Το Ζίου-Ζίτσου ακμάζει ολοένα και περισσότερο στο Ρέθυμνο, αφού όπως αποδεικνύεται, οι μαχητικές τέχνες στο νομό μας και δη οι αθλητές τους που ενεργοποιούνται σ’ αυτές, είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές.
Μέσα από το 16ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ζίου Ζϊτσου, οι αθλητές και οι αθλήτριες των Συλλόγων Μαχητικών Τεχνών Ρεθύμνου συγκέντρωσαν και πάλι πολλές επιτυχίες στο… παλμαρέ τους, ωστόσο το πιο σημαντικό ήταν ότι οι περισσότεροι εξ αυτών (καθώς συμμετείχαν και παιδιά μικρής ηλικίας) αποκόμισαν σημαντικές εμπειρίες.
Το πρωτάθλημα, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων, ήταν ένα από τα καλύτερα των τελευταίων ετών, στις κατηγορίες -15, -12 ετών.
Η οργάνωση καθώς και η διαχείριση του τουρνουά ήταν πασιφανείς προδίκαζαν ότι το στοιχείο του ανταγωνισμού θα είναι ιδιαιτέρως υψηλό.
Βλέπετε, η Ελληνική Ομοσπονδία Ζίου Ζίτσου (ΕΦΕΟΖΖ) φρόντισε να είναι συνεπής με τις ώρες για να μπορέσει να βγάλει ένα πρόγραμμα όπου συμμετείχαν 1.500 αθλητές-τριες απ’ όλη την Ελλάδα. Επρόκειτο για έναν αριθμό που, όμοιός του δεν έχει ξαναϋπάρξει στο παρελθόν σε επίπεδο μαχητικών τεχνών στις μικρές ηλικιακές κατηγορίες και παρ’ όλα αυτά.
Τα μέλη των αποστολών των Συλλόγων του Παναγιώτη Κανακαράκη, του Βαγγέλη Συνολάκη, των Γιάννη και Δημήτρη Δημητρόπουλου και του Νεκτάριου Κόνδυλα, απέδωσαν ιδιαιτέρως ικανοποιητικά, επιβεβαιώνοντας την σωστή δουλειά και τον υποδειγματικό τρόπο λειτουργίας και προπόνησης που διακρίνει τα Αθλητικά Σωματεία του Ρεθύμνου.
Όλοι οι Ρεθεμνιώτες-τισσες θλητές-τριες σημείωσαν βελτίωση στην απόδοσή τους μολονότι υπήρξαν πολυάριθμες όσο και πολύ απαιτητικές κατηγορίες κιλών και ηλικιών.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αντικειμενικής δυσκολίας των αγώνων προκειμένου να μπορέσει ένα παιδί να προσεγγίσει τις θέσεις 5-7 στην κατάταξη, ήταν ότι θα έπρεπε να αγωνιστεί 4-6 φορές με διαφορετικούς αντιπάλους, ενώ στις κατηγορίες με συμμετοχές 35-40 άτομα απαιτούνταν 7-9 αγώνες για να μπει ένας αθλητής στα μετάλλια.
5ες θέσεις για Φωτόπουλο, Κοράκη Γ., Κοράκη Αρ. στον Α. Σ. Μαχητικών Τεχνών Ρεθύμνου
Αναλύοντας την εμφάνιση του κάθε συλλόγου ξεχωριστά, στους διακριθέντες δεν θα μπορούσαν να μην τοποθετηθούν οι αθλητές του Παναγιώτη Κανακαράκη.
Πιο συγκεκριμένα και πέρα από το ήθος και τη μαχητικότητά τους, στην κατηγορία -15 ετών, οι Δημήτρης Φωτόπουλος, Γιώργος Κοράκης και Αργύρης Κοράκης έφτασαν έως την 5η θέση, ανταποκρινόμενοι στον σκληρό ανταγωνισμό και στο ιδιαιτέρως υψηλό αγωνιστικό επίπεδο των κατηγοριών τους.
Επίσης, μοναδικές εμπειρίες αποκόμισαν οι Μιχάλης Καλαϊτζάκης, Χάρης Κακλαμάνος, Οδυσσέας Ζερβουδάκης και Έλενα Καλλιτσουνάκη. Όλοι τα παιδιά έδειξαν σπουδαία αγωνιστικά στοιχεία τα οποία θα αποτελέσουν άμεση παρακαταθήκη για το εγγύς μέλλον.
Π. Κανακαράκης: «Η παρουσία και σωστή στάση σ’ έναν αθλητή»
Για την εμφάνιση των αθλητών-τριών του, ο προπονητής του Συλλόγου Π. Κανακαράκης, δήλωσε: «Η ομοσπονδία έδειξε ότι οργανωτικά, βρίσκεται σε διεθνές επίπεδο. Μπόρεσε να διαχειριστεί άριστα ένα πρωτάθλημα με πάνω από 2.500 αθλητές και τα δυο Σαββατοκύριακα, έξι γραμματείες, διαιτητές κλπ. Ομολογουμένως ανταποκρίθηκε σε όλες τις οργανωτικές απαιτήσεις, χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.
