Οι κτηνοτρόφοι άρμεξαν τα πρόβατα και προσέφεραν το γάλα στους εκκλησιαζόμενους. Ο κόσμος πολύς.
Ο δραστήριος Σύλλογος του χωριού ρύθμισε τα της τελετής και προσέφερε ακόμη και βρασμένο γάλα με σφακιανό παξιμάδι για πρωινό ρόφημα.
Για το έθιμο ο παπα-Γιάννης θα μας πει: «Το έθιμο είναι παλιό, το βρήκαν από το διορισμό μου εδώ και αρκετές δεκαετίες και φυσικά συνεχίζεται και θα συνεχίζεται πιστεύω για πολύ ακόμη. Ο αγιασμός των προβάτων, οι ευχές της εκκλησίας για καλή υγεία και σοδιά, για υγεία και μακροζωία των κτηνοτρόφων μας και των οικογενειών τους είναι και ευχές της Παναγίας μας, αλλά και μέσα στα εκκλησιαστικά μας καθήκοντα. Έτσι κάθε χρόνο, μετά το Πάσχα στην εορτή της Ζωοδόχου Πηγής (Παρασκευή της Διακαινησίμου) γίνεται και ο καθιερωμένος πλέον αγιασμός των προβάτων…».
Μετά την τελετή οι κτηνοτρόφοι προσέφεραν πλούσιο γεύμα στους παρευρισκόμενους.
«Θα περάσετε από την αίθουσα του συλλόγου να πιούμε ένα ποτήρι» μου λέει ο πρόεδρος Ανδρέας Κελαράκης. Από ότι διαπίστωσα, αυτό δεν ήταν ένα απλό κέρασμα. Στην αίθουσα είχαν στρωθεί τραπέζια, τα παιδιά του Συλλόγου δούλευαν συντονισμένα, στην ψησταριά, στο σερβίρισμα, στην υποδοχή και ο ακούραστος μάγειρας του χωριού Μιχάλης Κελαράκης ετοίμαζε το πανόστιμο πιλάφι, όπως αυτός γνώριζε, και το ποτήρι κατέληξε σ’ ένα πολύωρο φαγοπότι με ένα πλήρη παραδοσιακό κρητικό γεύμα -βραστό – πιλάφι – ψητό – σαλάτες και άφθονο κρασί.
Ο Ξένιος Δίας συνεχίζει να διαβαίνει τα βουνά της Κρήτης -να ‘στε όλοι καλά. Και του χρόνου.
Οι μαθητές γράφουν θέατρο!- Αποτελέσματα 5ου Πανελλήνιου διαγωνισμού
Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024 στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο «Ξενία» στο Ρέθυμνο έγινε η τελετή απονομής των βραβείων στους...