Στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του πεζόδρομου που θα κατασκευαστεί από τον δήμο Ρεθύμνου μέσω του προγράμματος Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων προχωρά παράλληλα το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο έχει ολοκληρώσει μια επιπλέον μελέτη μεταξύ του δημόσιου χώρου και των εγκαταστάσεων της πανεπιστημιούπολης Γάλλου, που στόχο έχει να συμπληρώσει την ανάπλαση που θα κάνει ο δήμος στο χώρο των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων.
Όπως ανέφερε ο αντιπρύτανης Υποδομών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κώστας Σπανουδάκης, πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο που θα αλλάξει ριζικά τη εικόνα της Πανεπιστημιούπολης στου Γάλλου.
Για το συγκεκριμένο έργο το Πανεπιστήμιο Κρήτης συνεργάστηκε με την αρχιτέκτονα τοπίου, Ελένη Τσιριντάνη, η οποία μαζί με τον αρχιτέκτονα του δήμου, Μάνο Τσάκωνα, εκπόνησαν την μελέτη, την αναβάθμιση του οδικού δικτύου του Ρεθύμνου με την Πανεπιστημιούπολη Γάλλου.
Το έργο αυτό σύμφωνα με τον κ. Σπανουδάκη έχει προϋπολογισμό 1,3 εκ. ευρώ, χρήματα τα οποία έχουν εξασφαλιστεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο στόχος είναι να δημοπρατηθεί το 2022.
Σύμφωνα με την αρχιτέκτονα τοπίου, Ελένη Τσιριντάνη, που εκπόνησε τη μελέτη για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Κρήτης, η επέμβαση που θα γίνει αφορά την περιοχή κατά μήκος της πορείας των πεζών προς την Πανεπιστημιούπολη.
Όπως ανέφερε η επέμβαση αξιοποιεί τρεις επιλεγμένες περιοχές κατά μήκος του ορίου μεταξύ δημόσιου χώρου και πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, ώστε να διαμορφώσει μια ενδιαφέρουσα, ευχάριστη και λειτουργική κίνηση των πεζών από και προς το Πανεπιστήμιο. H νέα διαδρομή δεν περιορίζεται σε μια μονοσήμαντη μετάβαση αλλά γίνεται μια πορεία με εναλλαγές και διαφορετικές χωρικές ποιότητες σε όλο το μήκος της.
Οι περιοχές έχουν επιλεγεί ανάλογα με τη θέση τους κατά μήκος της πορείας, τις ενδιαφέρουσες θέες προς την πόλη και το Πανεπιστήμιο και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους.
Σύμφωνα με την μελέτη, διαμορφώνεται μια άνετη, ενδιαφέρουσα πρόσβαση μεταξύ πόλης και Πανεπιστημίου που ισορροπεί αρμονικά ανάμεσα στην ανθρώπινη επέμβαση και το φυσικό στοιχείο. Αξιοποιούνται και αναδεικνύονται τα αξιόλογα φυσικά στοιχεία, όπως η υφιστάμενη βλάστηση, το βραχώδες ανάγλυφο και η παρουσία του νερού, ώστε να γίνουν φιλόξενα για την ανθρώπινη παρουσία.
Δημιουργούνται χώροι στάσης με καθιστικά και σκιά (δένδρα-σκίαστρα) για ευχάριστη υπαίθρια παραμονή, σχεδιάζεται κατάλληλος φωτισμός για την ασφαλή διέλευση/παραμονή όλες τις ώρες και εξασφαλίζεται η εύκολη πρόσβαση για όλους.
Οι χώροι με κατάλληλες διαστάσεις-χαρακτηριστικά σχεδιάζονται για να υποδεχθούν εφήμερες δράσεις (υπαίθριες εκθέσεις, μικρής κλίμακας εκδηλώσεις κ.ο.κ.).
Ο σχεδιασμός παραμένει ανοιχτός και ευέλικτος, ώστε να έχει τη δυνατότητα να συμπεριλάβει/εντάξει νέες επιφάνειες στο σύνολό του.
