Ανοιχτό «παράθυρο» για αλλαγές στο νομοσχέδιο που αφορά την ίδρυση του «Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης» άφησε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μανούσος Βολουδάκης, στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρία Λιονή και τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, Γιάννη Κουράκη.
Οι τοπικοί φορείς, που τονίζουν ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, εξέφρασαν στον Χανιώτη υφυπουργό τις ενστάσεις τους για το σχέδιο που πρόκειται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες μέρες και οι οποίες αφορούν κυρίως την εμπλοκή του κεντρικού κράτους στον υπό σύσταση Οργανισμό.
Όπως έχει γίνει γνωστό, πρόθεση του υπουργείου είναι να δημιουργήσει τον «Ο.Α.Κ.» με μεγάλη συμμετοχή του κράτους στην εταιρεία και μικρότερη εκπροσώπηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νέο σχήμα, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και προβληματισμό σε τοπικό επίπεδο.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι Περιφέρεια, δήμαρχοι και βουλευτές έχουν δημιουργήσει κοινό μέτωπο κατά της συγχώνευσης των αναπτυξιακών οργανισμών με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, τονίζοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει αρμοδιότητες, συμμετοχή, ενεργό ρόλο και λόγο στα τοπικά θέματα.
Ο κ. Βουλουδάκης σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους Αρναουτάκη, Κουράκη και Λιονή, κατέστησε, μεταξύ άλλων, σαφές ότι ο νέος Οργανισμός δεν αναλαμβάνει αρμοδιότητες που σήμερα ασκεί η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, ενώ παρουσίασε τα πλεονεκτήματα του «Ο.Α.Κ.», στον οποίο δίνεται η δυνατότητα να προωθήσει κατά ουσιαστικό τρόπο μεγάλα αναπτυξιακά έργα, όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης.
Ο κ. Βουλουδάκης επεσήμανε ακόμη ότι όλες οι υποχρεώσεις των υπό συγχώνευση Οργανισμών απέναντι στους ΟΤΑ, μεταβιβάζονται στο νέο Οργανισμό. Αυτό αφορά προγραμματικές συμφωνίες, έργα κυριότητας ΟΤΑ που εκτελέσθηκαν ή εκτελούνται από τους υπό συγχώνευση Οργανισμούς και δεν έχουν ακόμη παραδοθεί, κλπ.
Μάλιστα, σε συνεννόηση με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Σταύρο Καλογιάννη, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα προβεί σε νομοτεχνικές βελτιώσεις, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις επισημάνσεις των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα καλέσει τους τοπικούς φορείς την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα τη Δευτέρα, προκειμένου να διατυπώσουν επισήμως τις προτάσεις τους, προτού το σχέδιο νόμου κατατεθεί προς ψήφιση.
Σημειώνεται ότι στη νέα εταιρεία, με έδρα τα Χανιά, θα συμμετέχουν το Δημόσιο σε ποσοστό 51%, η Περιφέρεια Κρήτης σε ποσοστό 22%, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης σε ποσοστό 22% και οι Ενώσεις Αγροτικών-Γεωργικών Συνεταιρισμών Κρήτης σε ποσοστό 5%. Επομένως, βάσει του σχεδίου, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συμμετέχει στο νέο σχήμα με ποσοστό 49% και γίνεται προσπάθεια το συγκεκριμένο σημείο να ανατραπεί και η πλειοψηφία (51%) να περάσει από το κράτος στην Περιφέρεια και στους Δήμους της Κρήτης.
Σε ότι αφορά στην σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, το νομοσχέδιο προβλέπει τα εξής:
– Πρόεδρος θα είναι ο εκάστοτε γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
– Έξι μέλη του Δ.Σ. θα ορίζονται από το υπ. Ανάπτυξης.
– Ένα μέλος θα εκπροσωπεί την Περιφέρεια Κρήτης.
– Ένα μέλος θα εκπροσωπεί την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης.
– Τα έξι μέλη που θα ορίζονται από το υπουργείο, επισημαίνεται πως θα έχουν αναλογική εκπροσώπηση από τους τέσσερις νομούς του νησιού.