Σε εξέλιξη βρίσκονται δυο διαγωνισμοί από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας για την στελέχωση των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας της χώρας με το απαραίτητο προσωπικό τόσο σε ό,τι αφορά τις οργανικές θέσεις όσο και τις επικουρικές. Αυτό ανέφερε απευθυνόμενη στους εργαζόμενους του Γηροκομείου Ρεθύμνου, η αρμόδια υφυπουργός Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου, που επισκέφτηκε τη δομή του Ρεθύμνου το πρωί του Σαββάτου. Η υφυπουργός ξεναγήθηκε στους χώρους της παλιάς αλλά και της νέας πτέρυγας και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με όλους τους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας. Η ίδια εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το έργο που επιτελείται στη δομή, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις υψηλές προδιαγραφές της νέας πτέρυγας και δεσμεύτηκε ότι από πλευράς υπουργείου θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε με τους δυο διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη να μπορέσει τόσο η δομή του Ρεθύμνου όσο και όλες οι αντίστοιχες δομές της χώρας να συνεχίσουν να λειτουργούν αποτελεσματικά.
Χαρακτηριστικά, απευθυνόμενη στους εργαζόμενους της δομής η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε:
«Έχω ιδιαίτερη ευαισθησία με τους ηλικιωμένους ανθρώπους. Με πολύ μεγάλη χαρά βλέπω το έργο που γίνεται εδώ, ευχαριστώ πολύ την κα Μπριλάκη που με πολύ προσπάθεια συντονίζει τις δράσεις. Καταλαβαίνω ότι τα ουσιαστικά προβλήματα είναι τα προβλήματα προσωπικού. Με πολύ μεγάλη χαρά είδα την νέα πτέρυγα, που είναι πτέρυγα ιδιωτικών προδιαγραφών, καθώς δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ιδιωτικές κλινικές των Αθηνών. Καταλαβαίνω ότι ειδικά δεδομένης και της επέκτασης, η ανάγκη για προσωπικό είναι μεγαλύτερη. Δεν γίνεται να λειτουργείτε μόνο με τέσσερα άτομα μόνιμο προσωπικό. Με το που ανέλαβα στο υπουργείο κατάλαβα ότι ήταν θέμα χρόνου τα ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας σε όλη τη χώρα, να έχουν ουσιαστικό πρόβλημα, διότι λήγουν οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού που δουλεύει σε αυτά -όσων δεν έχουν ήδη λήξει- ήδη από 10ο του 2019, οπότε δεδομένου ότι και συνταγματικά δεν μπορούμε να πάμε σε πάνω από 24 μήνες συμβάσεις θα είχαμε πρόβλημα» και πρόσθεσε ότι:
«Αυτό που είδαμε και ήδη ξεκινήσαμε, δεδομένης της ανάγκης που υπάρχει, είναι πρώτον για τις επικουρικές θέσεις να γίνουν οργανικές, ώστε να προχωρήσουμε σε αυτό και να μη βασιζόμαστε στο επικουρικό προσωπικό αλλά και μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ να διασφαλίσουμε ότι τα ιδρύματα θα μπορούν μα λειτουργούν, γιατί δυστυχώς μόνο με το επικουρικό προσωπικό που υπάρχει και προβλέπεται μέχρι σήμερα δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Παράλληλα λοιπόν τρέχουμε τώρα ένα νέο διαγωνισμό επικουρικών θέσεων μέχρι να βγουν μόνιμες με ιδιαίτερη μοριοδότηση στους έχοντες συγκεκριμένη προϋπηρεσία στους φορείς, για τους οποίους προκηρύσσουμε τις θέσεις. Έχω κάνει ότι μπορώ για να τρέξω την διαδικασία, ώστε να μην δημιουργηθούν κενά, ώστε και εσείς να είστε διασφαλισμένοι ότι θα συνεχιστεί το έργο σας και οι φορείς να μην έχουν προβλήματα προσωπικού και σίγουρα εμείς να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα των φορολογούμενων πηγαίνουν εκεί που πρέπει».
