Το μυθιστόρημα με τίτλο «Το Παλαιοπωλείο» του κ. Κωστή Σχιζάκη, από τον εκδοτικό οίκο «24 γράμματα» παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στον χώρο του δημοτικού κήπου της πόλης του Ρεθύμνου. Ένα βιβλίο που έχει ως αφετηρία το Ρέθυμνο και μάλιστα ένα στενό της Παλιάς Πόλης, μια ήσυχη και γραφική γειτονιά. Εκεί βρίσκεται ένα μικρό παλαιοπωλείο από το οποίο ξεπηδούν πλήθος ιστορίες ανθρώπων που συμπλέκονται μεταξύ τους και τελικά μας ταξιδεύουν μέχρι την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Ιταλία. Ασχολείται με τα απλά και τετριμμένα, και μεταπηδά τελικά στον αγώνα του απλού ανθρώπου να διαμορφώσει ένα καλύτερο αύριο.
Για την 6η συγγραφική προσπάθειά του, αλλά και για την επιλογή του Ρεθύμνου ως τόπο δράσης του συγκεκριμένου μυθιστορήματος, μας μίλησε ο κ. Σχιζάκης:
«Το Παλαιοπωλείο», είναι ένα βιβλίο που έγραψα σχεδόν αποκλειστικά για το Ρέθυμνο, παρόλο που οι ήρωές του δεν μένουν μόνο εδώ. Όπως εξάλλου συμβαίνει και με τους κατοίκους του Ρεθύμνου και κάθε άλλου μέρους της Κρήτης. Θα ήθελα πολύ αν όχι σε πρώτη φάση, ίσως σε μια δεύτερη, η πόλη του Ρεθύμνου, να καταλάβει πως με την απλότητα που μπόρεσα να στήσω την πλοκή του συγκεκριμένου έργου, θα αποτελέσει ένα απόκτημα, μία καταγραφή του «σήμερα», για το «αύριο». Χαίρομαι πάρα πολύ και είμαι ευγνώμων. Όσο για την επιλογή του Ρεθύμνου ως τόπο δράσης, υποστηρίζω, εύχομαι και θέλω να το διατρανώσω πως η Κρήτη είναι μία και δεν πρέπει να πέφτουμε στις διάφορες πολιτικές ρυθμίσεις, που γίνονται για την διαίρεσή της. Ελπίζω και θεωρώ, ότι είναι μία και μοναδική».
Για το βιβλίο μίλησαν ο Μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης και η αρχαιολόγος – συγγραφέας, Ειρήνη Γαβριλάκη με τον συγγραφέα κ. Σχιζάκη να τους ευχαριστεί για την υποστήριξη προς το πρόσωπό του: «Η λαμπρή παρουσίαση υπερβαίνει οποιαδήποτε σκέψη που είχα κάνει στο παρελθόν για το βιβλίο αυτό. Δηλαδή ότι έχω τον δεσπότη μας, τον δήμαρχο μας και την αρχαιολόγο-συγγραφέα Ειρήνη Γαβριλάκη, η οποία τα έχει καταφέρει όλα αυτά, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία μεγάλη τιμή» ανέφερε.
Μιλώντας για το βιβλίο του Κωστή Σχιζάκη ο δήμαρχος Ρεθύμνου ανέφερε: «Αισθάνομαι πάρα πολύ ωραία, που μετά από αρκετούς μήνες καραντίνας, με την ευκαιρία αυτής της εκδήλωσης, μπορούμε πλέον και επικοινωνούμε ξανά με τους Ρεθεμνιώτες και εκείνους που ενδιαφέρονται για ένα καλό βιβλίο. Προσωπικά με συγκίνησε αυτό το βιβλίο και η επιλογή του συγγραφέα, να γράψει ένα βιβλίο όντας Ηρακλειώτης εμπνευσμένος ωστόσο, από ένα στενό της παλιάς πόλης στην οδό Γοβατζιδάκη και μάλιστα να εμπλέξει με έναν πολύ ευρηματικό τρόπο και το ρεθεμνιώτικο καρναβάλι που δεν ξέρω αν το έχει ζήσει πραγματικά, αλλά έχει αποτυπωθεί στην μνήμη του ως ένας εξαιρετικός θεσμός, ο καλύτερος στο είδος του εδώ στην Κρήτη.