Αγωνιστικά, πρέπει να σημειώσουμε ότι τα παιδιά ηλικίας 9-14 ετών, έχουν απίστευτο ανταγωνισμό, ηλικίες των 30-40 ατόμων, και πολλούς αστάθμητους παράγοντες που επηρεάζουν την έκβαση της προσπάθειάς τους. Η διαφορά των τριών ετών ανά ηλικιακή κατηγορία είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς παίζει ρόλο ο σωματότυπος, η ανάπτυξη, η δύναμη του παιδιού.
Στις μεγαλύτερες ηλικίες, για παράδειγμα, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πιο προβλέψιμο. Όμως στις μικρές ηλικίες, μας απασχολεί ως εκπαιδευτές κυρίως, η παρουσία του αθλητή και η σωστή στάση μέσα στον αγωνιστικό χώρο περισσότερο από το τελικό αποτέλεσμα».
Χρυσό η Καραβασίλη, χάλκινο οι Φουρναράκης-Γαγάνη-Χρυσοβέργης του Α. Σ. Ατσιποπούλου
Από τον Αθλητικό Σύλλογο Ατσιποπούλου του Γιάννη και του Δημήτρη Δημητρόπουλου, στην κατηγορία -15 ετών, ξεχώρισε ο Μάρκος Φουρναράκης, ο οποίος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο (+66 κιλά).
Βέβαια, στην κατηγορία -12 ετών, αίσθηση προκάλεσε η Αλεξάνδρα Καραβασίλη (-24 κιλά), η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, μετά από σκληρούς αγώνες και έντονο ανταγωνισμό.
Ακόμα, στο βάθρο ανέβηκαν, η Μαρία Γαγάνη και Κωνσταντίνος Χρυσοβέργης, οι οποίοι κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο (-12 ετών, -60 κιλά).
Και οι τέσσερις αθλητές αποτελούν πλέον μέλη της Εθνικής Ομάδας για το έτος 2017, καθώς εξασφάλισαν την πρόκριση στο Παγκόσμιο και Βαλκανικό Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων αντίστοιχα, που θα διεξαχθεί 23-24 Σεπτεμβρίου στο Μαυροβούνιο.
Είναι σημαντικό επίσης να αναφέρουμε ότι, στην ηλικιακή κατηγορία των -12 ετών διακρίθηκαν ο Νίκος Χαιρέτης και η Ραφαέλα Λαντζουράκη, που έχασαν στις λεπτομέρειες το χάλκινο μετάλλιο και τελικά πήραν την 4η θέση.
Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα αγωνίστηκαν ακόμα οι: Γεώργιος Βρουχάκης, Κωνσταντίνος Λιονής, Ηρώ Μισιριώτη, Ιωάννης Χαιρέτης, Χρήστος Κασφίκης, Αριστέα Μαρακάκη, Ζαμπία Μεταξά Νότα, οι οποίοι δεν κατάφεραν να φτάσουν στις υψηλές θέσεις παρόλο που έπαιξαν πάρα πολύ καλά και δυναμικά.
Δ. Δημητρόπουλος: «Αισιόδοξοι για μελλοντικές διακρίσεις»
Μετά απ’ αυτά τα αποτελέσματα, ο εκπαιδευτής του ΑΣ Ατσιποπούλου, Δημήτρης Δημητρόπουλος «ακούμπησε» πάνω στο… λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν: «Είμαστε αισιόδοξοι για περισσότερες μελλοντικές διακρίσεις και ευχαριστούμε τους γονείς για την υποστήριξή τους».
«Χρυσή» η Αμαλία, «ασημένια» η Σωτηρία Κόνδυλα στον Α.Σ. «Πολυδάμας»
Περίφημα τα κατάφεραν κι οι αθλητές του Νεκτάριου Κόνδυλα, καθώς, το κάθε παιδί ξεχωριστά, έδωσε τον καλύτερό του εαυτό στους αγώνες.
Η Αμαλία Κόνδυλα κατέκτησε την 2η θέση και το αργυρό μετάλλιο, ενώ στην ίδια κατηγορία η Σωτηρία Κόνδυλα έχασε την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο στον μικρό τελικό ύστερα από τραυματισμό.
Στον αγώνα Ne Waza όμως παρ’ όλο τον τραυματισμό της κατέκτησε την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο.
Έτσι λοιπόν τα δυο κορίτσια αποτελούν μέλη στην ελληνική εθνική ομάδα και θα εκπροσωπήσουν την χώρα μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Κορασίδων (- 15 ετών) που θα γίνει τον Σεπτέμβριο στο Μαυροβούνιο.
Ακόμα, αν και οι Μπερέτη, Παπαδάκη και Φραγκουλατζής έπαιξαν σε δυναμικές κατηγορίες, είχαν πολλές συμμετοχές και κέρδισαν εμπειρίες σε αυτή την πρώτη τους συμμετοχή σε πανελλήνιο πρωτάθλημα.
