«Ο λόγος της πόλης» είναι το θέμα του φετινού Αναγεννησιακού Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουνίου στο Ρέθυμνο. Πρόκειται για την 29η διοργάνωση, που για τρίτη φορά θα γίνει υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του γνωστού μουσικοσυνθέτη και διευθυντή της εθνικής λυρικής σκηνής Γιώργου Κουμεντάκη. Το αναγεννησιακό φεστιβάλ αποτελεί μια διοργάνωση θεσμό για πολιτιστικά δρώμενα του Ρεθύμνου και μετά από τρία χρόνια θα πραγματοποιηθεί ξανά φέτος. Όπως ανακοίνωσαν χθες οι διοργανωτές, στη διάρκεια σχετικής συνέντευξης τύπου φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως και τις 28 Ιουνίουμε τη συμμετοχή τόσο ερασιτεχνών όσο και επαγγελματιών, ενώ θα πλαισιωθεί με μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα που θα διεξαχθούν σε μικρούς και μεγάλους μνημειακούς χώρους της πόλης και των οικισμών του δήμου.
«Στο επίκεντρο θα είναι ο λόγος, που θα διανθιστεί με ένα συνδυασμό όλων των τεχνών»
Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ, Γιώργο Κουμεντάκη, στόχος της φετινής διοργάνωσης είναι να αναδειχτεί ο λόγος και ο διάλογος μέσα από το συνονθύλευμα όλων των τεχνών, μουσικής, χορού, θεάτρου, ποίησης και λογοτεχνίας. Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου ανέφερε: «Η θεματολογία του φετινού αναγεννησιακού φεστιβάλ που θα γίνει από 19 έως 28 Ιουνίου είναι «ο λόγος της πόλης», δηλαδή ένας συνεχής διάλογος λέξεων, ποίησης, γραφής, μουσικής, θεάτρου, μουσικού θεάτρου, χορού, εικαστικών και συνδυασμός όλων αυτών των ειδών. Αυτό που έχει πολλή ιδιαίτερη σημασία είναι ότι μιλάμε για απρόσμενες μη αναμενόμενες μορφές. Δηλαδή ο λόγος σε όλο του το μεγαλείο. Θα είναι ο λόγος στο κέντρο της πόλης, στο κέντρο του πολιτισμού της πόλης μας και η πόλη στο κέντρο των τεχνών. Αυτά τα τρία σημεία είναι αυτά που θα ορίσουν το φετινό φεστιβάλ, φυσικά με τη διάθεση πολλών άλλων δράσεων εκπαιδευτικών, κοινωνικών κτλ. Οπότε μιλάμε για το λόγο ως μέσο επικοινωνίας και ως μέσο έκφρασης και θα επιδιώξουμε ένα πολύ δυναμικό διάλογο μεταξύ των συμπολιτών μας σε μια επαφή. Όποτε έχουμε την πόλη που θα μιλήσει με τα δικά της εκφραστικά μέσα. Θα κάνουμε μια εντυπωσιακή έναρξη με τη συμμετοχή συμπολιτών- θα γίνει μια ανοιχτή διαδικασία πρόσκλησης και φαντάζομαι ότι η συμμετοχή θα είναι αρκετά εντυπωσιακή ακριβώς γιατί δεν υπάρχει ο φραγμός της ειδικότητας, μιας και το λόγο τον έχουμε όλοι. Κάποιος γράφει, κάποιος επικοινωνεί, άλλος συνθέτει μαντινάδες. Θέλουμε δηλαδή, όλη αυτή τη δυναμική των ανθρώπων που δεν ασχολούνται επαγγελματικά μόνο αλλά μέσα από την ερασιτεχνική τους πρόληψη και επικοινωνία να μπορέσουμε με τα διάφορα μέσα που μας επιτρέπει η εποχή όπως το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, τα κινητά, τα μηνύματα τα γραπτά, να φτιάξουμε ένα ολόκληρο σύμπλεγμα επικοινωνίας και δράσεων μέσα από αυτό το συνεχή διάλογο και το προτείνουμε αυτό γιατί αυτά τα μέσα για τα οποία συζητάμε στην πόλη μας είναι πολύ πλούσια. Αρκετά από αυτά είναι κρυμμένα. Αυτές τις κρυφές πτυχές και εκφράσεις των συμπολιτών μας, που γράφουν ή που διαλογίζονται ή που φιλοσοφούν δεν είναι ότι πιο εύκολο για να το συναντήσεις μπροστά σου. Είναι μάλλον κρυμμένες καταστάσεις, τις οποίες θα θέλουμε να αναδείξουμε με κάποιο τρόπο και να τις φέρουμε στο προσκήνιο. Οι παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ θα γίνονται περισσότερο με μια εκπαιδευτική δομή και μέσα στη μέρα θα υπάρχει μια κεντρική εκδήλωση σε διάφορα σημεία που έχουν ένα μνημειακό χαρακτήρα που δεν θα είναι μόνο η Ερωφίλη, το ωδείο αλλά και μικρότεροι χώροι και φυσικά θα υπάρχουν εκδηλώσεις και στα χωριά».