Από την άλλη μεριά, με συγκίνησε ότι ένας άνθρωπος που είναι σίγουρα φιλότεχνος, είναι αρχιτέκτονας, δηλαδή είναι ένας άνθρωπος που έχει μάθει να συνθέτει αρμονίες και μπορεί να κάνει επιλογές χρωμάτων, σκιών και γραμμών πώς σκιαγράφησε σε αυτήν την μυθοπλασία του, τη ζωή πολλών ανθρώπων, οι οποίοι έρχονται σε επαφή, συγκρούονται, αγαπιούνται και τελικά όλοι είναι ευχαριστημένοι και αξιοπρεπείς. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να διατηρούμε την αξιοπρέπειά μας μέσα σε αυτήν τη ζωή και ο συγγραφέας το κατάφερε, μέσα από ένα τρόπο ιδιαίτερα ευρηματικό, που δείχνει ότι αγαπάει τους ανθρώπους και τους πρωταγωνιστές του.
Αυτά λοιπόν με έχουν παρακινήσει να παρευρίσκομαι εδώ, για να εκφράσω τις σκέψεις μου, όχι τόσο για να αποκαλύψω το βιβλίο, αλλά για παρωθήσω τους φίλους που ήρθαν απόψε εδώ να το διαβάσουν και να μοιραστούμε τα ίδια αισθήματα, ή και διαφορετικά γιατί όπως δηλώνω, το κάθε βιβλίο είναι ένα ταξίδι που κάνει ο συγγραφέας και οι αναγνώστες, ο καθένας σύμφωνα με τις επιλογές του».
Η αρχαιολόγος – συγγραφέας, Ειρήνη Γαβριλάκη, στενή φίλη του συγγραφέως αναφερόμενη στο βιβλίο τόνισε την προσεκτική επιμέλεια που έγινε στον τρόπο γραφής και την αξιέπαινη προσέγγιση του κ. Σχιζάκη σε θέματα που αφορούν όλους μας: «Ο κύριος Σχιζάκης είναι χρόνια φίλος και είχα τη χαρά να παρουσιάσω και το προηγούμενο βιβλίο του και παρακολουθώ τη συγγραφική του δραστηριότητα. Μου αρέσει ιδιαίτερα ότι αναφέρεται και γράφει ιστορίες καθημερινών ανθρώπων της διπλανής πόρτας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διαμορφώνεται ένα μωσαϊκό που μας αφόρα όλους και όλοι λίγο πολύ συμμετέχουμε ως ψηφίδες αυτού του μωσαϊκού. Είναι ιστορίες που αλληλοσυμπληρώνονται όπως και οι δικές μας, που αυτοαναιρούνται από τους άλλους όπως και οι δικές μας και υπάρχουν πολλά κοινά σημεία ανάμεσα στον αναγνώστη και τους ήρωές του. Το γεγονός ότι όλες αυτές οι ιστορίες αλληλοκαλύπτονται σαν να δημιουργεί ένα σχήμα, τα λεγόμενα fractal, όπου διάφορες δυνάμεις συμπληρώνουν και πολλαπλασιάζουν ένα σχήμα που όλο και εξελίσσεται. Αυτό μου αρέσει πολύ σαν προοπτική της ανθρώπινης τύχης και για αυτό και βρίσκομαι απόψε εδώ».
Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος με αφορμή το βιβλίο, χαρακτήρισε την πόλη του Ρεθύμνου ως οικουμενική πηγή έμπνευσης και μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ανέφερε: «Με πολλή χαρά ανταποκρίθηκα στην ευγενική πρόσκληση του κυρίου Σχιζάκη, ο οποίος είναι και φίλος μου από τα χρόνια που βρισκόμουν στο Ηράκλειο, να παρουσιάσω το βιβλίο του, κάτι που κάνω για δεύτερη φορά. Στους Τέσσερις Μάρτυρες πριν από καιρό είχαμε παρουσιάσει και το πρώτο του βιβλίο σε μια εκδήλωση που είχαμε οργανώσει τότε ως μητρόπολη. Αγαπώ πολύ τον κύριο Σχιζάκη για την προσφορά του γενικότερα στην Κρήτη, στα Γράμματα, στις Τέχνες και στον πολιτισμό. Τούτη την φορά τον αγάπησα περισσότερο, γιατί αυτό το μυθιστόρημα προήλθε από το δικό μας όμορφο τόπο, από το Ρέθυμνό μας που εξακολουθεί και θα εξακολουθεί για πολλά χρόνια, για να μην πω αιώνια. Έχει γίνει μετά από δέκα χρόνια δικής μου παρουσίας εδώ, πηγή εμπνεύσεως για εμένα και για όλους καθημερινά, όπως ακριβώς ενέπνευσε και τον κύριο Σχιζάκη και εμπνέει και όλους εμάς που έχουμε την ευλογία του Θεού, να το κατοικούμε, να το πορπατούμε, να αναστρεφόμαστε με τους ανθρώπους του. Κάθε ένας έχει την ιστορία του και την προσφορά του και κάθε ένας, είναι ένα παράδειγμα για όλους τους άλλους».