Κατά καιρούς όλοι μας έχουμε ακούσει απίστευτα ατοπήματα, σαρδάμ και μαργαριτάρια, με νονούς όλους όσους ανήκουν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και ειδικότερα στο κλαμπ της ελληνικής βουλής. Θα μπορούσε κάποιος να γράψει αρκετούς τόμους μ’ αυτά.
Θα θυμόμαστε όλοι τα περίφημα σαρδάμ των χουντικών, αλλά και των πρώην πρωθυπουργών κ.κ. Σημίτη, Γιώργου Παπανδρέου, Κων. Καραμανλή του νεότερου, Μητσοτάκη πατέρα και υιού, του κ. Τσίπρα, και ακόμη πολλών βουλευτών και υπουργών. Το να κάνεις μερικά σαρδάμ, γενικά νομίζω είναι αποδεκτό. Όλοι μας κάποια στιγμή κάνουμε, για διάφορους λόγους, είτε από βιασύνη, είτε επειδή δεν έχουμε τέλεια άρθρωση. Το να πιστεύεις και να επιλέγεις να λες όμως κάτι με σοβαρότητα, στον υποτίθεται σοβαρότερο χώρο της χώρας, εκεί που παίρνονται καθοριστικές αποφάσεις, για το μέλλον της και το μέλλον των πολιτών της, μάλλον δεν είναι και η καλύτερη δυνατή επιλογή.
Μερικά μαργαριτάρια είναι όπως τα παρακάτω: θα κάνουμε στροφή 360 μοιρών! – «Δεν μου διέσχισε το μυαλό ότι θα μπορούσε να συμβεί αυτό» – «έρχεται επιτέλους η ώρα να θρέψουμε τους καρπούς των κόπων μας» – «οι ακατάληπτοι δεσμοί που μας φέρνουν σήμερα εδώ, στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης» – «να επανανοματοδοτήσουμε την πολιτική» – Έρχεται επιτέλους η ώρα να θρέψουμε τους καρπούς των κόπων μας! – Δεν κάναμε δηλώσεις που εκτίθουν τη χώρα – Θέλουμε να δούμε την πραγματική σκληρή εικόνα πού αντιμετωπίζουν η Μυτιλήνη, η Λέσβος και τα άλλα νησιά! – Είναι αναγκαία η δημιουργία λιμανιού ξηράς στην Καστοριά! – Μας έκαναν κριτική ότι δήθεν ανοίξαμε τα σύνορα. Ποια σύνορα; Έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέραμε;»
Και το τελευταίο ατόπημα μαργαριτάρι: Έλληνας βουλευτής μιλώντας στην ελληνική βουλή πρόσφατα είπε το εκπληκτικό, κατά την ταπεινή μου άποψη, ότι: «η Άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός!». Ενώ κάθε λογικός άνθρωπος γνωρίζει, ότι με τέτοιο γείτονα απέναντι, η άμυνα της χώρας μας έτσι κι αλλιώς αν δεν είναι, θα πρέπει να γίνει αυτοσκοπός!
Το να αγνοείς τη γεωγραφία της χώρας σου, ας πούμε ότι ψιλοτρώγεται, αφού μπορεί να μην ήσουν καλός στη γεωγραφία. Το να αγνοείς τα πιο απλά θέματα του Διεθνούς Δικαίου μπορεί και να είναι ίσως κατανοητό. Το να αγνοείς όμως την πραγματικότητα και τους κινδύνους με τον γείτονα απέναντι, σημαίνει ότι είσαι ή εκτός πραγματικότητας ή εξυπηρετείς κάποιους συγκεκριμένους σκοπούς, οι οποίοι δεν θα είναι και οι καλύτεροι για τη χώρα.
Η συγκεκριμένη έκφραση είναι απίστευτη, για κάποιον που θέλει να σκέφτεται σοβαρά για τη χώρα του. Όλοι γνωρίζουμε, είτε μας αρέσει είτε όχι, ότι τα προβλήματα με τους «αγαπημένους μας γείτονες» όχι μόνο δεν λύθηκαν, μετά το σύμφωνο φιλίας του 1930 μεταξύ Βενιζέλου και Κεμάλ, αλλά ολοένα και γιγαντώνονται. Οι «αγαπημένοι μας γείτονες» συνεχώς εγείρουν νέα θέματα, τα οποία δημιουργούν καινούρια προβλήματα και τα οποία δυστυχώς είναι αρνητικά για τη χώρα, με απρόβλεπτες μελλοντικές συνέπειες. Γι’ αυτό καλό θα είναι πριν οι αγαπητοί εκλεγμένοι που μας αντιπροσωπεύουν στην ελληνική βουλή μιλήσουν, να σκέφτονται τι θα πουν και πως θα το πουν, ώστε να μη προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και να μη δίνουν επιχειρήματα και αφορμές στον απέναντι ο οποίος, όπως γνωρίζουμε, ετοιμάζει αριστοτεχνικά κάθε λέξη που θα πει και κάθε γεωπολιτικό χτύπημα του, βήμα – βήμα. Βλέπε Κύπρο, υφαλοκρηπίδα, Ίμια, αποστρατικοποίηση των νησιών κτλ.
Ο Ιούλιος Καίσαρας πριν δυο χιλιάδες χρόνια περίπου είχε πει το περίφημο: Si vis pacem, para bellum «Αν θέλεις ειρήνη, προετοίμαζε πόλεμο!» Γιατί προφανώς όταν τα πράγματα φτάσουν στο σημείο μηδέν, χωρίς την ανάλογη προπαρασκευή εκ μέρους μας, τότε θα είναι αργά για δάκρυα, όπως και όλες τις προηγούμενες φορές, στις οποίες η χώρα βρέθηκε με σκυμμένο κεφάλι, στη μεριά του ηττημένου. Ταπεινωμένη δυστυχώς και με μη αναστρέψιμη κατάσταση. Εκτός και αν κάποιοι αποζητούν και θέλουν, για δικούς τους λόγους, ακριβώς αυτό!