ΑΣ. «Πολυδάμας»: «Οι γονείς και ο Νεκτάριος να είναι καλά»
Εκ μέρους του συλλόγου εξεδόθη η παρακάτω ανακοίνωση: «Συγχαρητήρια στον Δάσκαλο μας Κόνδυλα Νεκτάριο και στους αθλητές του. Οι γονείς τους να χαίρονται τα παιδιά τους και να είναι πάντα καλά να τα συνδράμουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά τις εταιρείες Anek Lines και Blue Star Ferries για την χορηγία τους στα ναύλα της αποστολής μας. Και εις ανώτερα σε όλους, πάντα με υγεία».
Ξεχώρισαν Συνολάκη-Φουρναράκη της Ακαδημίας Μαχητικών Τεχνών Ρεθύμνου
Εντυπωσιακή με τη σειρά της ήταν και η εμφάνιση των αθλητών-τριών του Βαγγέλη Συνολάκη.
Σε πολυάριθμες κατηγορίες, των 25-35 ατόμων η κάθε μια, με βασικά στοιχεία την καλή ψυχολογία, την σωστή προετοιμασία και τη διάθεση για αγωνιστικές εμπειρίες, ξεχώρισε με την απόδοσή της στην ηλικιακή κατηγορία -15 ετών, η Κωνσταντίνα Συνολάκη, η οποία κατετάγη 7η στην τελική βαθμολογία. Στην ίδια κατηγορία (-15 ετών), αξιόλογη εμφάνιση πραγματοποίησε ο Μανώλης Μυρθιανός, ο οποίος δεν είχε την τύχη με το μέρος του στην κλήρωση κι επιπλέον ήταν από τους μικρότερους σε ηλικία.
Στην μικρότερη ηλικιακή κατηγορία των -12 ετών, διακρίθηκαν ο Βαγγέλης Τζαγκαράκης, ο οποίος κατετάγη 5ος, καθώς έχασε κυριολεκτικά στα 2 τελευταία δευτερόλεπτα του 6ου κατά σειρά αγώνα την είσοδο στον μικρό τελικό που θα του πρόσφερε την ευκαιρία να διεκδικήσει το χάλκινο μετάλλιο.
Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησε στα κορίτσια -12 ετών και η Μαριλένα Φουρναράκη, η οποία ήταν γρήγορη, μαχητική και δυνατή, εξασφαλίζοντας την 5η θέση.
Φυσικά, για άλλη μια φορά, η «Ακαδημία Μαχητικών Τεχνών Ρεθύμνου» είχε έντονη παρουσία στο πρωτάθλημα, καθώς στο 16ο Πανελλήνιο Ζίτσου αγωνίστηκαν (αγόρια-κορίτσια -12 ετών) οι: Φουσταλιεράκης Νίκος, Λουλούδης Γιάννης, Μυρθιανός Νίκος, Παπαδογιαννάκης Χρήστος και Παντελής, Συνολάκης Μιχάλης.
Β. Συνολάκης: «Εξαιρετικά δύσκολο πρωτάθλημα»
Ο προπονητής του Συλλόγου, Β. Συνολάκης, λίγο μετά τους αγώνες και την παρουσία των αθλητών-τριών του δήλωσε τα εξής: «Σε ένα εντυπωσιακό και εξαιρετικά δύσκολο πρωτάθλημα, όπως ήταν αυτό που λάβαμε μέρος, το πιο σημαντικό είναι οι συμμετοχές των αθλητών, οι εμπειρίες που αποκόμισαν και η ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους.
Το Ζίου Ζίτσου έχει αναπτύξει τεράστια δυναμική στην Ελλάδα και χαιρόμαστε που αποτελούμε ενεργά μέλη όλης αυτής της διαδικασίας.
Τα παιδιά μας απολαμβάνουν το άθλημα, είναι απολύτως ασφαλή και έχουν τη χαρά της συμμετοχής σε διοργανώσεις υψηλότατου επιπέδου. Τολμώ να πω ότι το Πρωτάθλημα της Ελλάδας στο Ζϊου Ζίτσου θα το ζήλευαν πολλές Ομοσπονδίες, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό. Συγχαρητήρια στην διοίκηση της ΕΦΕΟΖΖ».
Σημαντική η στήριξη όλων
Για μία ακόμη φορά, ο ακτοπλοϊκός χορηγός των συλλόγων του Ρεθύμνου ήταν και φέτος η εταιρεία Anek Lines – Blue Star Ferries, που στηρίζει του αθλητές και συμβάλλει στην συμμετοχή τους σε σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις.
Τις αποστολές ακολούθησαν κι άλλοι παρανομαστές που συνέβαλαν στην ολοκληρωτική οργανωτική επιτυχία του τουρνουά. Με την ιδιότητα του διαιτητή, οι Γιάννης Δημητρόπουλος και Μαρία Τριπολιτάκη εκπροσώπησαν την περιοχή του Ρεθύμνου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ζίου Ζϊτσου.
Δ.Τ.