Σοβαρά προβλήματα ελλείψεων τόσο δασκάλων και νηπιαγωγών, όσο και εκπαιδευτικών ειδικοτήτων καταγράφονται στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία του Ρεθύμνου, σύμφωνα με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ρεθύμνου. Τα κενά αυτά, οι προτάσεις και οι τρόποι αντιμετώπισής τους, οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και τα οικονομικά των σχολείων, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ, παρουσία των διευθυντών των δημοτικών και των νηπιαγωγείων του νομού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου εκπαιδευτικών Γ. Τρουλη, υπάρχουν κενές οκτώ θέσεις δασκάλων και πέντε νηπιαγωγών σε όλο το νομό. Τα κενά αφορούν κυρίως ημερήσια σχολεία της ενδοχώρας, καθώς τα ολοήμερα σχολεία έχουν καλυφθεί. «Για παράδειγμα το σχολείο του Πλατάνου Αμαρίου αντιμετωπίζει πρόβλημα, αλλά δρομολογείται προσωρινή λύση με απόσπαση δασκάλας από το τμήμα μισθοδοσίας της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας. Άλλο σχολείο το οποίο αντιμετωπίζει πρόβλημα είναι αυτό των Ζωνιανών όπου πρέπει να καλυφθεί ένα κενό για να μπορέσει να διαχωριστεί μία τάξη σε δύο τμήματα», τόνισε ο κ. Τρούλης. Παράλληλα επεσήμανε ότι ξεπεράστηκαν τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζαν τα σχολεία της Αξού και των Ανωγείων, τα οποία είναι πλέον ανοικτά.
Πολύ σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα σχολεία της πόλης, τα οποία ως σχολεία ενιαίου αναμορφωμένου προγράμματος στηρίζουν ένα μεγάλο μέρος της λειτουργίας τους σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων όπως πληροφορική, θεατρολογία κ.ά. Ο πρόεδρος του συλλόγου επισημαίνει ότι κανένα σχολείο του Ρεθύμνου δεν καταφέρνει να συμπληρώσει πλήρως το καθημερινό ωρολόγιο πρόγραμμα «έως σήμερα καμία σχολική μονάδα δεν λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη καθηγητών ειδικοτήτων. Σαν αποτέλεσμα όλα τα μεγάλα σχολεία της πόλης ολοκληρώνουν το μάθημα πολύ νωρίτερα από τις 2:00 το μεσημέρι που προβλέπει το πρόγραμμα.».
Απαισιόδοξες είναι και οι εκτιμήσεις για το υπόλοιπο σχολικό έτος με τον κ. Τρούλη να αναφέρει ότι με την εξέλιξη της χρονιάς οι κενές οργανικές θέσεις αυξάνονται και πρέπει να ληφθεί μέριμνα από το υπουργείο, ώστε να καλυφθούν τα κενά. «Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς υπάρχουν κάποιες αποχωρήσεις οι οποίες οφείλονται, είτε σε συναδέλφους οι οποίοι έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση, είτε σε γυναίκες συναδέλφους που έχουν κάνει αίτηση για άδεια κύησης ή μητρότητας. Είτε σε συναδέλφους που αιτούνται άδεια άνευ αποδοχών». Ταυτόχρονα ο κ. Τρούλης συμπληρώνει πως έχει κατατεθεί πρόταση προς το υπουργείο Παιδείας στην οποία προβλέπεται τα χρήματα που εξοικονομούνται από τις παραπάνω κενές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών, να χρησιμοποιούνται στην πρόσληψη αναπληρωτών.
Σχετικά με τις ενέργειες του συλλόγου ο κ. Τρούλης αναφέρει ότι έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος της κάλυψης όλων των κενών, κάτι που αναμένεται μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.
«Είναι πλέον ζήτημα πολιτικής βούλησης. Εμείς ασκούμε την πίεση που πρέπει να ασκήσουμε σε όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες και περιμένουμε να βρεθούν οι πόροι για την πρόσληψη των αναπληρωτών. Αυτό το οποίο μας διαβεβαιώνει το υπουργείο Παιδείας είναι ότι με τις μετατάξεις από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια θα λυθεί εν μέρει το πρόβλημα. Τα υπόλοιπα κενά σύμφωνα με το υπουργείο θα καλυφθούν με προσλήψεις, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.».