Σε μία κατάμεστη αίθουσα από ακαδημαϊκούς, καθηγητές, επιχειρηματίες, στρατιωτικούς, πολιτικούς, προσωπικότητες, Ρεθεμνιώτες και μη, έγινε στο πολεμικό μουσείο Αθηνών η εκδήλωση παρουσίασης του επετειακού τόμου των 40 ετών από ιδρύσεως του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου συμμετείχε ως συνδιοργανωτής ο ιστορικός σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνιων Αττικής «Το Αρκάδι».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων: ο Σεβ. Μητρ. Ρεθύμνης κ. Ευγένιος, ο Σεβ. Μητροπ. Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, ο εκπρόσωπος του Μακ. Αρχ. Αθ. π. Θεολόγος Αλεξανδρακης, ο π. Διονύσιος Χαμαράκης, ο τ. Αρεοπαγίτης κ. Γ. Χλαμπουτάκης, ο τ. πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δημήτριος Κυριτσάκης, ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης, η βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζιδάκης, ο Γεράσιμος Φωκάς πρόεδρος Αρχόντων οφικιαλίων του Οικουμ. Πατριαρ., ο Εμμ. Δρεττάκης τ. υπουργός, ο Νικ. Σταμπολίδης η ψυχή της Αρχ. Ελεύθερνας, ο αντιπρυτ. Κ. Σπανουδάκης, η καθηγ. Μαριάννα Καλαϊτζιδάκη, ο Δημ. Στεμπίλης πρόεδρος ιδρύματος Ν. Δασκαλαντωνάκη, Μαρία Λιονή αντιπερ. Ρεθ., ο Ιωάννης Παλλήκαρης τ. πρύτανης Κρήτης, ο Στυλιανός Πετράκης αντιν. και αρχηγός στόλου, η Κατερίνα Δομαζάκη εκπρ. Λαογραφικού μουσείου Ρεθύμνου, η Ελένη Κεφαλογιάννη, ο καθηγ. Ιωαν. Γρυντάκης, πλήθος πρυτάνεων, ακαδημαϊκών, καθηγητών, εκπρόσωποι κρητικών πολιτιστικών συλλόγων και άλλοι.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ιστορικού συλλόγου αποδήμων Ρεθυμνίων Αττικής, Γεώργιος Βλατάκης, άστραψε και βρόντηξε, τόσο για την τυχόν απομάκρυνση του Πανεπιστημίου από το Ρέθυμνο όσο και για την ένταξη της κρητικής διαλέκτου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Δεν άφησε καθόλου περιθώριο, ώστε να μην εκμεταλλευτεί και να στηλιτεύσει τα τελευταία γεγονότα περί αποδυνάμωσης της έδρας του Πανεπιστημίου Κρήτης από το Ρέθυμνο, τόσο που πολλές φορές το ακροατήριο τον σταμάτησε από τα χειροκροτήματα αφενός για τον γεμάτο νόημα χαιρετισμό του, που προκάλεσε αίσθηση αφετέρου για την χρήση της ωραίας γλώσσας που χρησιμοποίησε, καθώς και για τις γεμάτο νόημα ατάκες του, εξυμνώντας τον αγώνα, την προσπάθεια και την ανιδιοτελή γενναιοδωρία των Ρεθυμνίων για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Χαρακτηριστικά τόνισε ότι: «Η καρδιά του Πανεπιστημίου Κρήτης κτυπάει στο Ρέθυμνο! Και δηλούμεν κε πρύτανη ενώπιών σας με κάθε σοβαρότητα ότι θα επαγρυπνούμε και θα περιφρουρούμε ως φύλακες το ίδρυμα τούτο, ώστε να συνεχίζει να κτυπάει αυτή η σθεναρή ζωογόνος και φλεγόμενη καρδιά του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο, χωρίς μπαϊπάς ή στεντ, ας μου επιτραπεί η ιατρική ορολογία, μιας κι ο κος πρύτανης ανήκει στο χώρο αυτό. Ήδη κάποιοι προσπαθούν να επιβάλλουν αλλαγές. Θα μας βρείτε αντιμέτωπους. Με τον ίδιο τρόπο που αγωνιστήκαμε να γίνει, άλλο τόσο θα αγωνιστούμε να διατηρηθεί.
