ΗΡΑΚΛΕΙΟ –
Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας. Tο λεγόμενο bullying αποτελεί πλέον καθημερινό φαινόμενο στα σχολεία της Κρήτης, με τους δασκάλους και τους καθηγητές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τυχόν έξαρσή του. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του σχολικού εκφοβισμού, 3 στους 10 μαθητές είναι θύματα ενδοσχολικής βίας, ενώ το 50% των μαθητών δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων ήταν παρόντες σε περιστατικά σχολικού εκφοβισμού
Η άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση περιστατικών ενδοσχολικής βίας, βρέθηκε στο επίκεντρο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, με την συμμετοχή μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας και στελεχών του υπουργείου Παιδείας.
Ολοένα και περισσότεροι μαθητές τόσο Πρωτοβάθμιας όσο και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πέφτουν θύματα διαφόρων μορφών σχολικού εκφοβισμού με τους ίδιους να εξοικειώνονται με πράξεις βίας, είτε είναι λεκτική είτε σωματική.
Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας σημειώνουν αύξηση σε πανελλαδικό επίπεδο, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, μία εξέλιξη η οποία είναι άκρως ανησυχητική.
Ήδη το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει στην σύσταση ειδικών επιτροπών, που απαρτίζονται από εκπαιδευτικούς οι οποίοι έχουν εξειδίκευση σε θέματα bullying και οι οποίοι θα «οργώσουν» την Ελλάδα, προκειμένου να ενημερώσουν συναδέρφους τους, αλλά και μέλη της μαθητικής κοινότητας για τους τρόπους αντιμετώπισης και εξάλειψης του φαινομένου, το οποίο τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα στάθηκαν στην ανάγκη σύστασης ενός κοινού μετώπου με τη συμμετοχή μελών τόσο της εκπαιδευτικής όσο και της μαθητικής κοινότητας, με στόχο την περιορισμό του φαινομένου.
Στελέχη του υπουργείο Παιδείας υποστήριξαν ότι σύμφωνα με το σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο και έχει τεθεί σε ισχύ, κάθε σχολική μονάδα θα έχει στο δυναμικό της εκπαιδευτικό προσωπικό εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση περιστατικών σχολικής βίας.
«Το υπουργείο πολύ έγκαιρα έχει ξεκινήσει αυτές τις δράσεις. Υπήρξε μία έρευνα σε πανελλαδικό επίπεδο που έδειξε ότι τα ποσοστά σχολικού εκφοβισμού κυμαίνονται στο 10% με 13% με κάποια σοβαρά δείγματα, αλλά και μικρότερης σημασίας βέβαια περιστατικά. Τα συγκεκριμένα δείγματα έχουν να κάνουν τις περισσότερες φορές με εκφοβισμό για μικρές ηλικίες», δήλωσε η πρόεδρος του κέντρου επιστημονικής επιτροπής για την πρόληψη της ενδοσχολικής βίας του υπουργείου Παιδείας Βάσω Αρτινοπούλου.
«Η σχολική βία και ο εκφοβισμός είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί και προσπαθούμε να το διαπραγματευτούμε πάντα με παιδαγωγικούς όρους. Φαινόμενα στην Κρήτη καταγράφονται σε μικρά ποσοστά, ωστόσο εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί το παρατηρητήριο. Είναι μία ομάδα ανθρώπων που ηγούνται μίας προσπάθειας με στόχο την εξάλειψη του φαινομένου. Συντονιστής είναι ο περιφερειακός διευθυντής», υποστήριξε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Απόστολος Κλινάκης.
«Για πρώτη φορά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, προκειμένου να προλάβουμε την εξάπλωση του φαινομένου. Υπάρχουν περιστατικά βίας και περιστατικά σχολικού εκφοβισμού και στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα», τόνισε ο συντονιστής των δράσεων για την ενδοσχολική βία στην Περιφέρεια Κρήτης Νίκος Μεντζίνης.
«Όταν δούμε ότι ένα παιδί αισθάνεται θυματοποιημένο, δεν θέλει να πάει στο σχολείο και έχει κάποια προβλήματα πολύ σοβαρά στη συμπεριφορά του, τότε θα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε και να το ψάχνουμε περαιτέρω. Ο ρόλος της κεντρικής επιστημονικής επιτροπής για την σχολική βία και τον εκφοβισμό είναι ακριβώς αυτός», επεσήμανε η υπεύθυνη ανάπτυξης δικτύου για την ενδοσχολική βία του υπουργείου Παιδείας Κωνσταντίνα Δημητρακά.