Βασικά στοιχεία του φετινού αναγεννησιακού φεστιβάλ, όπως πρόσθεσε ο κ. Κουμεντάκης θα είναι η ανάπτυξη τοπικών εκφραστικών μέσων, το αναγεννησιακό θέατρο, η αναγεννησιακή μουσική της περιοχής μας αλλά και της ιταλικής, λεκτικές εγκαταστάσεις, δηλαδή εγκαταστάσεις εικαστικού τύπου που έχουν ως περιεχόμενο και ως βάση τη λέξη και το νόημα της έκφρασης μέσα από κείμενα, καθώς και δρώμενα όπως ανταλλαγή μηνυμάτων, ποίησης, μαντινάδων μαντιναδομαχίες, λογοτεχνικών κειμένων γνωστών ή άγνωστων, σίγουρα εικαστικών δρώμενων που θα ξεχυθούν στην πόλη, καθώς και παιγνίδια λέξεων και διάλογος μεταξύ γνωστών και αγνώστων λογοτεχνών και ποιητών.
Όλες οι παραπάνω δράσεις δίνουν το στίγμα του αναγεννησιακού φεστιβάλ για το οποίο όπως είπε έχει γίνει μια σοβαρή προεργασία και αναδεικνύουν τη σημασία του λόγου μέσα από την αναγεννησιακή λογική: «το μήνυμα της φετινής διοργάνωσης είναι ότι ο κόσμος πάντα επικοινωνούσε όπως και στην εποχή της αναγέννησης. Ο λόγος του καθενός είχε μια ουσία. Τελευταία, ο λόγος αντιμετωπίζεται σε διαφορετικές δομές. Αυτό θα θέλαμε να αναπτύξουμε σε αυτή την αναγεννησιακή λογική. Ότι είναι η στιγμή και μπορούμε να μιλήσουμε ελεύθερα, ουσιαστικά για αυτό που πιστεύουμε εμείς οι ίδιοι, αυτό που πιστεύει ο δίπλα μας. Να έχουμε ένα ουσιαστικό διάλογο, να διαμορφωθεί δηλαδή ένα νέο πλαίσιο επικοινωνίας και διαλόγου μέσα από τον ίδιο το λόγο που στο παρέχει πλουσιοπάροχα. Αντί καθένας να μιλάει με τον εαυτό του και να έχει αυτό τον εσωτερικό διάλογο, είναι καλύτερα ο εσωτερικός αυτός διάλογος να γίνει εξωτερικός, να ακουμπήσει το συνάνθρωπό μας και την ολότητα. Το Ρέθυμνο το έχει αυτό. Δεν είναι μια πόλη «νεκρή». Είναι μια πόλη ζωντανή και έχει έντονο λόγο. Και στις τέχνες και έχουμε πάρα πολλούς συγγραφείς, έχουμε ανθρώπους που ασχολούνται με την ποίηση, με τις μαντινάδες, με τη μουσική που είναι η προέκταση αυτού του λόγου, επίσης στο θέατρο τελευταία γίνονται καταπληκτικές προσπάθειες και το Αναγεννησιακό φεστιβάλ που δεν έχει ποτέ σταματήσει να δίνει το έναυσμα για μια τέτοια παρέμβαση στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης. Εμείς θα προσπαθήσουμε αυτό να το δούμε σε όλο το εύρος του, να το αναπτύξουμε αρκετά από τα μικρά παιδιά μέχρι όλες τις ηλικίες και φυσικά τα άτομα με ειδικές ανάγκες, που θα συμμετέχουν με τον τρόπο τους, γιατί και εκεί υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος λόγος με λ κεφαλαίο» επεσήμανε ο κ. Κουμεντάκης, και κατέληξε λέγοντας ότι: «ο λόγος είναι στο κέντρο και διανθίζεται με τις υπόλοιπες τέχνες. Θα υπάρχει συνδυασμός των τεχνών, γιατί ο λόγος έχει πολλές δυνατότητες να τις επικοινωνήσεις με τον κόσμο».
«Θέλουμε τη συμμετοχή όλης της κοινωνίας»
Η πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ, Πέπη Μπιρλιράκη, μίλησε για την συνεργασία της κοινωνίας στα πολιτιστικά δρώμενα και τις εκδηλώσεις και μεταξύ άλλων τόνισε: «ο δήμος μας στα κομμάτια του τα πολιτιστικά συνεργάζεται με όλη την κοινωνία. Ξεκινώντας μέσα από το κτίριο της ΚΕΔΗΡ και το προσωπικό σύσσωμο πάμε στις αδελφές υπηρεσίες του δήμου, προχωράμε στους υπόλοιπους φορείς, κοινωνικούς, εκπαιδευτικούς, ασφαλείας. Κάθε φορά που ξεκινάμε μια μεγάλη διοργάνωση που αφορά την ιστορία μας και τη σύγχρονη πολιτιστική μας δράση, ενώνεται η κοινωνία. Έχουμε τον Σύνδεσμο Φιλολόγων, έχουμε την Ιστορική Λαογραφική Εταιρία, τον Σύλλογο Μαντιναδολόγων, έχουμε τα σχολεία μας, τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, τα ωδεία, τα μουσεία μας. Όλοι μαζί θα κληθούν άλλη μια φορά και πιστεύουμε ότι θα είναι παρόντες για άλλη μια φορά σε αυτό που για εμάς είναι ο σημαντικότερος θεσμός του τόπου. Το αναγεννησιακό μας φεστιβάλ, που σίγουρα θέλουμε να μας καθορίζει το επίπεδο της πολιτιστικής μας σύγχρονης δράσης αλλά και της κληρονομιάς, το οποίο κινητοποιεί κάθε φορά όλο τον κόσμο του πνεύματος και των τεχνών και τους «αναγεννά». Αυτός είναι ο στόχος και κάθε φορά καταφέρνουμε και κάτι παραπάνω. Ο δήμος για άλλη μια φορά θα «κρούσει τις καμπάνες του καλέσματος». Ο Γιώργος Κουμεντάκης έχει τη μπαγκέτα και θα μας οδηγήσει σε αυτό και για μια τρίτη φορά ξεκινά το φεστιβάλ μέσα σε αυλές, σε δρόμους, σε σπίτια, σε πλατείες και καλεί όλο τον κόσμο σε ένα δεκαήμερο που θα έχει μέσα λίγο από όλα και το οποίο θα μας δώσει αυτή τη γνώση του παρελθόντος αλλά και την ικανοποίηση της συνεργασίας του παρόντος. Ο Αντώνης Μαυράκης επίσης μέλος της επιτροπής θα οδηγήσει όχι μόνο τη φιλαρμονική μας αλλά και άλλα σχήματα και πολλοί άλλοι, όπως ο Μανόλης Σειραγάκης, που έχει αναλάβει θεατρικά σχήματα με τη γνώση του, ο Κωστής Χρηστίδης στα εικαστικά δρώμενα, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το Ρέθυμνο έχει και να δείξει και είναι ευκαιρία για άλλη μια φόρα στο αναγεννησιακό να δείξουμε και τις δουλειές που υπάρχουν ήδη από ανθρώπους εμπνευσμένους».
