Στις 9 Νοεμβρίου 2016 το περιοδικό The Athens Review of Books δημοσίευσε απόσπασμα από τα πρακτικά της δίκης της 17Ν (συνεδρίαση 87η / 16-07-03), το οποίο περιλαμβάνει την κατάθεση του νυν Υφυπουργού Παιδείας Κώστας Ζουράρι με την ιδιότητα του μάρτυρα υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου. Πρόκειται για τον αρχηγό της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν, στον οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για 963 αδικήματα και καταδικάστηκε σε 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη.
Ο Κ. Ζ. γνώρισε τον Γιωτόπουλο στο Παρίσι στη διάρκεια της δικτατορίας και δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, αν είχε περιορίσει την κατάθεσή του στην περίοδο αυτή. Δυστυχώς επεκτάθηκε σε ζητήματα που αφορούν την τρομοκρατική οργάνωση, την ιδεολογία και τη δράση της, εκφράζοντας την άποψη ότι πρόκειται για «επαναστατική οργάνωση αριστερής προέλευσης» και αξιολογώντας τις προκηρύξεις που συνόδευαν τις δολοφονίες ως «σοβαρά πολιτικά κείμενα». Παραθέτω ορισμένες από τις κρίσεις που διατύπωσε στο πλαίσιο της κατάθεσής του.
Εν γνώσει των κατηγοριών σε βάρος του Γιωτόπουλου, ο Κ. Ζ. κατέθεσε ότι «πρώτα απ’ όλα πρόκειται, και νομίζω αυτά δεν αλλάζουν [τα πλάγια δικά μου], πρόκειται περί ενός ευπατρίδου. Είναι ένας ευπατρίδης με μία εσωτερική ευγένεια, με μία εκπληκτική ευλάβεια και σεβασμό σε ορισμένα πράγματα που συνιστούν τον ελεύθερο άνθρωπο». Υπενθυμίζω ότι ο Γιωτόπουλος καταδικάστηκε τελεσίδικα για ηθική αυτουργία σε 17 δολοφονίες, εκρήξεις και ληστείες.
Απαντώντας στο ερώτημα αν επικροτεί τις δολοφονίες που διέπραξε η 17Ν, ο Κ.Ζ. κατέθεσε τα εξής: «Το συγκεκριμένο καθ’ έκαστον για τον Μάλλιο και τον Μπάμπαλη και τους στρατιωτικούς της CIA κλπ, ήταν στόχοι, ήταν εγκληματίες, και επομένως από την στιγμή που το κράτος το ελληνικό, επισήμως επενδεδυμένο το κράτος με την ιερότητα που έχει της συλλογικής μας Κοινότητας, δεν έπραξε το καθήκον, το έπραξαν πολίτες». Δεν διευκρίνισε ποια και πόσα άλλα θύματα της τρομοκρατικής οργάνωσης περιλαμβάνονται στη συντομογραφία «κλπ».
Όταν ρωτήθηκε αν επικροτεί τις ληστείες της 17Ν, ο Κ. Ζ. έδωσε την εξής απάντηση: «Ο Νικηταράς ο τουρκοφάγος πώς ανανέωνε τις εφοδιοπομπές του, ο Καραϊσκάκης από πού εύρισκε τα χρήματα;». Στη διευκρινιστική ερώτηση αν ο Γιωτόπουλος και ο Κουφοντίνας «είναι αντίστοιχοι και ανάλογοι με τον Καραϊσκάκη και τον Κολοκοτρώνη», ο Κ.Ζ. απάντησε με μια θερμή κατάφαση (αν και με κάπως νεφελώδη διατύπωση): «Επομένως αναμφισβήτητα οι πράξεις του κ. Γιωτόπουλου, αν έλαβε π.χ. με βάση την συλλογιστική, αν ήταν σε μια επαναστατική οργάνωση, η οποία έπρεπε να προσδιοριστεί [προσποριστεί] χρήμα, βεβαίως ανήκει μέσα στην μεγάλη χορεία των επαναστατικών διαδικασιών, προφανώς».
Τέλος παρομοίασε τις ληστείες που διέπραξε η 17Ν σε περίοδο δημοκρατίας με την αντιστασιακή δράση στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής: «Σας υπενθυμίζω δε, κύριε συνήγορε, τι λέει ο ελληνικός λαός: «θα σαλτάρω, θα σαλτάρω, την σαμπρέλα να σου πάρω». Είναι τραγούδι βεβαίως «θα σαλτάρω, θα σαλτάρω, την σαμπρέλα να σου πάρω», διότι δια της βιώσεως και δια της διαγουμίσεως της γερμανικής κατοχής προσποριζόμασταν».
Θα αναρωτηθείτε πώς είναι δυνατόν ο Κ. Ζ. να είναι μέλος της σημερινής κυβέρνησης και μάλιστα να υπηρετεί στην εξαιρετικά ευαίσθητη θέση του Υφυπουργού Παιδείας. Θα αναρωτηθείτε ακόμη γιατί κανένα από τα κόμματα του λεγόμενου συνταγματικού τόξου δεν αντέδρασε στη δημοσίευση των πρακτικών ούτε καν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο όνομα του δολοφονηθέντος από τη 17Ν Παύλου Μπακογιάννη. Πώς είναι δυνατόν να παύσει η χώρα να παράγει νέους τρομοκράτες, όταν η κυβέρνηση επιβραβεύει τον Κώστα Ζουράρι για τις δηλώσεις του με υπουργική θέση και η αντιπολίτευση τον περιβάλλει στοργικά με τη σιωπή της; Τα συμπεράσματα δικά σας.
*Ο Μιχαήλ Πασχάλης είναι Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας,Τμήμα Φιλολογίας – Πανεπιστήμιο Κρήτης