Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριάντα ετών βρίσκονται τα αποθέματα νερού τόσο στην Αργυρούπολη όσο και στη λίμνη Κουρνά, γεγονός που αποδεικνύει τη σοβαρότητα του προβλήματος υδροδότησης της πόλης του Ρεθύμνου. Ήδη τις τελευταίες ημέρες μειώθηκαν κατά περίπου δύο χιλιάδες κυβικά ημερησίως οι ποσότητες νερού από τη λίμνη του Κουρνά όμως, όπως επισημαίνουν στελέχη του ΟΑΚ, το νερό που παρέχεται στην πόλη είναι περισσότερο από αυτό που με βάση την κατανομή κάνει να λαμβάνει το Ρέθυμνο.
Η εξοικονόμηση νερού από πλευράς καταναλωτών και η ορθολογική διαχείριση του αποτελεί μονόδρομο για την αποφυγή του κινδύνου της λειψυδρίας τις επόμενες ημέρες. Ήδη ΟΑΚ και ΔΕΥΑΡ θέτουν σε εφαρμογή εφεδρικά συστήματα για την εξασφάλιση της αυτάρκειας του νερού, ωστόσο η συνεργασία των καταναλωτών είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να μην υπάρχει σπατάλη νερού. Αναλυτικά στην ανακοίνωση του ΟΑΚ αναφέρεται:
«Ο Ο.Α.Κ. με βάση τις αρμοδιότητες που του έχουν ανατεθεί, προβαίνει καθημερινά στην παρακολούθηση και καταγραφή των ποσοτήτων νερού που καταλήγουν στους δήμους Ρεθύμνου (περιοχή Μουσέλα) και Αποκόρωνα (περιοχή Γεωργιουπόλεως) από τις πηγές της Αργυρούπολης και το ταχυδιυλιστήριο (Τ/Δ) Δραμίων. Λειτουργεί το αντλιοστάσιο της λίμνης Κουρνά και τις εγκαταστάσεις του Τ/Δ Δραμίων παράγοντας πόσιμο νερό μετά από επεξεργασία των νερών της λίμνης, καλύπτοντας τις πρόσθετες υδρευτικές ανάγκες των δήμων Ρεθύμνης και Αποκόρωνα (περιοχή Γεωργιουπόλεως) και τέλος συντηρεί δίκτυα, δεξαμενές και εγκαταστάσεις, ώστε να εξασφαλίζεται καθημερινά η ομαλή κάλυψη των υδροαρδευτικών αναγκών όλων των χρηστών του νερού της περιοχής (δήμος Ρεθύμνης, δήμος Αποκόρωνα (περιοχή Γεωργιουπόλης), ΤΟΕΒ (Γεωργιουπόλης-Κουρνά, Καστέλλου).
Στο πλαίσιο των παραπάνω ο Ο.Α.Κ. Α.Ε. συμμετείχε επανειλημμένα σε συναντήσεις με τη ΔΕΥΑ Ρεθύμνου, σχετικά με τον προγραμματισμό των απαιτούμενων ενεργειών ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, όπου και παρείχε όλα τα υδρολογικά στοιχεία που αφορούσαν στην περιοχή διαχείρισής του και διατύπωσε εγκαίρως τις απόψεις του σχετικά με την ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή υδροδότηση του Ρεθύμνου. Έκτοτε συνεργάζεται καθημερινά με τη ΔΕΥΑΡ παρέχοντας στοιχεία των ημερήσιων μετρήσεων των παροχών, προκειμένου και αυτή με τη σειρά της να διαχειριστεί τη διάθεση του νερού στους τελικούς καταναλωτές της.
Ο ΟΑΚ Α.Ε. ενημερώνει ότι τα αποθέματα νερού τόσο από τις πηγές Αργυρούπολης όσο και από τη λίμνη του Κουρνά είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον 30 ετών, από τότε δηλαδή που έχει την ευθύνη της κατανομής και παροχής του νερού υδροάρδευσης στην περιοχή αυτή.
Πέραν αυτού σημειώνεται ότι:
Τους τελευταίους μήνες καταβάλλονται τιτάνιες προσπάθειες από όλο το προσωπικό του ΟΑΚ Α.Ε., προκειμένου να επισκευάζονται άμεσα οι βλάβες που παρουσιάζονται στις εγκαταστάσεις στην περιοχή και που οφείλονται κατά βάση στη λειτουργία των αντλιών σε χαμηλή στάθμη λόγω έλλειψης νερού (οπότε οι αντλίες καταπονούνται τραβώντας «αέρα»), στην αδιάκοπη πολλές φορές λειτουργία των αντλιών που δημιουργεί υπερθέρμανση των αντλιών, στην αστάθεια και διακοπές του ρεύματος στην περιοχή, κ.λπ.