«Ανάδειξη των μνημειακών χώρων του τόπου μας»
Ο Θωμάς Κρεβετζάκης, αντιδήμαρχος και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ, στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου αναφέρθηκε στην ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και της ιστορίας του τόπου μέσα από το αναγεννησιακό φεστιβάλ με τη χρήση και των νέων τεχνολογιών, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η ΚΕΔΗΡ και η οργανωτική επιτροπή του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ προετοιμάζονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πιο οργανωμένα, φέτος να πραγματοποιηθεί το αναγεννησιακό φεστιβάλ για το 2020 σύμφωνα και με την πρόταση του καλλιτεχνικού του διευθυντή του κ. Κουμεντάκη, τα τελευταία τρία χρόνια, όπου προσπαθούμε μέσα από ένα ιδιαίτερα φορτισμένο ιστορικό περιβάλλον, όπως είναι η παλιά πόλη του Ρεθύμνου με τις συγκεκριμένες όχι μόνο αναγεννησιακές αναφορές να πάμε σε μια επαναπροσέγγιση για το πώς αντιλαμβανόμαστε την αναγέννηση σήμερα. Για αυτό γίνεται μια προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες, εντασσόμενες στο ιστορικό περιβάλλον που ζούμε. Επίσης θα γίνει μια προσπάθεια, όλο το κομμάτι της αναγέννησης με το συμβατικό τρόπο που το αντιλαμβανόμαστε, να ξεκινήσει σιγά σιγά να κοινωνικοποιείται προς τον συμπολίτη μας, γιατί πολλές φορές στην καθημερινότητά μας, δεν αντιλαμβανόμαστε και δεν συμπεριφερόμαστε όπως αρμόζει σε όλα αυτά τα ιστορικά κτίρια και τις ιστορικές καταβολές που υπάρχουν στην πόλη μας. Θα έχουμε ένα δεκαήμερο γεμάτο από πολλαπλές και παράλληλες εκδηλώσεις που δεν εντάσσεται μόνο η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής αλλά είναι και για τρίτη χρόνια τα «Κρασιά της Φορτέτζας», που για πρώτη φορά θα προσπαθήσουμε να τα συνδυάσουμε με το αναγεννησιακό φεστιβάλ». Καταλήγοντας ο κ. Κρεβετζάκης έκανε αναφορά στις προσπάθειες που γίνονται από φορείς και συλλόγους για αναβαθμισμένες ποιοτικά πολιτιστικές εκδηλώσεις επισημαίνοντας πως : «Το Ρέθυμνο εδώ και μια δεκαετία έχει μια ιδιότυπη αναγέννηση στο θέμα των τεχνών και θα έβαζα μέσα πολλές τέχνες. Την τελευταία δεκαετία ξεκινώντας από το θεατρικό περίπλου, το φεστιβάλ Αντίβαρο, το the Garage, θεωρώ ότι είμαστε στο καλύτερο επίπεδο τον τελευταίο χρόνε σε ό,τι αφορά το θέατρο, χωρίς να έχουμε ουσιαστικά ένα θέατρο για την χειμερινή περίοδο. Δραστηριοποιούνται από το Μουσικό Καρπό, τη φιλαρμονική ένα σωρό άλλες μουσικές ομάδες, σύλλογοι όχι μόνο στο κέντρο της πόλης, αλλά και στην περιφέρεια, πολιτιστικοί με εξωστρεφείς δράσεις αντίστοιχα και τα δημοτικά σχολεία. Είναι μια ιδιότυπη αναγέννηση του σήμερα χωρίς να έχουμε προδιαγραφές επίπεδο με εξαίρεση το Σπίτι του Πολιτισμού και την Ερωφίλη».
Από την πλευρά της η εκπαιδευτικός, Ελένη Χαμογιωργάκη, μέλος της οργανωτικής επιτροπής πρόσθεσε, αναφερόμενη στη θεματική της διοργάνωσης πως: «Το θέμα είναι πολύ επίκαιρο, καθώς ζούμε σε εποχές που ο λόγος με την έννοια της λογικής τείνει να εκλείψει και επειδή λόγος και νόηση είναι πολύ σφιχτά δεμένα, είναι πολύ σημαντικό που το θέμα μπαίνει έτσι φέτος, ώστε να μπορούν και τα παιδιά να εμπλακούν και οι πολίτες μεταξύ τους να έρθουν σε ένα διάλογο, δηλαδή νομίζω ότι ο λόγος είναι η βάση των πραγμάτων».
Η Ειρήνη Βογιατζή, από το Σύνδεσμο Φιλολόγων και μέλος της οργανωτικής επιτροπής πρόσθεσε τη σημασία της συμμετοχής των παιδιών στο φεστιβάλ: «Μέσα στο σχολείο βλέπουμε καθημερινά την προσπάθεια που κάνουν τα παιδιά να εκφραστούν, χωρίς να τους δίδονται πάντα οι κατάλληλες ευκαιρίες. Νομίζω ότι όπως έχει οργανωθεί το φεστιβάλ, θα δώσει βήμα στους μαθητές να εκφραστούν με τον δικό τους τρόπο, να εκφράσουν τον δικό τους λόγο. Τα παιδιά έχουν πάντα λόγο, δεν μπορούμε όμως πάντα να τον καταλάβουμε και είναι μια καλή ευκαιρία μέσα από το φεστιβάλ να τον κατανοήσουμε».
Τέλος η κα Ελευθερία Μιχάλα, πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας και μέλος της οργανωτικής επιτροπής πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί αλλά δεν έχει κλείσει και γίνονται δεκτές προτάσεις από το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης, ενώ ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή ημέρα μουσικής έχει φέτος ενταχθεί μέσα στο αναγεννησιακό φεστιβάλ.