Στο σημερινό μας σημείωμα, θα ασχοληθούμε με τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 1920, των οποίων το αποτέλεσμα άλλαξε σημαντικά το ρου της πολιτικής και κοινωνικής Ιστορίας της Ελλάδας, καθώς είναι πολυποίκιλες οι συνέπειές του.
Ας πιάσουμε το νήμα της αφήγησης από το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Βενιζέλου, μετά την υπογραφή της συνθήκης των Σεβρών, μάλλον είναι αυτοί που οργανώνουν δολοφονική απόπειρα εις βάρος του στο Παρίσι, στον σιδηροδρομικό σταθμό «Λυών». Η απόπειρα προξενεί θλιβερή εντύπωση στην Ευρώπη κι έφερε αληθινή θύελλα στην Ελλάδα.
Θυμίζουμε πως με τη συνθήκη των Σεβρών (28/7 ή 10/8/1920) την οποία υπογράφει κι ο Έλληνας πρωθυπουργός Βενιζέλος, η Ελλάδα εκτός από τη δυτική Θράκη, αποκτά και την ανατολική, μέχρι τη γραμμή της Τσατάλτζας και της ανατίθεται κι η προσωρινή διοίκηση της περιοχής της Σμύρνης, μ’ έναν όρο: Ο Μικρασιατικός πληθυσμός, μετά από 5 χρόνια και με δημοψήφισμα, θ’ αποφάσιζε εάν επιθυμούσε την οριστική προσάρτηση της περιοχής στην Ελλάδα.
Η Τουρκία, τέλος, αναγνωρίζει οριστικά την Ελληνική κυριαρχία σ’ όλα τα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά, εκτός των Δωδεκανήσων, που ήταν υπό Ιταλική κυριαρχία και παραχωρούνται -πλην της Ρόδου- με ειδική συνθήκη συνοδευτική αυτής των Σεβρών στους Έλληνες. Η «Ελλάδα των 2 ηπείρων και των 5 θαλασσών» είχε πια σχεδόν πραγματικότητα, αν και η «ζωή» της έμελλε να ‘ναι… εφήμερη.
Νέες διώξεις βασιλικών και αντιβενιζελικών πραγματοποιούνται, στο άγγελμα της απόπειρας κατά του Βενιζέλου, στην Αθήνα. Τότε, μάλιστα, δολοφονήθηκε κι ο σημαίνων παράγοντας του αντιβενιζελικού κόσμου, Ίων Δραγούμης, περιστατικό το οποίο έδωσε κι αυτό λαβές για διεθνή δυσμενή για τη χώρα μας σχόλια.
Πάντως, με την επιστροφή του (25.8/7.9.1920) στην Ελλάδα, ο Βενιζέλος, αφού τιμήθηκε από τη «Βουλή των Λαζάρων», η οποία είχε πρόεδρο το βενιζελικό Θεμ. Σοφούλη, για την προσφορά του στο έθνος, τη διέλυσε, αφού είχε παραταθεί η θητεία της και πέρα από το 1919 που έληγε κανονικά, μια και μεσολάβησε αφενός η ημιεμπόλεμη κατάσταση της ελληνικής απόβασης στη Σμύρνη (Μάης 1919) κι αφετέρου εκκρεμούσαν οι διπλωματικές διεργασίες στα ευρωπαϊκά σαλόνια με το Βενιζέλο, που θα έφερναν τελικά την ειρήνη με τη συνθήκη των Σεβρών τον Αύγουστο του 1920. Έτσι, έχοντας στις αποσκευές του το διεθνή θρίαμβο, ο Κρητικός ηγέτης προκήρυξε βουλευτικές εκλογές για τις 25 Οχτώβρη (π.η.). Ήταν οι πρώτες μετά το τέλος του «Εθνικού Διχασμού» (1917) και πέντε χρόνια σχεδόν ύστερα από τις τελευταίες εκλογές- «παρωδία» του Δεκεμβρίου του 1915 επί κυβερνήσεως Σκουλούδη, από τις οποίες απείχαν οι βενιζελικοί.
Οι κάλπες και η… μαϊμού
Τον Οχτώβρη του 1920, όμως, ενώ διαρκούσε η προεκλογική περίοδος, ένα τυχαίο περιστατικό μεταθέτει μέσα σε τεταμένο κλίμα τις εκλογές για τις 1/14 Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς. Ο θάνατος του βασιλιά Αλέξανδρου (12/10) από δάγκωμα μαϊμούς και η μη αποδοχή κανενός άλλου γόνου των Γλύξμπουργκ ν’ αναλάβει απευθείας το θρόνο, μολονότι ο Βενιζέλος προσέβλεπε στους άλλους γιους του Κωνσταντίνου (Γεώργιο και Παύλο), ανέβαλαν για μερικές ημέρες τις κάλπες, έφεραν προσωρινά στην αντιβασιλεία το ναύαρχο Π. Κουντουριώτη και έδωσαν στις εκλογές χαρακτήρα διπολικό και πολιτειακό.
