Την ίδια στιγμή που υπάρχει απαγόρευση συγκροτημένων προπονήσεων και τα γήπεδα είναι κλειστά, στην Επισκοπή δεν έχουν παρά να τηρούν το υγειονομικό πρωτόκολλο κάνοντας προπονήσεις ανά τρεις και με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για μια ομάδα που σε επαγγελματικό επίπεδο θα ήθελε να φανεί έτοιμη, όταν κριθεί σκόπιμο από την επιτροπή λοιμωξιολόγων, στο δικό της πρωτάθλημα.
Η αβεβαιότητα για την ώρα είναι αυτή που κυριαρχεί πάνω από όλα τα ποδοσφαιρικά αποδυτήρια οπότε, εν τοις πράγμασι αυτό είναι το πιο δύσκολο πράγμα που έχει να διαχειριστεί το εκάστοτε προπονητικό τιμ ενώ οι παίκτες είναι αναγκασμένοι να ψάχνουν να βρουν κίνητρο για να μην μείνουν πίσω, αγωνιστικά και σε θέμα φυσικής κατάστασης.
Αυτή τη διαφορετικότητα της συγκεκριμένης καραντίνας, τη ζει με μοναδικό τρόπο ο κάθε ποδοσφαιριστής νιώθωντας τη μονοτονία αλλά και την απομόνωση του πράγματος.
Αν όπως όλα δείχνουν μάλιστα, μεταφεrθεί η σέντρα για τον Ιανουάριο του 2021 όσον αφορά το ξεκίνημα της Football League, είναι περιττό να πούμε για το πως μπορεί να εξελιχθεί η χρονιά. Γιατί πολύ απλά, ουδείς ξέρει τί μπορεί να συμβεί σε ενάμισι μήνα από τώρα. Ιδίως εάν αρθεί το lock down και ο κόσμος “ξεφύγει”. Μην ξεχνάτε ότι ήδη πολλοί αναλυτές για τον ιό μιλούν για το τρίτο κύμα που θα έρθει από το νέο έτος…
Με ποια οικονομικά εχέγγυα τότε, με τί υγειονομικά κριτήρια και με πόση δύναμη υπομονής να οπλιστεί κανείς για να υπάρξει μια συνετή συνέχεια σε όλο αυτό;
Πως θα μπορέσουν οι ομάδες μέσα σε 5 μήνες να βγάλουν ένα πρόγραμμα αγώνων άνω των 30 (πρωτάθλημα και κύπελλο);
Με πόσους ποδοσφαιριστές να ενισχυθεί ένα ρόστερ μιας ομάδας της SL2 ή της FL όταν τα έσοδα, έτσι κι αλλιώς θα είναι πενιχρά; Και εάν επέλθουν τραυματισμοί ή τιμωρίες;
Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι ο σκεπτικισμός δεν υφίσταται απλώς και μόνο πάνω από την κάθε ΠΑΕ έτσι για να υπάρχει… Είναι ένα σύμπλεγμα, ένας συνδυασμός πραγμάτων που ουδείς μπορεί να γνωρίζει επ’ ακριβώς τις συνέπειες ή τα κέρδη.
Δύο φιλικοί αγώνες σε 9 μήνες
Εμείς απλώς σημειώνουμε στο τέλος του χρόνου θα έχουν συμπληρωθεί κάτι παραπάνω από 9 μήνες δίχως επίσημες υποχρεώσεις και 5 μήνες συνεχούς προπόνησης (έστω και μετ’ εμποδίων) για όλες τις ομάδες των δύο λιγκών.
Η Επισκοπή εν προκειμένω έχει δώσει όλους κι όλους μόλις 2 φιλικούς αγώνες όπου μέτρησε ισάριθμες νίκες (3-0 το Μελιδόνι και 0-1 τα Χανιά). Αυτά είναι όλα τα παιγνίδια της!
Η περίπτωση διαμόρφωσης των προκηρύξεων
Εκτός την πανδημία λοιπόν, εκτός τα εμπόδια που μπαίνουν με τα πρωτόκολλα, οι ομάδες θα έχουν να αντιμετωπίσουν και το καλεντάρι το οποίο ίσως προσαρμοστεί στις ανάγκες της διεξαγωγής και μόνο της διοργάνωσης.
Ήδη υπάρχουν σκέψεις (εφόσον τα πρωταθλήματα ξεκινήσουν στα μέσα του Ιανουαρίου) να διεξαχθούν δίχως να ακολουθήσουν πλέι οφ ή πλέι άουτ. Στη SL2 εν προκειμένω έχουμε 12 ομάδες, άρα, 22 αγωνιστικές.
Στους δύο ομίλους της Football League έχουμε από 10 ομάδες, άρα 18 αγωνιστικές…
Επίσης υπάρχει και η ιδέα το κύπελλο Ελλάδας να διεξαχθεί μόνο με ομάδες της Super League1. Να ανέλθουν όποιες ομάδες το δικαιούνται και να μην υποβιβαστεί καμία από τη στιγμή που ο ερασιτεχνικός ομαδικός αθλητισμός δεν επανεκκινήσει.
Τα παραπάνω είναι ιδέες που αποκλείεται να μην προκαλέσουν αντιδράσεις ή και εκρήξεις θα λέγαμε εμείς…
Στη SL1 όμως το πρωτάθλημα κυλάει -έστω και με απουσίες παικτών λόγω κορονοϊού- γιατί τα συμβόλαια παικτών, προπονητών, τηλεοπτικά, χορηγοί, κλπ είναι πολύ βαριά.
Ακόμα και στο κύπελλο Ελλάδας η συμφωνία που προέκυψε με την cosmote tv δεν γίνεται να πάει πίσω… Ο θεσμός που βρέθηκε μόλις στην β’ φάση του, διεκόπη αλλά θα συνεχιστεί μέχρι τέλους έστω -μοιραία- και αν χρειαστεί να γίνει ένα “τεχνητό χειρουργείο”.
Οι… καπνοί που άφησε ο κ. Σύψας
Για όλα τα παραπάνω όμως καλό είναι να μην προτρέχουμε αν και κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε όλη την αλήθεια κατάματα.
… Όπως το γεγονός ότι ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σύψας άφησε -άθελά του ή μη- πολλούς καπνούς στο στρατόπεδο των SL-FL αφού όπως τόνισε, δεν έφτασε ποτέ κανένα αίτημά τους στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων.
Η λίγκα ενήργησε άμεσα βέβαια δημοσιοποιώντας τα αιτήματα που έγιναν απευθυνόμενη σε όλους τους αρμόδιους φορείς όμως φαίνεται πως οι λοιμωξιολόγοι περνούν τον δικό τους Γολγοθά στον πόλεμο κατά της εξάπλωσης του ιού στη χώρα.