Τα οξυμμένα προβλήματα του γεωργοκτηνοτροφικού κόσμου αναφέρουν στο αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι δυο Ρεθεμνιώτες βουλευτές ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων, που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση βασικών προβλημάτων των γεωργοκτηνοτρόφων.
Ειδικότερα, σε ερώτησή του ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός αναφέρεται στο συνολικό αγροτικό εισόδημα στη χώρα, που, όπως αναφέρει, έχει μειωθεί κατά 20% (1,4 δισ. ευρώ) την τετραετία 2009-2012, με ταυτόχρονη άνοδο του κόστους παραγωγής λόγω αύξησης 31% του κόστους των ζωοτροφών και των αγροτικών εφοδίων, 64% του ενεργειακού κόστους και 93% των φορολογικών επιβαρύνσεων αγροτών. Στο Νομό Ρεθύμνου, όπως τονίζει η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη και με σημαντική υστέρηση στη στελέχωση και λειτουργία κρίσιμων Δημόσιων Υπηρεσιών. «Η Διεύθυνση Γεωργίας έχει δυστυχώς μετατραπεί σε γραφειοκρατικό μηχανισμό διεκπεραίωσης των επιδοτήσεων και αδυνατεί να ανταποκριθεί στον ελεγκτικό της ρόλο και στο κύριο έργο της, που είναι η επιστημονική στήριξη και καθοδήγηση των αγροτών. Στην πλέον κτηνοτροφική περιοχή της Κρήτης στην οποία υπάρχουν πάνω από 5.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με εκατοντάδες χιλιάδες αιγοπρόβατα, χοίρους, βοοειδή, όρνιθες και στην οποία λειτουργούν πέντε σφαγεία, έξι εργαστήρια τεμαχισμού και τυποποίησης κρέατος, έξι αλλαντοποιεία, υπηρετεί ένας μόνο μόνιμος κτηνίατρος. Είναι προφανής η αδυναμία κάλυψης των απαιτήσεων για κρεοσκοπικούς, υγειονομικούς και λοιπούς ελέγχους όλων των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, για τον έλεγχο του ζωικού κεφαλαίου έναντι των ανθρωποζωονόσων (μελιταίος πυρετός), για τη χορήγηση πιστοποιητικών σφαγής ζώων κλπ., με αποτέλεσμα να υφίσταται σοβαρός κίνδυνος όχι μόνο για τη συνέχιση της λειτουργίας των σφαγείων αλλά και σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Ένα σημαντικό ζήτημα επίσης, που στη περυσινή ελαιοκομική περίοδο πήρε τεράστιες διαστάσεις λόγω της σχεδόν ολοκληρωτικής καταστροφής της σοδειάς, είναι η προστασία της ελαιοπαραγωγής από το δάκο και η έγκαιρη προκήρυξη και ανάθεση του έργου της δακοκτονίας. Το σημερινό σύστημα θεωρείται παρωχημένο, δεν παρακολουθείται η αποτελεσματικότητά του, η αποζημίωση έχει περικοπεί σημαντικά και δεν υπάρχει το απαιτούμενο ενδιαφέρον και συμμετοχή εκ μέρους των παραγωγών και των τοπικών κοινωνιών» τονίζει ο Ανδρέας Ξανθός και ρωτά τον υπουργό:
1. Προτίθεται να ενισχύσει την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Ρεθύμνου που είναι η πλέον υποστελεχωμένη της Περιφέρειας, διορίζοντας άμεσα τους πέντε επιτυχόντες κτηνιάτρους του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ το 2008 και αντιμετωπίζοντας έτσι τον σοβαρό κίνδυνο για τη διατροφική ασφάλεια και τη δημόσια υγεία στο Νομό Ρεθύμνου;
2. Εξετάζει το ΥΑΑΤ την αποκέντρωση όλης της διαδικασίας καταπολέμησης του δάκου στις αιρετές Περιφέρειες, έτσι ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά το πρόγραμμα της Δακοκτονίας στη περιοχή τους με τις ιδιαιτερότητές της και να επιλεγούν εναλλακτικές μέθοδοι (π.χ. βιολογική καταπολέμηση) με τα νέα επιστημονικά δεδομένα, ιδιαίτερα για την περιοχή της Κρήτης που θα εξασφαλίσουν την ποιοτική πιστοποίηση του λαδιού (ολοκληρωμένη διαχείριση, βιολογική κλπ.), οικολογική πιστοποίηση του λαδιού και φυσικά την αξιοπρεπή αποζημίωση του παραγωγού για ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας και το οποίο συμβάλλει καθοριστικά στην τοπική οικονομία; Επιπλέον, εξετάζει το υπουργείο την ιδιαιτερότητα της Κρήτης με τις πολλές χορτολιβαδικές εκτάσεις, που αν εξαιρεθούν στη νέα ΚΑΠ από τη βόσκηση θα καταστραφεί τελείως η κτηνοτροφία;
Συνάντηση του Γ. Κεφαλογιάννη με τον ηγεσία του υπουργείου
Εν τω μεταξύ συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πραγματοποίησε ο βουλευτής Ρεθύμνου Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Μόσχος Κορασίδης.
Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα προβλήματα των παραγωγών, η ατζέντα του υπουργείου για την νέα ΚΑΠ και η ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων στήριξης του πρωτογενή τομέα. Ειδικότερα, ο Ρεθεμνιώτης βουλευτής ανέδειξε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διαδικασία πληρωμών της επιδότησης του άρθρου 68, της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου και των βιοκαλλιεργητών για το 2012, αναδεικνύοντας παράλληλα σημαντικά ζητήματα, όπως το πλαίσιο λειτουργίας του ΕΛΓΑ, τα τοπικά προβλήματα κατά την εφαρμογή του Μέτρου 2.4 για τις «Δασώσεις» και την ανάγκη ξεκάθαρης απόρριψης της πρότασης του ΟΟΣΑ για ανάμειξη του έξτρα παρθένου ελαιολάδου με άλλα έλαια. Τέλος, αναφέρθηκε στη σημαντική τροπολογία που δίνει λύση στο πρόβλημα των επιλέξιμων εκτάσεων με την πρόσθεση 40 εκατ. στρεμμάτων στις βοσκήσιμες εκτάσεις της χώρας, δεδομένου ότι από το 2015 οι ενισχύσεις θα δίδονται με βάση τη βοσκήσιμη έκταση.
Από τη μεριά του, ο κ. Τσαυτάρης δεσμεύτηκε πως την ερχόμενη Παρασκευή θα ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής της επιδότησης του άρθρου 68 για όσους δικαιούχους δεν έχουν πληρωθεί, η οποία και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δέκα ήμερων και συγκεκριμένα μέχρι τις 20 του μήνα. Παράλληλα, παρουσίασε συνοπτικά τις εθνικές επιλογές για τη νέα ΚΑΠ, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Ιουνίου 2014. Επιπρόσθετα, ξεκαθάρισε πως το υπουργείο απορρίπτει την πρόταση του ΟΟΣΑ για την πρόσμιξη του παρθένου ελαιολάδου, ενώ, τέλος, δεσμεύτηκε ότι το ποσοστό μείωσης των επιλέξιμων εκτάσεων θα είναι μονοψήφιο και ως εκ τούτου πολύ μικρότερο από το 37% που αρχικά σχεδιαζόταν.