Οι σύγχρονες κοινωνίες ρυθμίζουν τη δημόσια ζωή των πολιτών θεσπίζοντας γραπτούς νόμους και ενισχύοντας τους πατροπαράδοτους άγραφους νόμους. Οι κοινωνικές ιδέες, οι πολιτικοί θεσμοί, οι γραπτοί και άγραφοι νόμοι έχουν, ως γνωστόν, τις αρχές τους σε μιαν κοινωνία και ταυτόχρονα καθορίζουν τη ζωή των μελών της σε όλες της τις πτυχές όπως βλέπουμε όλοι καθημερινά.
Τα σύγχρονά μας πολιτεύματα έτσι σε πολλές χώρες του κόσμου είναι μια μορφή κυριαρχίας των κατόχων των υλικών πόρων και των μέσων πάνω στον εργαζόμενο λαό.
Οι υλικοί πόροι της παραγωγής αντάμα με τα μέσα είναι η βάση του πολιτικού οικοδομήματος όπως λέει και ο Μαρξ και του κοινωνικού ιστού θα συμπληρώναμε. Και κινητήρια δύναμη της κοινωνικής και της οικονομικής εξέλιξης είναι η αέναη πάλη ανάμεσα στους κατόχους τα μέσα παραγωγής και τους υπόλοιπους πολίτες.
Τα μέσα, όμως, παραγωγής πρέπει να είναι κοινά για όλους, προκειμένου όλοι να μπορούν να συμμετέχουν ως παραγωγικές δυνάμεις στα κοινά και να θεσπίζουν κοινωφελείς νόμους. Συνεπώς, θα πρέπει να αγωνιζόμαστε κάθε στιγμή όλοι μαζί, ώστε να πετύχουμε την πολυπόθητη κοινοκτημοσύνη και συνάμα ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας μας, η οποία με τη σειρά της θα φέρει αφθονία των προϊόντων, που θα απολαμβάνουν κατόπιν οι πολίτες σύμφωνα με την πιο δίκαιη κατά τη γνώμη μου από τις αρχές της κοινωνικής συμβίωσης, «ο καθένας σύμφωνα με τις ικανότητές του, στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του».
Και καταλήγοντας, ας συμφωνήσουμε ότι τόσο οι πολίτες που συμμετέχουν στα κοινά και οι πολιτικοί που έχουν σκοπό και την ευθύνη να λύνουν τα προβλήματα του λαού, δίνοντας μεταξύ άλλων σε όλους μας μερίδιο από τα υλικά μέσα παραγωγής, και όχι να εξυπηρετούν το δικό τους συμφέρον πρέπει και φρόνιμο κρίνεται να κοιτούν μπροστά και όχι πίσω, να είναι ρηξικέλευθοι επαναστάτες και όχι μεταρρυθμιστές, ριζοτόμοι και όχι εμβαλωματίες.
Επιπλέον, πρέπει να κατανοούν ότι τα πάντα που μας περιβάλλουν ως μέλη ενός οργανωμένου κοινωνικού συνόλου δεν είναι τίποτα άλλο από ύλη, κάτι ορατό και χειροπιαστό και αντιληπτό από όλους μας, σε διάφορες μορφές και στα διάφορα στάδια της προόδου και της εξέλιξής της και ταυτόχρονα βρίσκονται σε διαρκή κίνηση, αλλαγή και αλληλεπίδραση μεταξύ τους…