Δεν πρέπει να λησμονούμε τις αγόγγυστες δωρεάν προσφορές αγροτεμαχίων από τους Ρεθεμνιώτες στην ευρύτερη περιοχή στου Γάλλου για την κατασκευή στέγασής του, ούτε την συστηματική σκληρή εργασία από τον τότε δήμαρχο κο Δημήτρη Αρχοντάκη, τον οποίον τίμησε ο σύλλογός μας πριν λίγες ημέρες για αυτήν του και μόνον την προσπάθεια, αλλά ούτε την οιαδήποτε οικονομική ενίσχυση από πολλούς Ρεθεμνιώτες και κυρίως από την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Επιπλέον ο σύλλογός μας έκαμε τα αδύνατα δυνατά τόσο δια οικονομικής ενισχύσεως όσο και δια του τότε εκπροσώπου του συμμετέχοντας στις διάφορες επιτροπές για την ίδρυση του Πανεπιστημίου».
Σε άλλο σημείο τόνισε: «Ελλογιμότατε κε πρύτανη, σας το έχουμε δηλώσει εγγράφως δια ψηφίσματος το δηλούμεν και ενώπιων όλων σήμερα ας φανεί το Πανεπιστήμιο μακρόθυμο, ώστε να χαρίσει ως δώρο στους φοιτητάς του, την ένταξη της κρητικής διαλέκτου ενόψει της συμπλήρωσης των 40 ετών από ιδρύσεώς του. Έτσι θεωρούμε ότι θα έχει επιτελέσει ακόμη ένα υψηλό έργο όχι μόνο στην Κρήτη αλλά παγκοσμίως».
Είναι γεγονός ότι πρώτη φορά το Πανεπιστήμιο Κρήτης πραγματοποιεί μια τέτοια εκδήλωση στην Αθήνα και είμαστε ευτυχείς που συμπεριέλαβε τον ιστορικό σύλλογο των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής «Το Αρκάδι» στην διοργάνωσή του.
Τιμώντας αυτήν την πρόσκληση εκ μέρους του Πανεπιστημίου, ο σύλλογος κατάφερε με όλες του τις δυνάμεις και προσκάλεσε πλήθος Ρεθυμνίων της Αττικής, όπου κατέκλυσαν την αίθουσα αλλά και πολλές προσωπικότητες.
Επιπλέον πρόσθεσε ο Γ. Βλατάκης: «Είμαστε ευγνώμονες που υπάρχει το Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο, το οποίο αποτελεί ένα πολυτιμότατο εργαστήριο οικουμενικής παιδείας και συνεργασίας προσφέρων διηνεκώς και ακαμάτως τις πολλαπλές του υπηρεσίες και ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τόσο το κο πρύτανη για τις καταβαλλόμενες προσπάθειες ανάπτυξής του, όσο και το κο Ι. Πυργιωτάκη τον πονήσαντα τον επετειακό τόμο, τους καθηγητές που το επανδρώνουν μέχρι και τον απλό διοικητικό υπάλληλο δια το χρησιμώτατο έργον των».
Κλείνοντας το χαιρετισμό του, ανέφερε: «Είθε λοιπόν το Πανεπιστήμιο Κρήτης για πολλά χρονιά ακόμη να προσφέρει το πολύτιμο έργο του ποτίζοντας τις ψυχές των νέων ανθρώπων με γνώσεις και ανθρωπιά. Ευχόμενοι «αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων, μηδέ γένος πατέρων αισχυνέμεν» τουτέστιν να είσαι πάντα πρώτος και ανώτερος από όλους και να μην ντροπιάζεις τη γενιά σου… (Ιλιάδα, Ζ,208)».
Ιστορικός σύλλογος αποδήμων Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι»