Θερίζει ο καρκίνος του θυρεοειδούς στην Κρήτη με τα κρούσματα να είναι έως και 5% αυξημένα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Σύμφωνα με πολύχρονη έρευνα που διενεργεί από κοινού η ΩΡΛ κλινική, η Κλινική Χειρουργικής Ογκολογίας και η Γενική Χειρουργική του ΠΑΓΝΗ, τα ποσοστά καρκίνου του θυρεοειδούς στην Κρήτη έχουν «σκαρφαλώσει» στο 25% την ώρα που στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν ξεπερνούν το 20%. Η περιοχή μάλιστα, στην οποία καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα είναι εκείνη του Ρεθύμνου και ακολουθούν τα Χανιά.
Για πρώτη φορά μάλιστα στην έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας θα δημοσιευτούν τις επόμενες ημέρες στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Head and neck, γίνεται εμπεριστατωμένη σύνδεση του καρκίνου του θυρεοειδούς με το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ.
Πιο συγκεκριμένα, οι γιατροί των τριών κλινικών του ΠΑΓΝΗ που συμμετέχουν στην έρευνα, συνέδεσαν τον αριθμό των κρουσμάτων ανά περιοχή, με τα στοιχεία έρευνας του Δημόκριτου που έδειχναν σε ποιες περιοχές της Κρήτης η επιβάρυνση από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ ήταν μεγαλύτερη.
Η δυτική Κρήτη παρουσιάζει μεγαλύτερη επιβάρυνση σε σχέση με την ανατολική και περισσότερα κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς. Άλλες αιτίες συνεχούς αύξησης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου είναι η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, τα βαρέα μέταλλα στο νερό, η ρύπανση του περιβάλλοντος και η κληρονομικότητα.
Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες προβλήματα στο θυρεοειδή αντιμετωπίζουν κυρίως οι γυναίκες, όμως οι περισσότερες κακοήθειες εντοπίζονται στους άνδρες.
Τα ευχάριστα νέα είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει άλματα στη θεραπεία της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου και ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι από τους ελάχιστους που είναι ιάσιμος με τη χρήση ιωδίου.