυνθέτη Νίκου Μαμαγκάκη και θα ολοκληρωθεί στις 19 Σεπτεμβρίου.
 

Μουσική παράσταση από το σύνολο «Latinitas Nostra»
 
 
Σήμερα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, το κοινό μπορεί να απολαύσει την μουσική παράσταση «Από τους αμανέδες στα Αναγνώσματα του σκότους» από το σύνολο παλαιάς μουσικής «Latinitas Nostra» υπό τη διεύθυνση του Μάρκελου Χρυσικόπουλου, στο θέατρο «Ερωφίλη» στην Φορτέτζα, ώρα 21:00.
 
Ένα χρόνο μετά την παράσταση «Ένας Άγγλος Ταξιδευτής στο Λεβάντε»’, οι Latinitas Nostra συνεχίζουν την περιπλάνησή τους. Από την Chapelle Royale του Λουδοβίκου ΙΔ σε έναν τεκέ στον Πειραιά και κατόπιν πάλι προς δυσμάς, από τους αμανέδες έως τα Αναγνώσματα του Σκότους. Μια μουσική αφήγηση που πραγματεύεται τα Θεία και τα ανθρώπινα Πάθη.
 
«Τα λέω με συντομία. Νομίζω ξεκινήσαμε όλοι με ένα «αχ», μην πιστεύοντας πως μπορεί ή χρειάζεται να ακολουθήσει κάτι μετά από αυτό. Ακολούθησε τελικά ένα φωνήεν, που σαν να πνιγόταν ανάμεσα σε δύο άλλα, ακαθόριστα κάπου στην ρινική κοιλότητα. Εκεί, αναζητώντας τον ήχο μας, προέκυψε το πιο λίγο που έμελε να είναι ένας λυγμός. Και μετά το ελάχιστο. Μία σύσπαση του διαφράγματος. Έχοντας φτάσει το σώμα στο σημείο επιτελεστικότητάς του, άρχισε αμέσως η αναδίπλωση. Μερικοί το ονόμασαν επιστροφή. Τα χείλη άφησαν το στόμα να σχηματίσει μία συλλαβή. Αυτή έμεινε μετέωρη για λίγο και μετά, κυλώντας, σχημάτισε έναν ισοκράτη. Δεν έχει σημασία πως, το ίσον κλειδωνίστηκε σε μέλισμα όπως ο άνεμος σε θρόισμα. Το «αχ» έγινε «άλεφ». Έγινε εκκλησίασμα αλλά σήμαινε ακόμη την απώλεια και τον πόνο. Η ίδια αγρύπνια – η ίδια χαρμολύπη» σημειώνει ο Μάρκελος Χρυσικόπουλος.
 
Είσοδος: 5 ευρώ.