Ο ΟΑΚ Α.Ε. διακόπτει τις αρδεύσεις στην περιοχή, δίνοντας προτεραιότητα στην ύδρευση του Ρεθύμνου και των περιοχών Γεωργιούπολης-Καβρού.
Παράλληλα ο ΟΑΚ Α.Ε. αποφάσισε πριν από 15 μέρες και υλοποιεί:
1ον Τη βελτίωση της αντλησιμότητας στις εγκαταστάσεις του αντλιοστασίου Κουρνά.
2ον Την επαναενεργοποίηση του αντλιοστασίου Μουσέλα, το οποίο ήταν σε αδράνεια από το 2003.
Οι παραπάνω εργασίες θα ολοκληρωθούν εντός του επόμενου 10ημέρου και αναμένεται να βελτιώσουν κατά πολύ την σημερινή κατάσταση.
Αυτό όμως που θα πρέπει να καταλάβουν όλοι οι χρήστες-καταναλωτές είναι ότι οι υδρευτικές ανάγκες είναι πολύ μεγάλες ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που διανύουμε και δυστυχώς τα υπάρχοντα αποθέματα δεν επιτρέπουν πλέον την πλήρη κάλυψη των αυξημένων αναγκών που έχουν όλοι. Το νερό είναι ένα αγαθό σε ανεπάρκεια, πρέπει να το σέβονται όλοι και να μην το σπαταλούν. Η εξοικονόμηση του νερού πρέπει να μπει στην καθημερινότητα όλων.
Χωρίς νερό και χθες η πόλη του Ρεθύμνου
Εν τω μεταξύ χθες από το πρωί μέχρι και αργά χθες το απόγευμα μεγάλο μέρος της πόλης του Ρεθύμνου έμεινε χωρίς νερό. Σύμφωνα,ωστόσο με ανακοίνωση της ΔΕΥΑΡ “η διακοπή υδροδότησης έγινε μετά από ενημέρωση του ΟΑΚ ότι θα προχωρήσει σε διακοπή της ύδρευσης της πόλης του Ρέθυμνου από λίμνη Κουρνά για διάστημα τεσσάρων ωρών και η περιοχή που θα επηρεαζόταν ήταν ο Μασταμπάς“.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ Βασίλης Θεοδωράκης απαντώντας στα παράπονα και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων για τις συχνές διακοπές νερού ανέφερε: «Δεν κάνει καμία διακοπή νερού η ΔΕΥΑΡ. Είναι όλα ζητήματα υδροδότησης από τη λίμνη του Κουρνά. Εμείς η διακοπή που κάναμε τελευταία στην υδροδότηση αφορούσε την περιοχή της Καλλιθέας όπου έσπασε ένας σωλήνας και είχαμε εκδώσει σχετική ανακοίνωση. Οι διακοπές γίνονται λόγω διακοπής υδροδότησης από τον Κουρνά, καθώς το νερό που φτάνει στην πόλη από την Αργυρούπολη δεν επαρκεί».
Αναμένουν χρηματοδότηση για το αρδευτικό έργο του κάμπου του Ρεθύμνου
Εν τω μεταξύ την εξασφάλιση της χρηματοδότησης ύψους 4 εκ. ευρώ από τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου αναμένουν δήμος Ρεθύμνου και ΟΑΚ για την υλοποίηση του μεγάλου έργου που θα εξασφαλίσει την άρδευση των εκτάσεων του ανατολικού Ρεθύμνου από το Φράγμα Ποταμών εξοικονομώντας ταυτόχρονα σημαντικές ποσότητες νερού για την ύδρευση.
Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί από τον ΟΑΚ και έχει κατατεθεί προς ένταξη στο ΕΣΠΑ. Ωστόσο όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΚ απαιτούνται συμπληρωματικές μελέτες με βάση τη νέα νομοθεσία, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς και θα συμπεριληφθούν στον φάκελο: «Προκειμένου να εντάξουμε την επέκταση των δικτύων προς το ανατολικό Ρέθυμνο συνολικού προϋπολογισμού 4 εκ. ευρώ με βάση τη νέα νομοθεσία απαιτείται να υπάρχουν γεωργοοικονομοτεχνικές μελέτες και μελέτες εξοικονόμησης γι’ αυτό και κάνουμε αυτή τη συνεργασία με το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών, προκειμένου ο φάκελος του έργου που έχουμε ήδη υποβάλλει προς ένταξη στο ΕΣΠΑ να είναι ώριμος και πλήρης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα της πρόσκλησης (πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης-ΠΑ) 2014-2020 υπομέτρο 4.3.1 «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων») είναι αναγκαία η εκπόνηση ειδικών ερευνών για:
τον επαναπροσδιορισμό του αρδευτικού ρόλου του φράγματος,
της υποβοήθησης σύνταξης της απαραίτητης μελέτης δυνητικής εξοικονόμησης και
της υποβοήθησης επικαιροποίησης της απαραίτητης γεωργοοικονομοτεχνικής μελέτης.