Πραγματοποιείται ενίσχυση/εμπλουτισμός των φυτεύσεων από την ενδημική χλωρίδα με στόχο μια ενδιαφέρουσα εικόνα σε όλη τη διάρκεια του έτους με ευρεία γκάμα υφών και χρωμάτων.
Σε σχετικές δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.», η κα Τσιριντάνη ανέφερε: «Από τη νέα σύμπραξη με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, έχουν επιλεγεί τρία σημεία με ξεχωριστά φυσικά χαρακτηριστικά και ενδιαφέρουσα θέα, στα οποία έχουμε κάνει παρεμβάσεις και βρίσκονται σε επαφή με αυτήν την νέα πορεία και πάνω στην ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου. Τα σημεία αυτά, όχι ιδιαίτερα μεγάλα σε μέγεθος, σαν μικρά πάρκα το καθένα, θα είναι τρία και θα δημιουργηθούν παράλληλα του πεζόδρομου που οδηγεί στου Γάλλου. Στόχος μας είναι όχι απλώς να δημιουργήσουμε μια μετάβαση από την πόλη στο πανεπιστήμιο, αλλά η πορεία αυτή να αποκτήσει και ένα ενδιαφέρον και να υπάρχουν εναλλαγές κατά μήκος της. Έχουμε προβλέψει χώρους που προσφέρονται για συναθροίσεις και μπορούν να γίνουν ενδεχομένως χώροι εκδηλώσεων ή χώροι υπαίθριας διδασκαλίας. Τα σημεία παρέμβασης προσφέρουν ιδιαίτερη θέα και προς την πόλη αλλά και προς το εσωτερικό των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου που επίσης έχει ιδιαίτερη σημασία. Η συνολική ανάπτυξη του Πανεπιστημίου σε βάθος χρόνου, όπως προγραμματίζεται να γίνει, έχει ληφθεί υπόψη. Αυτά τα σημεία που μελετάμε αποτελούν μια διαδοχή και συνέχεια, του κομματιού της ανάπλασης της πορείας προς το Πανεπιστήμιο, που ήδη επιμελείται ο δήμος. Έχουν επιλεγεί αντίστοιχα υλικά και ένα ανάλογο ύφος, κλίμακας και φυτεύσεις, ώστε να υπάρχει ίδια ταυτότητα και θέλουμε να δίνει την αίσθηση όχι δύο ξεχωριστών έργων αλλά ενός με ενιαίο χαρακτήρα. Η μελέτη αυτή και η διατύπωση προτάσεων έχει ολοκληρωθεί και έχει παραδοθεί στο Πανεπιστήμιο».
Υπενθυμίζεται ότι ο αντικείμενο της μελέτης, που εκπόνησε ο αρχιτέκτονας του Δήμου Μάνος Τσάκωνας και η εξωτερική συνεργάτης, αρχιτέκτονας τοπίου κ. Τσιριντάνη, για το Δήμο Ρεθύμνου αφορά στην κατασκευή πεζοδρομίου στη δυτική πλευρά του οδικού δικτύου, που συνδέει την πόλη του Ρεθύμνου από την περιοχή του στρατοπέδου με το Πανεπιστήμιο Κρήτης στον οικισμό του Γάλλου. Το συνολικό μήκος της ανάπλασης είναι περίπου 2 χλμ. Η μελέτη έχει ως στόχο τη διευκόλυνση της κίνησης των πεζών, την ασφαλή πρόσβαση στους χώρους του πανεπιστημίου, καθώς και την πρόσβαση στους χώρους του Πανεπιστημίου από ΑμεΑ, την ανάδειξη του φυσικού τοπίου της περιοχής με ήπιες παρεμβάσεις.
Όπως είπε ο αντιπρύτανης υποδομών, Κώστας Σπανουδάκης, τα δυο αυτά έργα με την υλοποίησή τους θα αλλάξουν όψη στην ευρύτερη περιοχή της Πανεπιστημιούπολης Γάλλου δημιουργώντας ασφαλείς προϋποθέσεις μετακίνησης για την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και αισθητική αναβάθμιση του χώρου.