Παρέμβαση στο θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στο υγειονομικό προσωπικό, έκανε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος που με ανακοίνωση του καλεί όλους τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν τονίζοντας ότι η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών πρέπει να απαντηθεί από τους υγειονομικούς με μαζικό εμβολιασμό. Αναλυτικά, στην ανακοίνωση που υπογράφεται από το Δ.Σ. του ΠΙΣ, αναφέρονται τα εξής:
«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εναντίον της COVID–19, επισημαίνει ότι όλοι οι υγειονομικοί που εργάζονται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στον εμβολιασμό τους. Εξάλλου ο εμβολιασμός αποτελεί μία υπεύθυνη στάση απέναντι σε όλους τους ασθενείς που λαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας.
Άλλωστε όλα τα επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν υπέρ της ασφάλειας των εμβολίων. Το εμβόλιο αποτελεί αναγκαιότητα για όλους όσοι εργάζονται στις υπηρεσίες υγείας αλλά και για τους πολίτες, ώστε να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει τον σκόπελο της πανδημίας σύντομα.
Η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών πρέπει να απαντηθεί από τους υγειονομικούς με μαζικό εμβολιασμό. Γι’ αυτό και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί όλους τους υγειονομικούς να κλείσουν άμεσα το ραντεβού τους, ώστε να οδηγηθούμε με ασφάλεια στο φθινόπωρο προστατεύοντας τους συμπολίτες μας, τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας αλλά και το σύστημα υγείας».
Την ίδια ώρα οι υγειονομικοί εργαζόμενοι των δημόσιων δομών υγείας της Κρήτης μετά την παγκρήτια διαμαρτυρία της Πέμπτης προετοιμάζονται για νέα κινητοποίηση κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολίου και κατά της κυβερνητικής απόφασης να τεθούν σε αργία από τις 13 Σεπτεμβρίου όσοι υγειονομικοί δεν θα έχουν εμβολιαστεί.
Σε χθεσινή ανακοίνωση του το σωματείο εργαζομένων στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου αναφέρει:
«Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η παγκρήτια παράσταση διαμαρτυρίας υγειονομικών εργαζομένων στις 26/8 στη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και των αναστολών εργασίας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν σωματεία εργαζομένων από όλες τι μονάδες υγείας του νησιού.
Η κυβέρνηση, στην προσπάθεια της να κρύψει τις ευθύνες της για την νέα εξάπλωση της επιδημίας, συνεχίζει την επικίνδυνη πολιτική της «ατομικής ευθύνης», στα πλαίσια της οποίας εντάσσεται η απαράδεκτη τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Αντί για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας, «στοχοποιούμαστε» οι εργαζόμενοι που για 18 ολόκληρους μήνες -μέσα σε επικίνδυνες συνθήκες- δίνουμε τη μάχη για την αντιμετώπιση της επιδημίας και συνολικά για ην υγεία των πολιτών.
Αντί για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας, η κυβέρνηση οδηγεί στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, ενώ παραμένει ο κίνδυνος απόλυσης χιλιάδων εργαζομένων συμβασιούχων, επικουρικών και μέσω ΟΑΕΔ, που οι συμβάσεις τους λήγουν τους επόμενους μήνες.
Απαιτούμε:
► Να μην τεθεί σε αναστολή εργασίας κανένας συνάδελφος. Να καταργηθεί ο νόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, που συνεχίζει την επικίνδυνη πολιτική της «ατομικής ευθύνης» για την επιδημία.
► Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος. Ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
► Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σχολεία και τις σχολές. Προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι την κατάργηση του νόμου. Με τη πρώτη πράξη αναστολής καθηκόντων που θα εκδοθεί για συνάδελφο, την επόμενη ημέρα προκηρύσσουμε στάση εργασίας 10.00 – 15.00».
Ανοικτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους
Μετά τους υγειονομικούς, ανοικτό άφησε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και για τους εργαζόμενους στην εστίαση και την ψυχαγωγία. «Είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα», δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή σημειώνοντας ότι το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο μελέτης των ειδικών, της ειδικής επιτροπής εμβολιασμών και των αρμόδιων πελατειακών οργάνων.
Ερωτηθείς ο κ. Γεραπετρίτης για το πώς είναι δυνατόν στους κλειστούς χώρους τον χειμώνα οι πελάτες να είναι αμιγώς εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και μεταξύ των μελών του προσωπικού των καταστημάτων να υπάρχουν μη εμβολιασμένοι, ο υπουργός εξήγησε ότι «πάντοτε υπάρχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία, γιατί η εστίαση για τον πελάτη είναι ψυχαγωγία, αλλά για τον εργαζόμενο είναι ο τρόπος της επιβίωσής του». Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα θα είναι αυστηρά, με μάσκα σε κάθε στάση της δουλειάς των εργαζομένων στην εστίαση και δυο τεστ covid εβδομαδιαίως.
Αναφερόμενος ο υπουργός Επικρατείας στο ζήτημα του εμβολιασμού στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις, είπε πως «θα υπάρξει μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση όταν και αν αποφασιστεί να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός», καθώς όπως συμπλήρωσε δεν είναι εύκολη η αναπλήρωση και το αναγκαίο προσωπικό πρέπει να βρίσκεται διαρκώς στις επάλξεις.
Για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στους ένστολους ανέφερε ότι αποτελούν αντικείμενο μελέτης και θα υπάρξουν ανακοινώσεις στο εγγύς μέλλον. «Να επισημάνω ότι το κράτος δεν μπορεί να είναι ακραία πατερναλιστικό. Κάποια στιγμή θα πρέπει κι εμείς οι πολίτες να αντιλαμβανόμαστε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο κράτος και την κοινότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.