Με το πέρασμα του χρόνου οι συνταξιούχοι αποκτούν στην Ελλάδα μεγαλύτερο ειδικό πολιτικό βάρος. Ο συνδυασμός δημογραφικής γήρανσης, μαζικής εξόδου των νέων σε περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες και αδιαφορία ενός σημαντικού τμήματος της νέας γενιάς για την πολιτική που δεν έχει να τους προσφέρει και πολλά, κάνουν την ψήφο των συνταξιούχων καθοριστική για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015 ήταν το κλείσιμο της ψαλίδας στην ψήφο των συνταξιούχων όπου η ΝΔ διατήρησε την πρωτιά αλλά με πολύ μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επόμενο είναι το ζήτημα της ψήφου των συνταξιούχων να αποκτά τεράστια σημασία τώρα που έχουμε μπει σε μια άγνωστης χρονικής διάρκειας προεκλογική περίοδο.
Μεγάλη απογοήτευση
Η πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση στους συνταξιούχους οι οποίοι γνώρισαν αλλεπάλληλες περικοπές στις συντάξεις και τα επιδόματά τους παρά τη δέσμευση που είχε αναλάβει ο κ. Τσίπρας να βάλει τέλος στη μνημονιακή λιτότητα σε ό,τι τους αφορά. Οι νέες περικοπές προστέθηκαν στις προηγούμενες και οδήγησαν πολλούς από αυτούς στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο. Το επιχείρημα πολλών κυβερνητικών παραγόντων σύμφωνα με το οποίο οι προηγούμενες κυβερνήσεις μπορεί να έκαναν περισσότερες περικοπές συντάξεων από ό,τι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι κυνικό από πολιτική και κοινωνική άποψη.
Πρώτον, οι νέες περικοπές είναι πιο επώδυνες γιατί προστέθηκαν στις προηγούμενες. Δεύτερον, η παράταση της λιτότητας για τους συνταξιούχους έχει τεράστια σημασία γιατί εξαντλεί την κοινωνική ακόμη και τη βιολογική αντοχή τους. Τρίτον, ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του πήραν την ψήφο του ελληνικού λαού για να βάλουν τέλος στις πρακτικές που εντατικοποίησαν.
Το χειρότερο είναι ότι το Μαξίμου διαχειρίστηκε τον πολιτικό του χρόνο με τέτοιο τρόπο ώστε άφησε τα χειρότερα για τους συνταξιούχους προς το τέλος. Το τρίτο πρόγραμμα – μνημόνιο ήταν στον αρχικό του σχεδιασμό εμπροσθοβαρές δηλαδή προέβλεπε την εφαρμογή των πιο δύσκολων μέτρων στο ξεκίνημα για να έλθει στη συνέχεια μια σχετική χαλάρωση. Ειδικά για τους συνταξιούχους προβλέπεται ότι στο τέλος της τετραετίας, από το Δεκέμβριο του 2018, θα υπάρξει σημαντική περικοπή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων μέσω του υπολογισμού της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς. Οι περικοπές αυτές ισοδυναμούν με ένα ποσό της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο ή 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και μπορούν να ξεπεράσουν τα 3 δισ. το χρόνο με την πλήρη εφαρμογή συμπληρωματικών μέτρων.
Πολιτική μπλόφα
Είναι φανερό ότι μόλις εφαρμοστούν τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση Τσίπρα η δυσαρέσκεια των συνταξιούχων θα μετατραπεί σε οργή και η εκλογική προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά.
Το Μαξίμου προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με ένα μείγμα προπαγάνδας και αντισταθμιστικών παροχών. Κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι πιθανό να μην εφαρμοστούν τα μέτρα του Δεκεμβρίου 2018 για τις συντάξεις χωρίς να υπάρχει κάποιο στοιχείο που να τεκμηριώνει όσα λένε. Η κυβέρνηση δεν έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα στους εταίρους και πιστωτές και πολλοί από αυτούς αρνούνται να ξεκινήσουν αυτή τη συζήτηση. Η απόφαση για μείωση των συντάξεων ήταν ομόφωνη και χρειάζεται ομοφωνία για την ανατροπή της η οποία μοιάζει πολιτικά αδύνατη. Τα κυβερνητικά στελέχη που υπόσχονται τη ματαίωση της προγραμματισμένης μείωσης των συντάξεων ενισχύουν με τη στάση τους το σενάριο για εκλογές το φθινόπωρο του 2018 προτού διαπιστώσουν οι συνταξιούχοι, μέσα από τη μείωση των συντάξεών τους ότι και αυτή η υπόσχεση Τσίπρα δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.
Όσο για τις αντισταθμιστικές προσφορές στους συνταξιούχους οι οποίοι θα υποστούν απώλειες της τάξης του 14% κατά μέσο όρο και με ανώτατο όριο το 18% δεν εντυπωσιάζουν. Είναι άλλο ένα επίδομα μια και έξω που μπορεί να σε διευκολύνει το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα και άλλο η μεγάλη μείωση της σύνταξης σε μόνιμη βάση.
Όλα δείχνουν ότι η προγραμματισμένη μείωση των συντάξεων είναι το μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση Τσίπρα και θα προσδιορίσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τις εξελίξεις.
*Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της Ν.Δ.