Δηλαδή, οι «Φιλελεύθεροι», κόμμα στο οποίο προΐσταται ο Βενιζέλος από το 1910 και τα στελέχη του θεωρήθηκαν από τους αντιπάλους τους συλλήβδην αντιβασιλικοί, κι η «Ηνωμένη Αντιπολίτευσις», που ταυτίστηκε με τους βασιλόφρονες, θα ήταν οι δυο μεγάλοι μονομάχοι των εκλογών. Μάλιστα, οι οπαδοί του άλλοτε βασιλιά Κωνσταντίνου, με αρχηγό τον πρώην πρωθυπουργό, Δημ. Γούναρη, αντιδρούν βίαια και προτείνουν ως μόνη λύση το δημοψήφισμα, για να λύσει ο ίδιος ο λαός το πρόβλημα του μελλοντικού μονάρχη.
Τα αντιβενιζελικά κόμματα στον προεκλογικό αγώνα εκμεταλλεύονται τη δικαιολογημένη λαϊκή δυσφορία για τη συνεχιζόμενη επιστράτευση (από τα χρόνια των βαλκανικών πολέμων του 1912-13, η Ελλάδα διαρκώς είναι «στο πόδι») και τους φόβους για ένα νέο πόλεμο με την Τουρκία, η οποία -καθώς όλα έδειχναν- δεν είδε με «καλό μάτι» το -βάσει των Σεβρών- διαμελισμό των εδαφών της. Ο Βενιζέλος προσπαθούσε να καθησυχάσει τον κόσμο και να τον πάρει με το μέρος του, τονίζοντας προεκλογικά πως ο εθνικός θρίαμβος ήταν δεδομένος κι η επιστράτευση, για λόγους επαγρύπνησης, δικαιολογημένη.
Οι κάλπες, όμως, έδωσαν τη νίκη στους αντιπάλους του Βενιζέλου, παρά τις ευοίωνες προβλέψεις των επιτελών του κόμματός του. Ήταν και το εκλογικό σύστημα τέτοιο που «ευνόησε» τους αντιβενιζελικούς, που πήραν μεν 368.678 ψήφους έναντι 375.803 των «Φιλελευθέρων», χάρη δε στο πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα μ` ευρεία περιφέρεια απέσπασαν 251 έδρες έναντι 118 των βενιζελικών.
Η πρώτη αντιβενιζελική κυβέρνηση
Όταν σχηματίζεται η πρώτη μετεκλογική αντιβενιζελική κυβέρνηση υπό τον παλαίμαχο πολιτικό κι άλλοτε πρωθυπουργό, Δημήτριο Ράλλη, ο Βενιζέλος απογοητευμένος από την ήττα του φεύγει εκτός Ελλάδος. Οι αντιβενιζελικοί ηγέτες που στήριζαν την κυβέρνηση Ράλλη (Νικ. Στράτος, Δημ. Γούναρης) κι ο ίδιος ο νέος πρωθυπουργός δήλωναν πως θα συνέχιζαν την ίδια εξωτερική πολιτική του προκατόχου τους, τη μικρασιατική επιχείρηση, που προεκλογικά κατέκριναν.
Λίγο μετά, ενώ ο Κουντουριώτης μετά την ήττα των βενιζελικών παραιτείται (1/11) από την αντιβασιλεία για να αναλάβει αντιβασίλισσα η γιαγιά του εκλιπόντος Αλεξάνδρου του 1ου, σύζυγος του γενάρχη των Γλύξμπουργκ, Γεωργίου του 1ου και μητέρα του έκπτωτου Κωνσταντίνου του 1ου, η βασίλισσα Όλγα, η κυβέρνηση Ράλλη διενεργεί φιλοβασιλικό δημοψήφισμα, στο οποίο ο λαός με 999.960 ψήφους «τάχτηκε» υπέρ της επανόδου στον ελληνικό θρόνο του βασιλιά Κωνσταντίνου και 10.383 κατά. Ο Κωνσταντίνος θα γυρίσει στην Ελλάδα στις 6/19 Δεκέμβρη του 1920. Η Αγγλία, η Ιταλία κι η Γαλλία θα διαμαρτυρηθούν για την επιστροφή του, αλλά οι φιλοβασιλικοί, που βρίσκονται στην εξουσία ξανά πλέον, θ` απαντήσουν πως η παλινόρθωση του Κωνσταντίνου ήταν ετυμηγορία του κυρίαρχου ελληνικού λαού, κάτι που κι οι Γάλλοι, διά του αρμοστή της Ελλάδας τα χρόνια του «Εθνικού Διχασμού» Ζοννάρ, όπως γράφει ο Δ. Γούναρης απολογούμενος το 1922, είχαν ρητά δηλώσει, ότι δηλαδή ο Κωνσταντίνος -όταν θα τέλειωνε ο (1ος παγκόσμιος) πόλεμος- θα μπορούσε να επανέλθει στο θρόνο του αν έτσι ήθελε ο λαός.
Γεγονός είναι ότι το 1920 κλείνει με το Βενιζέλο, που θα μπορούσε κάλλιστα να επωφεληθεί τις διεθνείς του σχέσεις προς την ευνοϊκότερη εφαρμογή των όρων της συνθήκης των Σεβρών για την Ελλάδα, να είναι στο περιθώριο κι ο ασυμπαθής για την «Αντάντ» βασιλιάς να ξαναπαίρνει το θρόνο, συνεπικουρούμενος από την αντιβενιζελική παράταξη.
Ενδεικτική Βιβλιογραφία:
1. «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» της Εκδοτικής Αθηνών, τόμος ΙΕ (1913 – 1941).
2. Γ. Κορδάτου, «Μεγάλη Ιστορία της Ελλάδας».
3. Τάσου Βουρνά, «Ιστορία της Συγχρόνου Ελλάδας (1909- 1940)».