Ετοιμάζονται οι οργανισμοί λειτουργίας για τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η αρμόδια υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην μέχρι σήμερα απουσία οργανισμών λειτουργίας των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας. Ήδη όπως είπε το υπουργείο ετοιμάζει τους νέους οργανισμούς, οι οποίοι ουσιαστικά θα αποτυπώσουν τις ανάγκες οργανικών θέσεων και θα ξεκαθαρίσουν τη δομή λειτουργίας τους. Χαρακτηριστικά, ανέφερε: «Σαν παράλληλη διαδικασία κινούμε τους οργανισμούς λειτουργίας των κέντρων κοινωνικής πρόνοιας. Από το 2013 που φτιάχτηκαν τα κέντρα πρόνοιας δεν έχουμε οργανισμούς λειτουργίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν προβλέπεται πουθενά πόσες θέσεις έχει ο κάθε φορέας και ποια η δομή λειτουργίας που πάλι δεν έχουν βγει γιατί χρειάζονται Προεδρικά Διατάγματα άρα την έγκριση του ΣΤΕ. Το τρέχουμε και εκεί προβλέπονται οι οργανικές θέσεις όλων των φορέων. Σίγουρα προβλέπονται πολύ παραπάνω και από τις σημερινές οργανικές και επικουρικές που θα γίνουν οργανικές. Για να είμαι ειλικρινής ξέρω ότι θα έχουμε κάποιο κόφτη από το υπουργείο Οικονομικών, γιατί είναι πολύ παραπάνω από τις σημερινές οργανικές και επικουρικές, όμως θα κάνω ότι μπορώ, γιατί στο κομμάτι της πρόνοιας ξέρει ο κ. Μητσοτάκης, ότι δεν μπορούμε να κάνουμε καμιά έκπτωση, οπότε έχω ένα γερό διαπραγματευτικό χαρτί, κάθε φορά που πηγαίνω στο υπουργείο Οικονομικών και διαπραγματεύομαι τον προϋπολογισμό μας ως το πρώτο υπουργείο που δεν μπορεί να κόψει».
Η λειτουργία της νέας πτέρυγας επιβάλλει αύξηση του προσωπικού
Στο Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας του Ρεθύμνου φιλοξενούνται σήμερα 47 ηλικιωμένοι. Ωστόσο το γηροκομείο στελεχώνεται μόλις τέσσερα άτομα μόνιμο προσωπικό εκ των οποίων μια νοσηλεύτρια, ένας υγειονομικός, δυο καθαρίστριες (για τους ηλικιωμένους), ενώ τρεις διοικητικοί υπάλληλοι είναι με συμβάσεις αόριστου χρόνου. Σε ό,τι αφορά το επικουρικό προσωπικό στελεχώνεται από πέντε άτομα, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος του χρόνου. Η πρόεδρος του γηροκομείου Ρεθύμνου ενημέρωσε την αρμόδια υφυπουργό για της έμπρακτη οικονομική στήριξη της περιφέρειας που χρηματοδότησε τον εξοπλισμό, καθιστώντας εφικτή την λειτουργία της νέας πτέρυγας του ιδρύματος αλλά και την ευαισθησία της τοπικής κοινωνίας του Ρεθύμνου που έχει αγκαλιάσει με κάθε τρόπο το γηροκομείο της πόλης. Μάλιστα η κα Μπριλάκη ενημέρωσε την κα Μιχαηλίδου για τις δυο δράσεις που υλοποιεί το Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας του Ρεθύμνου με την διανομή φαγητού σε άπορους συνανθρώπους αλλά και την προσφορά γευμάτων σε παιδιά δημοτικού σχολείου.
Στη συνάντηση στο χώρο του γηροκομείου το πρωί του Σαββάτου παραβρέθηκαν ο Ρεθεμνιώτης υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Μανώλης Φουρφουλάκης, καθώς και η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης, Νίκη Γιαμαλάκη, τα στελέχη του ΚΟΙΣΠΕ Ρεθύμνου, Γρηγόρης Τσιομπίκας και Αντώνης Χριστονάκης, και ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου, Δημήτρης Τσαχάκης.