Χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ θα διεκδικήσει ο Δήμος Ρεθύμνου από το νέο ΕΣΠΑ, προκειμένου να υλοποιήσει το έργο ανάδειξης του σπηλαίου Γερανίου, ώστε αυτό να καταστεί επισκέψιμο για τους ντόπιους αλλά και τους ξένους επισκέπτες. Το σπουδαίο σπήλαιο με πλούσια ευρήματα παραμένει κλειστό εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα το ευρύ κοινό να μην έχει πρόσβαση στο εσωτερικό του σπηλαίου με τους έξι θαλάμους, συνολικού εμβαδού 1.200 τ.μ., και τον εντυπωσιακό σταλαγμιτικό διάκοσμο, και αυτός είναι και ένας από τους λόγους της σπουδαιότητας του συγκεκριμένου έργου.
Ένα έργο το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα τόσο των κατοίκων του όσο και της δημοτικής αρχής, που έχει ετοιμάσει τη μελέτη, η οποία είναι εγκεκριμένη και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού, έχοντας αυξημένες προσδοκίες ότι θα μπορέσει να ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα.
Στο πλαίσιο αυτό χθες ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μ. Αλεφαντινός, η προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας Γ. Κελέκη, ο επιβλέπων μηχανικός του Δήμου Β. Μυριοκεφαλιτάκης, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Γερανίου Α. Κλαψινός, βρέθηκαν στην περιοχή προκειμένου να εξετάσουν τυχόν δυνατότητα συμπληρωματικού έργου στον περιβάλλοντα χώρο του σπηλαίου, έτσι ώστε αυτός να εξωραϊστεί και να διαμορφωθεί αναλόγως, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί αποτελεσματικά τους επισκέπτες. Πρόκειται ωστόσο για ήπιες παρεμβάσεις, καθώς οποιαδήποτε ενέργεια στην περιοχή απαιτεί την έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μ. Αλεφαντινός, ανέφερε: «Πήγαμε στο Γεράνι όπου έχουμε έτοιμη τη μελέτη του σπηλαίου, και σε συνεργασία με τους μελετητές του Δήμου εξετάζουμε το ενδεχόμενο ενός συμπληρωματικού μικρού έργου για τον περιβάλλοντα χώρο. Ουσιαστικά σκαφτόμαστε μια διαμόρφωση του χώρου έξω από το σπήλαιο, ωστόσο για οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη της Αρχαιολογίας. Για εμάς σαν Δήμο το έργο ανάδειξης του σπηλαίου Γερανίου, είναι πολύ ουσιαστικό καθώς θεωρούμε ότι θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου και θα αναδειχθεί ο πλούτος του σπηλαίου που για πολλά χρόνια είναι κλειστό».
Υπενθυμίζεται ότι το κόστος του έργου ανέρχεται περί τις 350.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη οι παρεμβάσεις που προβλέπονται έχουν ως εξής:
– Διαμόρφωση πλατώματος στην ευρύτερη περιοχή του σπηλαίου, για χρήση του ως χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και εγκατάστασης WC.
– Δημιουργία ράμπας σύνδεσης της εισόδου του σπηλαίου με τον προ αυτού υφιστάμενο ασφαλτόδρομο και ανάπλαση του εξωτερικού χώρου.
– Κατασκευή προθαλάμου με τοξωτή στέψη.
– Υποστήριξη της οροφής στον αμέσως μετά την είσοδο χώρο.
– Κατασκευή διαδρόμου και πλατώματος θέασης, με πρόβλεψη επισκεψιμότητας από ΑμεΑ.
– Εγκατάσταση φωτισμού όδευσης, ανάδειξης και ασφαλείας.
Ο χώρος αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου. Θα γίνει οριοθέτηση, ισοπέδωση και κατασκευή συμπιεσμένης βάσης οδοστρωσίας. Στον ίδιο χώρο θα τοποθετηθούν δύο χημικές τουαλέτες, εκ των οποίων η μία θα έχει τις διατάσεις και εξοπλισμό που απαιτείται από τους κανονισμούς για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ.
Σημειώνεται ότι η έκταση που καλύπτει το σπήλαιο είναι 1.200 τ.μ. και έχει χωριστεί σε έξι θαλάμους. Οι πέντε θάλαμοι είναι διαδοχικοί κατά μήκος και χωρίζονται από μεγάλους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Ο έκτος θάλαμος είναι παράλληλος του πρώτου προς τα αριστερά. Σ’ αυτόν υπήρχε η φυσική είσοδος του σπηλαίου.