Ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη, μία κωμωδία επίκαιρη όσο ποτέ, είναι η παράσταση που επέλεξε να διασκευάσει και να παρουσιάσει φέτος στο Ρεθυμνιώτικο κοινό ο θεατρικός όμιλος του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Κρήτης. Καθόλου τυχαία η επιλογή του έργου, καθώς αναφέρεται στην άνιση κατανομή του πλούτου στην κοινωνία. Η διασκευή του έργου προχωρά ακόμα ένα βήμα και καυτηριάζει την κρίση των ηθικών αξιών περνώντας στους θεατές το μήνυμα πως υπάρχει αναγκαιότητα για επιστροφή σε αρχές, αξίες και ιδανικά ώστε να ξεπεραστεί πρωτίστως αυτή η κρίση.
Οι μαθητές του σχολείου με τη συνδρομή των καθηγητών και των γονιών τους, μέσα από την παράσταση επιθυμούν να στείλουν τα δικά τους αισιόδοξα μηνύματα στο σημερινό γκρίζο σκηνικό που βιώνουμε. Και αναμένεται να καταπλήξουν το κοινό και να εισπράξουν το θερμό του χειροκρότημα, όπως συνέβη και με την περσινή τους παράσταση.
Πέραν του ψυχαγωγικού και παιδευτικού χαρακτήρα όμως που θα έχει η παράσταση, για δεύτερη επίσης συνεχόμενη χρονιά η σχολική κοινότητα του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου δίνει και κοινωνικό περιεχόμενο στο εγχείρημά της καθώς η είσοδος θα είναι δωρεάν για τους θεατές. Προαιρετικά ωστόσο, καθένας που θα πάει να παρακολουθήσει την παράσταση, αντί ενός συμβολικού εισιτηρίου μπορεί να προσφέρει τρόφιμα μακράς διαρκείας, ώστε το σχολείο να τα διαθέσει για τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου που συνεχώς αυξάνονται λόγω του μεγάλου αριθμού συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη βοήθειας.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί αύριο, Παρασκευή, στις 9:00 το βράδυ στο θέατρο «Ερωφίλη» στην Φορτέτζα.
Τη διασκευή του κειμένου και τους στίχους των τραγουδιών ανέλαβε η Πόλυ Παπαδοπούλου, την κίνηση και χορογραφία η Αθανασία Κώστα, τη μουσική διδασκαλία ο Παύλος Τομζάς, τα σκηνικά η Ελισάβετ Τσουρλάκη, ενώ τα κουστούμια είναι του Θεατρικού ομίλου του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Κρήτης.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν οι εμπνευστές και διοργανωτές της παράστασης στάθηκαν στην ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού του Κοινωνικού Παντοπωλείου, καλώντας ταυτόχρονα τους πολίτες του Ρεθύμνου να δώσουν το «παρών» αύριο το βράδυ στη Φορτέτζα.
«Το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο θεατρικός του όμιλος συνεχίζουν και φέτος τη συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και το Δήμο Ρεθύμνου, ενισχύοντας το θεσμό του κοινωνικού παντοπωλείου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Φέτος προτείνουμε την παράσταση του Πλούτου του Αριστοφάνη.
Θα έχετε ακούσει ότι μεγάλοι θίασοι ανεβάζουν τη συγκεκριμένη παράσταση και αυτό γιατί το έργο του Αριστοφάνη, είναι επίκαιρο στις μέρες μας όσο πότε στο παρελθόν. Ο Αριστοφάνης αναφέρεται στην άνιση κατανομή του πλούτου και στην κρίση που δημιουργεί. Στη δική μας διασκευή δεν καυτηριάζεται μόνο αυτή η άνιση κατανομή του πλούτου αλλά και η κρίση των ηθικών αξιών. Προσπαθούμε να δώσουμε μια αισιόδοξη νότα λέγοντας ότι τα πράγματα μπορούν να φτιάξουν αρκεί να στηριχτούμε σε ιδανικά και αξίες.
Στόχος μας είναι να ενισχυθεί και το κοινωνικό παντοπωλείο, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Αντί εισιτηρίου οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν με τρόφιμα μακράς διάρκειας, τα οποία θα δοθούν στο κοινωνικό παντοπωλείο. Προσκαλούμε όλους τους πολίτες να δώσουν το «παρών» την Παρασκευή και να βοηθήσουν σ’ αυτή την προσπάθεια», είπε η Πόλυ Παπαδοπούλου, υπεύθυνη του θεατρικού ομίλου του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Κρήτης, που επιπλέον ευχαρίστησε την Αντιπεριφέρεια και το Δήμο Ρεθύμνου που είναι αρωγοί στην προσπάθειά τους αυτή.
