Η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων αποτελεί μέρος του σχεδιασμού του Δήμου Ρεθύμνου που στοχεύει σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης φυσικών πόρων και ενίσχυσης βιώσιμης κινητικότητας και συνολικά σε ένα πλέγμα δράσεων που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο αυτό τόσο μέσα από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα των «Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων» (ΟΧΕ) όσο και από το ΠΕΠ Κρήτης φιλοδοξεί να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια, ώστε να υλοποιήσει τις απαραίτητες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης σε τέσσερα συνολικά σχολεία. Πρόκειται για το 5ο δημοτικό, το 6ο δημοτικό, το 7ο δημοτικό και το 13ο δημοτικό. Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και για κάθε σχολείο ο προϋπολογισμός ανέρχεται στις 800.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι ήδη «Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης στο 1ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου» και «Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης δημαρχείου Ρεθύμνης» εντάχθηκαν στον άξονα προτεραιότητας «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη».
Τα δύο αυτά έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 906.216,79€ και 675.180,66€ και προχωρούν στην διαδικασία υλοποίησης.
Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνης θα συζητηθεί η έγκριση για υποβολή των παραπάνω προτάσεων στα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Άγγελος Μαλάς, ανέφερε: «Πάγια τακτική του Δήμου είναι η εκσυγχρονισμός των σχολικών υποδομών δημιουργώντας σύγχρονα περιβάλλοντα για την εκπαίδευσή τους, είτε μέσω της αναβάθμιση των σχολείων είτε με τη δημιουργία νέων χώρων για τα παιδιά είτε με παρεμβάσεις αποκατάστασης. Βασική παράμετρος είναι οι υποδομές και εκεί βασίζεται ο σχεδιασμός του Δήμου είτε κτίζοντας νέα σχολεία είτε αναβαθμίζοντας τα υφιστάμενα. Όχι μόνο για να εξασφαλίσουμε την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης αλλά γιατί θέλουμε να δώσουμε το στίγμα μας ως προς την αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων. Στο πλαίσιο αυτό θα ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες τέτοιες παρεμβάσεις. Ταυτόχρονα, θεωρούμε πολύ σημαντικό τον άξονα της βιώσιμης κινητικότητας και για αυτό το λόγο σχεδιάζουμε έργα οδικής ασφάλειας για μαθητές και γονείς κατά την πρόσβαση και αποχώρησή τους σε χώρους πέριξ των σχολείων. Υπάρχουν αρκετά σχολεία που δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα πεζοδρόμια, χρειάζεται επικαιροποίηση με τη σήμανσή τους και επιδίωξή μας είναι να σπεύσουμε κατά προτεραιότητα σε αυτά. Οι παρεμβάσεις αυτές θα αφορούν σε διαγραμμίσεις, διαβάσεις πεζών, ανύψωση του οδοστρώματος όπου χρειάζεται, προσωρινές θέσεις στάθμευσης. Οι παρεμβάσεις αυτές θα έρθουν να «κουμπώσουν» με τα έργα ανάπλασης που έχουν ήδη γίνει».
Οι παρεμβάσεις στο 5ο δημοτικό σχολείο
Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βασιλάκη Εμμανουήλ και Δρακοντόπουλων στην περιοχή της Καλλιθέας Ρεθύμνου. Το οικόπεδο στο οποίο ανήκει το σχολείο έχει έκταση 1.654,57 τ.μ., ενώ το συνολικό εμβαδόν όλων των κτιρίων του σχολείου είναι 1.384,00 τ.μ. Η θέση του οικοπέδου είναι τέτοια ώστε το σχολείο να βρίσκεται πιο ψηλά από τη στάθμη του κεντρικού δρόμου, ενώ η πρώτη ισόγεια στάθμη βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τον προαύλιο χώρο.
Η κατασκευή του ξεκίνησε τμηματικά πριν το 1960, όπου και κατέληξε με σταδιακή κτιριακή επέκταση στη σημερινή και τελική του μορφή, αποτελούμενη από 20 αίθουσες διδασκαλίας και μία αίθουσα με χρήση βιβλιοθήκης οι οποίες κατανέμονται σε 3 στάθμες.
Για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του 5ου Δημοτικού σχολείου στην υφιστάμενη κατάσταση του κτιρίου καταναλώνονται α) ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση, ψύξη των εσωτερικών χώρων και του φωτισμού του σχολείου β) πετρέλαιο θέρμανσης για την κάλυψη των θερμικών απωλειών τους χειμερινούς μήνες.
Έπειτα από αυτοψία παρατηρήθηκε ότι το εξωτερικό κέλυφος του κτιρίου, αποτελούμενο από την εξωτερική τοιχοποιία, τις οροφές καθώς και το δάπεδο, στερούνται της θερμομόνωσης, τα ανοίγματα (πόρτες και παράθυρα) αποτελούνται από μεταλλικό πλαίσιο χωρίς θερμοδιακοπή με μονό υαλοπίνακα στα περισσότερα από αυτά και ο φωτισμός γίνεται κυρίως με λάμπες φθορισμού, με αποτέλεσμα οι θερμικές απώλειες να είναι μεγάλες. Κατά συνέπεια, για να δημιουργηθεί ένα άνετο θερμικό περιβάλλον για τους καθηγητές και τους μαθητές, οι απαιτήσεις σε ενέργεια είναι πολύ αυξημένες.
Έχοντας ως στόχο την μείωση των φορτίων θέρμανσης και ψύξης των εσωτερικών χώρων του κτιρίου, μέσω της εισαγωγής παθητικών συστημάτων, έπειτα από μελέτη επιλέχθηκαν να γίνουν οι εξής παρεμβάσεις:
- τοποθέτηση θερμομόνωσης σε όλο το κτιριακό κέλυφος του σχολείου
- αντικατάσταση των ανοιγμάτων με πλαίσια αλουμινίου με θερμοδιακοπή διπλού υαλοπίνακα,
- αναβάθμιση των υφιστάμενων ενεργητικών συστημάτων ψύξης με στόχο την επαρκή κάλυψη των αναγκών κλιματισμού του κτιρίου με ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και
- τέλος, περιορισμού των φορτίων φωτισμού του κτιρίου μέσω της εγκατάστασης λαμπτήρων και προβολέων χαμηλής κατανάλωσης ισχύος και συστήματος διαχείρισης λειτουργίας.
Με τις παρεμβάσεις αυτές, το κτίριο αναβαθμίζεται ενεργειακά, ώστε να υπάρχει ένα άνετο θερμοκρασιακά περιβάλλον για τα άτομα τα οποία εξυπηρετούνται από το σχολείο, ελαχιστοποιώντας τις απώλειες, με παράλληλη μείωση της παραγωγής CO2, συμβαδίζοντας με τους σύγχρονους κανονισμούς και της απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.
Επισκευές – συντηρήσεις σχολείων
Εν τω μεταξύ σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι, στην Τεχνική Υπηρεσία του Δ.Ρ., όπου ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης θα υπογράψει με τον ανάδοχο εργολάβο τη σύμβαση του έργου «Επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων 2019», με το οποίο θα πραγματοποιηθούν επεμβάσεις σε 17 σχολικά συγκροτήματα της Α’ θμιας και Β’ θμιας Εκπαίδευσης, που λειτουργούν στο αστικό κέντρο αλλά και σε οικισμούς του Δήμου Ρεθύμνης.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 409.728,19 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από τη ΣΑΤΑ Σχολείων.