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, από την πλευρά της συνεχάρη τόσο τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου αφ’ ενός για τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες και αφ’ ετέρου για την πρωτοβουλία ενίσχυσης του Κοινωνικού Παντοπωλείου όσο και όλα τα σχολεία που φέτος, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, επέδειξαν αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα.
«Να συγχαρούμε ως Περιφέρεια Κρήτης όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τόσο των σχολείων της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας οι οποίοι μέσα από καλλιτεχνικές δραστηριότητες και παραστάσεις, μας έδειξαν φέτος τη δουλειά τους, είτε με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, είτε με αφορμή τη λήξη του σχολικού έτους. Προσπαθήσαμε ως Περιφέρεια Κρήτης όλες αυτές τις παραστάσεις να τις ενισχύσουμε οικονομικά, καθώς είναι καθήκον μας να είμαστε δίπλα στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Για τη συγκεκριμένη παράσταση θα δώσουμε συγχαρητήρια, στους εμπνευστές της πρωτοβουλίας αυτής. Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά που είχαν την ιδέα να αφιερώσουν τη παράσταση στο κοινωνικό παντοπωλείο. Ας φέρει ο καθένας ό,τι μπορεί από το υστέρημά του για να ενισχύσει το παντοπωλείο» είπε η κυρία Λιονή.
Τα δικά του εύσημα απένειμε στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης: «Συγχαρητήρια στους συντελεστές της παράστασης που πιστεύω ότι θα είναι μια υποδειγματική προσπάθεια. Στηρίζεται στη συνεργασία των καθηγητών και των μαθητών. Η κυρία Παπαδοπούλου κάνει χρόνια πολύ καλή καλλιτεχνική δουλεία, η οποία στην ουσία είναι παιδαγωγική.
Το θέατρο είναι η αγωγή της ψυχής. Θέλω να συγχαρώ όλους τους συντελεστές και την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, ενώ και ο Δήμος Ρεθύμνου κάνει από την πλευρά του ό,τι μπορεί. Καμαρώνουμε καθώς η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συνδέεται και με ένα πολύ καλό σκοπό που αφορά την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Όλοι πρέπει να ανταποκριθούμε. Είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να απολαύουμε τα παιδιά μας και να αποδείξουμε ότι στο Ρέθυμνο φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού την κοινωνική συνοχή».
Ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη είναι η τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη και διδάχθηκε το 388 π.Χ. σε μία εποχή κατά την οποία η Αθηναϊκή Πολιτεία προσπαθεί να συνέλθει μετά την κατάλυση της Δημοκρατίας από τους Τριάκοντα Τυράννους και να ανακτήσει την ηγεμονία της. Ωστόσο βρίσκεται σε παρακμή. Το ατομικό συμφέρον, η διαφθορά, η συκοφαντία και η μετριότητα κυριαρχούν το δημόσιο βίο. Οι Θεοί απομακρύνθηκαν από το Κλεινόν Άστυ της Παλλάδας και συμπορεύονται με αυτούς που κερδίζουν ανέντιμα δόξα και πλούτο. Κρίση όχι μόνο οικονομική, αλλά και ηθική που φέρνει στην επιφάνεια το αίτημα μιας δίκαιης πολιτείας, η οποία θα χαρίζει ανεξαίρετα σε όλους τους ενάρετους πολίτες της πλούτο και ευημερία.
Αποφασίζει λοιπόν ο Αριστοφάνης να δώσει και αυτός με τον τρόπο της κωμωδίας ένα άλλο όνειρο στους συμπολίτες του, τη δική του ουτοπία. Το όνειρο αυτό θα ξετυλιχθεί στην Αθήνα της εποχής του. Πρέπει η κοινωνική αδικία, η χρεωκοπία των αξιών και η φτώχεια, μαζί με τους συκοφάντες, τους κλέφτες, τους τοκογλύφους, τους θεομπαίχτες, τους καταχραστές, να εξαφανιστούν από τα τείχη της πόλης. Το Αριστοφανικό έργο, εκφράζει την τραγωδία της εποχής του, όπου ο κάθε τίμιος Αθηναίος με το στόμα του χρεωκοπημένου κτηματία Χρεμύλου, απορεί γιατί, αν και τίμιος και ευσεβής, κατέληξε, σταδιακά στην αγκαλιά της φτώχειας.
Πώς λοιπόν ο Χρεμύλος θα ξεφύγει από τους δανειστές του; Πως να αναθρέψει το γιο του; Τίμια για να πεθάνει φτωχός ή ως κλέφτη και απατεώνα για να πνιγεί στα πλούτη; Ποια λύση δίνει στο πρόβλημά του το μαντείο των Δελφών; Θα επιστρέψει ο Πλούτος στα ταμεία της χρεωκοπημένης Αθηναϊκής πολιτείας;